Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Okul Öncesi Eğitim Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDİR? NASIL OLMALIDIR?

Okul öncesi eğitim; 3-6 yaş arasındaki çocukların bedensel; zihinsel; duygusal ve sosyal olarak gelişmelerine yardımcı olan; ülkemizde henüz zorunlu olmayan eğitim dönemidir. Ancak çocuğun önce ilkokula daha sonra da yetişkinlik yaşamına hazırlanması için gerekli olan becerilerin kazanılmasında bu eğitim gereklidir. İlk eğitim her zaman ailede başlamakla birlikte çocuk sistematik eğitimle ilk defa okul öncesi dönemde tanışır.

 Okul öncesi eğitim; çocukların gelişimsel özelliklerine ve yaş gruplarına özel fiziksel koşulları ve eğitsel imkânları sağlar. Bu şartların sağlanmasında çocuk gelişimini ön plana alırlar. Bu şekilde çocuk hareket edebileceği; yemek; uyku; tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılayabileceği; eğitimsel imkânlarla gelişiminin desteklendiği bir ortamda gününü geçirecektir. Güvenlik önlemleri alınmış açık ve kapalı alanlar çocukların özgürlüklerini sergilemesine fırsat verir.

 Okul öncesi eğitim; çocukların bütün gelişimsel alanlarına yönelik eğitim programları sunar. Çocukların büyürken bedensel; zihinsel; sosyal ve duygusal alanlarda desteklenmeleri gerekmektedir. Eğitim programları bu ihtiyaçlara yönelik hazırlanır. Bu eğitim programlarıyla çocuk; bedenini daha iyi kullanmayı; kendini daha iyi ifade etmeyi; yaratıcı düşünmeyi; dili doğru kullanmayı; özbakım becerilerini ve toplum içinde nasıl davranması gerektiğini öğrenir.

 Okul öncesi eğitim kurumları; çocuğa rehber ve model olacak eğitimli kişilerden oluşmaktadır. Kurumlarda öğretmenler ve yöneticiler çocukların gelişim özelliklerini bilir; onlarla sevgi diliyle iletişim kurar ve olumlu davranışların kazanılmasını hedeflerler. Okul öncesi öğretmenleri; çocuk gelişimi alanında uzmanlaşmış; çocuklarla iletişim kurabilen ve onlara uygun eğitim programlarını uygulayan kişilerdir. Çocuğun gelişimini takip ederler ve okul yönetimiyle birlikte aileyle iletişim halinde eğitim öğretim sürecini götürürler.

 Okul öncesi eğitim; yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini hedefler. Çocukların hazır bilgiyi alması yerine; keşfederek öğrenmeleri ve becerilerini geliştirmeleri esastır. Çocuk merkezli eğitimde çocuk çevreyi bir rehber eşliğinde tanır. Konular ve kavramlar sorgulamalar yoluyla işlenir. Bu şekilde çocuk daha önce hiç düşünmediği noktalara dikkat eder. Keşifler ve deneyler yoluyla gerçek hayatla ilgili bilgilere ulaşır. Böylece çocuk öğrenme süreçlerinde etkindir ve bu süreçlerden keyif alır.

 Okul öncesi eğitim; oyunlar yoluyla çocuğun dünyasına girer. Bu yaş dönemindeki çocuklar oyun oynamaktan keyif alır ve kendilerini oyun yoluyla ifade ederler. Ders programları müzikli oyunlar; dans; drama ve kukla etkinlikleri; eğlenceli sanat etkinlikleri vs. ile yapılandırılmıştır.

 Okul öncesi eğitim; çocuğun ilk defa topluma açılmasını ve sosyalleşmesini sağlar. Okul çocuğun diğerleriyle yan yana geldiği ve belli bir amaca hizmet eden bir kurumdur. Çocuk burada evdeki gibi serbest değildir. Dolayısıyla sosyalleşmesi için daha çok uyaran vardır. Arkadaşlar; öğretmenler; kurumun diğer çalışanları çocuğun çevresindedir ve çocuğa eşlik ederler. Bu sayede çocuk diğerleri ile yaşama becerilerini geliştirir.

 Okul öncesi eğitim; toplum içinde yaşayabilmek için gerekli olan kuralları ve düzenlemeleri aktarır. Kendisi gibi diğerleriyle aynı ortamı paylaşan çocuk; diğerleriyle iletişim kurmayı; onların hakkına saygı duymayı; kendi hak ve özgürlüklerini okul içindeki kurallar ve düzenlemeler yoluyla öğrenir.

 Okul öncesi eğitim; çocukların iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlar. Öğretmenler çocukların sevgi; saygı; hoşgörü; paylaşma ve yardımlaşma gibi becerilerini geliştirmelerini sağlar. Sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişmelerini destekler.

 Okul öncesi eğitim ilkokula hazırlar. Okul öncesi eğitim çocuğun diğerleriyle aynı ortamda bulunmasına; çocuğun bir öğretmen eşliğinde akademik becerilerini geliştirmesine; okuma yazma için gerekli olgunlukları kazanmasına ve bu şekilde ilköğretim sürecinde başarılı olmasına olanak sağlar.