Hayat hepimiz için zaman zaman sıkıntılar yaratır; bizi zorlar. Yaşanılan durumu olumlu yönde değiştirmek için çözüm yollarımız var elbette. Ancak; bazen öyle zamanlar geliyor ki kişi gözünün önünde olsa bile göremiyor bu çözüm yollarını. İşte o zaman daha farklı ve istemediğimiz süreçler yaşanabiliyor.
Karşılaştığı güçlükler karşısında “yok olma”nın tek çare olduğunu düşünmek maalesef ki kişiler arasında oldukça yaygın. Katlanılamayan duygulara bir son vermenin tek yolu olarak görmektir aslında bu duruma yol açan. Yaşanan duygusal gerilim kişinin yeni çözümler üretmesini engeller bazen; çözüm yolları üretmek zorlaşır. Tek çare elbette bu değil; seçenekler her zaman var. Önemli olan doğru ve güvenli adımlar atmak.
Genellikle depresyon; umutsuzluk; çaresizlik; yalnızlık ve çeşitli kayıp duyguları yaşayan kişilerin bu duygularla baş etmek için kullandıkları yoldur kimi zaman.
İntihar ile ilgili yanlışlar!
İntihar hakkında konuşan kişi intihar etmez.
İstatistiklere baktığımızda on kişiden sekizinin intihar ile ilgili düşünce ve niyetlerini bir şekilde bildirdiklerini görmekteyiz.
İntihar eden kişiler gerçekten de ölmek isterler.
Aslında intihar girişiminde bulunan kişilerin bir kısmı yaşam ve ölüm arasında yoğun bir kararsızlık yaşamaktadırlar. Bazen bir çeşit yardım çığlığıdır bu durum.
Bir kişinin intihar eğilimi varsa; bu hep böyle devam eder.
Kişinin intihar etme arzusu bir süre kendini gösterir. Eğer bu süreç tehlikesiz ve sağlıklı bir şekilde atlatılırsa; bundan sonraki süreçte mutlu bir birey olarak hayatına devam edebilir.
İntihar krizi atlatıldıktan sonra rahat olunmalıdır; risk sona ermiştir.
Var olan problemlere alternatif - sağlıklı çözümler üretilmedikçe bu durumdan bahsetmek doğru olmaz.
İntihar eden kişiler delidir.
İntihar eden kişilerin mutsuz; üzgün; çaresiz; yalnız hatta kızgın oldukları söylenebilir. Ancak bu durumun onların hasta oldukları anlamına gelmez.
Eğer bir kişi intiharı ciddi şekilde düşünüyorsa yapılacak bir şey yoktur.
Bunu düşünen kişiler problemleriyle baş etmede zorlanabilmektedir. Yaşadıkları duruma bulunacak gerçekçi ve sağlıklı çözümler; intiharı engellemeye yarayabilmektedir.
Neden?
İnsanlar; yaşadıkları yoğun acıyı dindirmek isterler. Sağlıklı düşünemediklerinde bunun tek yolunun intihar olduğu fikrine kapılırlar. Aslında bir yardım çığlığıdır. Farklı bir bakış açısı ile sağlıklı çözüme ulaşabilirler.
Nasıl anlarız?
Aslında intihar düşüncesi olan kişiler bir şekilde bunun sinyallerini verirler. Tabi ki bu intihar hakkında konuşan herkesin intihar edeceği anlamına gelmez. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kişinin intihar düşüncesi olup olmadığını sorgulamak önemlidir.
Genel olarak bakıldığında intiharla ilgili sinyalleri şu şekilde özetleyebiliriz:
Aile ve sosyal çevreden uzaklaşma; içine kapanıklık;
Yoğun depresif duygular; karamsarlık; umutsuzluk;
Daha önce intihar girişiminin olması;
İntiharla ilgili söylemler; imalar;
Aile ve sosyal çevre ile durup dururken vedalaşma; helalleşme;
Bu durumları yaşamak intiharın kesin belirtisi değildir.
Peki nasıl yardımcı olabiliriz?
Kişinin intihar düşüncesi olup olmadığını anlamak
Yaşanan kriz sürecinde kişiyle kurulan hassas ilişki; verilen cevaplar ve yalnız olmadığını hissettirmek intiharı önleyebilmektedir.
Sakin olmak; karşıdakini dinlemek; duygularını anlamaya çalışmak ve doğru tepkiler vermek;
İntihar konusuyla ilgilenmek; yaşadığı karmaşayı anlayabilmek; onunla açık şekilde konuşmak;
Problemlerinin çözümünün mümkün olduğunu ona fark ettirmek; alternatifleri konuşmak ve cesaretlendirmek.
Amacınız yardım etmek olabilir ancak tüm sorumluluğu üzerinize almak doğru bir yaklaşım olmaz.
Eğer çevrenizde; intihar riski taşıyan kişiler varsa bir uzmandan yardım almak en doğru adım olacaktır.