Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Davranışları Öğrenme ve Şekillendirme Süreci İçerisinde Obezite Hastalığı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Toplumda bireyler diğer insanları seyrederek ve gözlem yaparak; onların yaptığı davranışın pekiştirildiğini veya cezalandırıldığını gözlemleyerek öğrenirler. Bu nedenle sosyal öğrenme “başkalarını seyrederek çevreden öğrenme” veya “toplum içinde ve toplum için öğrenme” olarak da tanımlanabilir. Bisiklet sürme; yüzme; yemek yeme; üzülme; sevinme gibi pekçok becerileri deneme-yanılma ile öğrenirken; bazı becerileri ise başkalarını gözlemleyerek öğreniriz. Her zaman her davranışı deneme-yanılma ile öğrenmek mümkün olmamaktadır. Örneğin zehirli bir yılanın tanınmasında deneme-yanılma ile öğrenemeyiz. Çevreden gelen uyarılar ile anlatılan kötü tecrübeler ile bu yılanların zehirli olduğunu öğrenir ve daha sonrasında o yılanları gördüğümüzde ortamdan kaçma gerçekleştiririz.

Bireylerin toplum içerisindeki davranışlarına bakıldığı zaman aşağıdaki görmekte olduğumuz üçgen ilişkisine ulaşmaktayız ;

Birey

Çevre Davranış

Çevre koşulları obezite gelişimini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Çünkü obezite; çoğu kez öğrenilmiş bir yeme davranışının sonucu olup birey ve ailenin yeme alışkanlıkları; öğün düzeni; en fazla tüketilen besinler ve egzersiz gibi yaşam tarzı ile ilgili faktörlerden ve kültürel faktörlerden etkilenir. Ayrıca ailede başka obezlerin olması; genetik etkilerin yanı sıra bireyin kabul gördüğü bir çevre de yaratarak obeziteyi tetikleyebilir.

Obezite; görüldüğü toplumun özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Toplumun yeme alışkanlıkları; içinde yaşanılan ortam; çalışma koşulları ve genetik faktörler epidemiyolojiye etki eden faktörlerdir. Ancak tüm toplumlar için kabul edilen gerçek; yaşla birlikte obezitenin arttığı ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğüdür.

Obezitede genel olarak izlenmesi gereken yol

 Kapsamlı tıbbi muayene gerekli tetkik ve konsültasyonlar
 Kapsamlı psikiyatrik muayene; risk faktörlerinin ve karakter özelliklerinin belirlenmesi
 Hastaya en uygun tedavi planına karar verilmesi; planın oluşturulması
 Tedavinin bireyselleştirilmesi için kilo sorununa odaklı ayrıntılı değerlendirme

Tedavi; Danışmanlık…

Obez bireylere; obezitenin fiziksel ve psikososyal sorunlara yol açan; ciddi ve kronik bir sağlık sorunu olduğu yönünde bilgi verilmesi; stresle baş etmede riskli grup olarak belirlenenlere stresle etkili baş etme konusunda bilgilendirilme yapılması faydalı olmaktadır.

Psikolojik tedavilerde önemli noktalar;

 Kilo sorununun öyküsü
 (gelişimi; seyri; kilo kaybetmek için girişimleri ve sonuçları)
 Şu anki durum
 (beslenme; aktiviteler; tedaviyi isteme nedeni; görünüşü hakkındaki tutumu; kilo hedefi; sağlık durumu; sigara alkol kullanımı vb.)
 Tedaviyle ilgili olabilecek diğer bilgiler
 (sosyal durum; öngörülebilen engeller; aile öyküsü)
 Hastanın önemli gördüğü diğer konular

Davranış değişikliği tedavisinin basamakları;

 Uyaran kontrolü
 Alternatif davranış geliştirme
 Pekiştirme; kendi kendini ödüllendirme
 Bilişsel yeniden yapılandırma
 Sosyal destek

Davranış değişikliği tedavisi ile;

• Fazla kiloya neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite ile ilgili olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirme veya azaltma
• Olumlu davranışları ise pekiştirerek yaşam biçimi haline getirme amaçlanmaktadır

Nelerden Vazgeçilmeli;

 Uygun olmayan beslenme alışkanlıklarından vazgeçmek (kola içmeyi bırakmak)
 Vazgeçilemeyen beslenme alışkanlıklarını azaltmak (kola içmeyi azaltmak)
 Uygun beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını sağlamak ve tekrarlamak (kola içmek yerine süt içmeyi tercih etmek)
 Uygun olmayan beslenme alışkanlıklarının olumsuz sonuçlarını görmek ve düzeltmek (kola mide yanmasına neden oluyorsa vazgeçmek)
 Uygun beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarını günlük yaşantı içine sokmak ve sürekliliğini sağlamak (süt içmeyi alışkanlık haline getirmek)

Obezite tedavisi;

• Hekim
• Diyetisyen
• Psikolog
• Fizyoterapist
işbirliği içerinde olmalıdır..


Davranış değişikliği kararlarınızda yanınızda olabilmek dilekleri ile..
Psk. Merve PEHLİVAN