Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Aynaya Bakıp Bakıpta Kendini Tanımamak

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Delfi deki ünlü Apollon Tapınağı nın kapısında Sokrates in şu meşhur sözü yer alır: "İnsan; Kendini Tanı".
İnsan; ömrü boyunca kendini tanımaya; kendisiyle ilgili yeni keşifler yapmaya devam eder. Kendini tanıma yolculuğunda emek harcayanlar; çabalarının ürünlerini daha mutlu ve nitelikli ilişkiler kurarak alırlar. Nitelikli ve doyumlu insan ilişkileri kurabilmesi; insanın kendisini ve diğer insanları tanıması ile mümkündür.
Kendinizi bilmezseniz; başka neyi bilebilirsiniz?
Ne gezersin Şam; Buhara | Her ne ararsan Kendinde Ara!
Kendini Tanıma; Bir insanın fiziksel özelliklerini; duygularını; düşüncelerini; isteklerini; gereksinimlerini; güçlü ve zayıf yönlerini; amaç ve değerlerini; yetenek ve becerilerini tanıması / bilmesi anlamına gelir.
O zaman bir insan olarak bizler hayatta başarılı; mutlu ve doyumlu olmak istiyorsak; kendimizi tanımaya özen göstermeliyiz. Çünkü mutluluğun ve başarının sırrı kişinin kendisini tanımasından geçer.
Ayrıca insanın; insan olması; onun; beden ve aklının yanında kalbinin emrinde olup ruhunu dinlemesine bağlıdır. Yani insanın kendini ve çevresini daha iyi tanıyabilmesi için; her şeye ve herkese biraz da gönül gözüyle bakması ve onları kalbin kadirşinas kriterleriyle değerlendirmesi gerekir.
Bu ufka ulaşabilen insanlar; kendini her yönüyle tanıdığından içinde yaşadığı dünyayı da daha anlamlı ve ferah feza hale getirmeye çalışacaktır. Zengin bir kültürün diriltici engin dinamizmi; işte bu kendini bilen insanların nefesleriyle soluklanacak ve onların omuzlarında bayraklaşarak; istikbale taşınacaktır.
İnsanda kendini tanıma ve olabileceğinin en iyisi olma düşüncesi ise; ilkokul sürecinde başlar ve gelişir. Bu nedenle ilköğretim yılları; kişinin hayatında son derece önemli ve kritik bir dönemdir.
İşte bu anlamda okullarımızdaki Rehberlik Servisleri hayati öneme sahip bir fonksiyon taşımaktadır. Çünkü Rehberlik; eğitimde demokratik bir ortam içerisinde öğrencinin kendini tanımasına; fiziksel; zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en üst düzeyde geliştirmesine yardımcı olmak için girişilen planlı ve profesyonel bir yardım etme sürecidir.
Rehberlik; bireyin problem çözme becerilerinin geliştirilmesine; kendini yönetme gücünü kazanmasına önem verir. Bireyin gizil güçlerini keşfetmesine; kendini ifade edebilmesine ve çevresiyle barışık olmasına yardımcı olmaya çalışır.
Rehberlik herkese açık olduğu gibi herkesin hayat boyu yararlanabileceği bir hizmet alanıdır. Rehberlik sadece sorunu olan bireyin probleminin çözümüne yardımcı olma; ona bir takım hizmetler sunmayla sınırlı değildir. Önleyici; yönlendirici; uyum sağlayıcı; geliştirici; bütünleştirici; aydınlatıcı fonksiyonlarıyla her bireye hitap etmektedir.
Rehberlikte danışan bireylerin özellikleri ne olursa olsun; kişiliklerine saygı esastır. Psikolojik danışma; profesyonel bir yardım ilişkisi ve sürecidir. Psikolojik danışman; kaygılandığınız konuya odaklanmanıza ve sorununuzu daha açık seçik anlamanıza yardım etmeye çalışır. Psikolojik danışman değerlerinize; amaçlarınıza; tercihlerinize ve yaşam tarzınıza saygı göstererek kendiniz için doğru olan seçimler ve değişiklikler yapmanız için sizinle birlikte çalışır.
Okullardaki Rehberlik Servislerinde öğrenciler; rehber öğretmeni ile yaptıkları görüşmelerde; kendilerini güvenli; samimi bir atmosfer içerisinde ifade ederler. Görüşmeler rehberliğin gizlilik ilkesi esas alınarak yapılır ve sorunlara birlikte çözüm yolları üretilmeye çalışılır.
Rehberlik Servisi; öğrencilerin kişilik; ilgi ve yeteneklerini tanımak için; onlara çeşitli test ve anketler uygular. Testlerden ve diğer kaynaklardan edinilen bilgilerle öğrencilerin sağlıklı gelişmeleri için onlara yardımcı olmaya çalışır. Amacı; öğrencilerin hayatta her yönden (akademik; sosyal; duygusal) sağlıklı; mutlu ve başarılı olmalarına destek olmaktır.
Öğrencilerin; çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurarken karşılaşacakları sorunların giderilmesi için izleyecekleri çözüm yolları konusunda yardımcı olur. Öğrenciler küçük yaşlardan itibaren herhangi bir sorun karşısında rehber öğretmenin yardımcı olacağı bilincini kazanırlar. Bu bilinç öğrencilerin okul ortamında kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Huzur ve duygusal mutlulukta beraberinde başarıyı getirir.
Rehberlik Servisi; öğrenciyi yakından tanıyıp gözlemleme imkânına sahip öğretmenlerle bir bütünlük içerisinde çalışılır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi; sorunların çözümünde aile - okul işbirliğinin yanında özellikle objektifliğe önem verir. Ana-baba-çocuk-öğretmen dörtlüsü arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasında bir köprü vazifesi görür.
Gelişim ve uyum sorunları; motivasyon artırıcı faaliyetler; ders başarısı; meslek seçimi; iletişim becerileri; aile danışmanlığı psikolojik danışma ve rehberlik servisinin yapmakta olduğu çalışmalardandır. Aile danışmanlığındaki öncelikli amaç; anne ya da babanın kendini ve çocuğunu objektif bir gözle görebilmesini sağlayarak; kendine ve çocuğuna en uygun seçeneği uygulamasına yardımcı olmaktır.
Sevgi ve saygılarımla esen kalın
Fahreddin GÜRBÜZ