Uzun süreli tatiller; ebeveyn ve çocukların okul zamanında vakit bulamadıkları birçok aktiviteyi gerçekleştirebilmesi için bir fırsattır. Bununla birlikte tatilleri verimli geçirmek için ebeveynin çocuklarına yol gösterici olması önemlidir. Bu zamanlarda çocuklar anne babaları sayesinde yararlı hobiler edinebilirler. Bu hobiler çocukların istekleri doğrultusunda seçilmelidir. Anne babaların görevi seçenekler sunmak ve bu seçenekleri yapmaları için çocuklarına imkân sağlamak olmalıdır.
Tatiller aynı zamanda aile içi iletişimi kuvvetlendirici bir etken olabilir. Ebeveyn çocukları için aktivite zamanları oluşturabilir; böylece zamanı birlikte eğlenceli ve yararlı geçirebilirler. Tatilde edinilen bu gibi alışkanlıklar okul zamanı da olabildiğince devam etmelidir. Çünkü okul dersleri dışındaki hobiler; çocukların zihinlerini diri tutmasını sağlar. Aşağıda bazı öneriler sunulmuştur; bunun yanında aileler kendi düzenlerine göre bunları şekillendirmeli ve yaratıcılıklarını kullanmalıdırlar.
-Okullarla yapılan kültürel gezilerin dışında çocuğun ebeveyniyle de müzeleri; camileri; sarayları; parkları gezmesi önemlidir. Ailece yapılan her etkinlik bağların kuvvetlenmesi için bir adımdır.
-Farklı bir şehirde tatile gitme imkânı olmasa da; günübirlik piknik veya deniz gibi aktivitelerle aile güzel vakit geçirebilir. Büyük şehirlerde yaşayan aileler şehir turu yapan turistik otobüslerle gezebilirler.
-Ebeveyn yazın gerçekleşecek aktiviteleri takip edebilir ve çocuğuna kitaplarda öğrendiğinden daha fazlasını kazandırabilir (fotoğraf galerileri; resim sergileri; müzik festivalleri vb.).
-Ebeveyn; çocuklarıyla birlikte daha önce gitmedikleri yerler keşfedebilir (bir doğa alanı; ilginç bir kafe; yeni açılmış bir lunapark; daha önce ziyaret edilmemiş bir müze veya yakınlarda bir köy vb.).
-Ailenin kendi işlerinden vakit bulabildikleri ölçüde çocuklarıyla her gün evden uzakta; sakin; dinlendirici bir yerde yürüyüş yapması; temiz hava alması faydalı olacaktır.
-Okul zamanı boyunca ders ve sınavlardan dolayı hareketsizleşen çocukların bir spor dalına yönlendirilmesi önemlidir. Bu; okul döneminde de devam edecek bir hobi olmalıdır ve sadece beden değil zihin gelişimi için de gereklidir. İmkân varsa; ebeveyn çocuğunu bir spor kulübüne yazdırabilir. Buna imkânı olmayan aileler kendi imkânlarını kullanıp; park alanlarında koşma; yürüme gibi aktivitelere ağırlık verebilirler. Çocukların mahalle veya sitelerde kendi arkadaş gruplarıyla organize ettikleri futbol/basketbol gibi maçlar bu nedenle çok yararlıdır.
-Okul ve sınavlar sırasında okunmaya zaman bulunamamış kitapların okunması sağlanabilir. Ebeveyn kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için; çocuklarıyla birlikte şehirde bulunan kütüphaneleri gezebilir; bir kitapçıda vakit geçirebilir ve kitap/dergi satın alabilir. Zorunlu olmadığı ve çocuğun kendi isteğiyle seçtiği kitaplar olduğu için okunma olasılığı daha yüksek olacaktır.
-Ebeveyn çocuğun yaşına ve ilgisine göre evde ailece oynanacak oyunlar araştırabilir (Monopoly; tabu; karaoke; hafıza oyunları vb.) ve evde bu gibi etkinlikler düzenleyebilir. Güncel ve çocuklarının eğlenebileceği farklı oyunlar bulmak için internette biraz araştırma yapmak veya oyuncakçıları dolaşmak yeterli olacaktır. Bu oyunlar çocukların arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirebilmesi için de güzel bir alternatif olacaktır. Bilgisayar ve onun hızlı dünyasına alışık çocuklar için bu aktiviteleri hatırlatmak ve sevdirmek önemlidir.
-Yaşları küçük çocuklar için; ihtiyaca yönelik (görsel algı; hafıza; sosyal ilişki becerisi; dikkat vb. alanlarda) eğitici setler de alınabilir ve evde çocuklarla birlikte uygulanabilir.
-Çocuğun yaşına uygun; güzel mesajlar veren oyunlar ve filmler araştırılıp arada bir sinema ve tiyatro günleri yapılabilir ve bu durum okul zamanı da devam edebilir.
-Son olarak; sosyal sorumluluk projelerinde yer almak; çocuklara da bunu teşvik etmek ileride duyarlı ve ahlaklı bir çocuk yetiştirmenin temellerini atacaktır. Özellikle yardım kuruluşlarında; çocuklar için yapılan organizasyonlara kendi çocuklarımızla dâhil olmak; biriktirdikleri harçlıklarını ihtiyaç sahibi akranlarına vermeye alıştırmak; belki de çocuklar için yapacağımız en iyi ve unutulmaz işler olacaktır. Tatilde edinilen bu sorumluluk kuşkusuz okul zamanı ve ilerleyen zamanlarda da devam etmelidir.
Yaz tatillerini yazlıklarda geçiren aileler için de bu öneriler geçerlidir. Çocuk orada da yalnız bırakılmamalı ve kendi kendine eğlenmesi beklenmemelidir. Çocuklar bazen kendilerine yararlı olabilecek aktiviteleri keşfedemeyebilir ve en alışkın oldukları bilgisayar oyunlarına yönelebilirler. Ama çocuklara alternatifler sunmak ve yeni aktiviteler öğretmek bizlerin elindedir. Bu aktiviteleri birlikte yapabilmenin ve sevdirmenin de öncelikle çocukla iyi bir ilişki kurmaktan geçtiği unutulmamalıdır.