Aşk bulunması zor gibi gözüksede; esas sorun aşkın zor tolere edilir ve kabul edilebilir bir duygu olmasıdır.. Çoğumuz gerçek bir aşk aradığımızı ve istediğimizi söyleriz; ama yakın bir ilişkiyi zorlaştıran derindeki içsel bir çok savunmalarla da ilişkiyi tehdit ederiz. Gerçek aşk kaygımızı yükseltir ve bizi daha incinebilir hale getirir. Çünkü karşımızdaki insana kendini açmak adeta çıplak hissetmek gibi savunmasız hissettirir. Bu nedenle de bir çok kişi ilişkilerden kaçınır.
Yakınlık samimiyet korkuların yaşamın ilk dönemlerinde gelişir. Çocukken yaşadığımız reddedilme yada duygusal bir acı karşısında genellikle bir çocuk olarak kendimizi kapatmaya yolunu seçebiliriz. Bir başa çıkma mekanizması olarak diğerlerine güvenip dayanmamayı öğreniriz. Böylece yaşamın ilk dönemindeki bu acı verici deneyimden sonra tekrar incinmekten korkarı ve. sevilmek için başka bir risk almaktan çekiniriz.
Çocukken görünmemiş anlaşılmamış bir çocuk olarak hissettiysek birinin bizi gerçekten sevebileceği ve bize değer verebileceğine inanmak güç olabilir. Kendimizle ilgili geliştirilen bu olumsuz inançlar kendimizin ne olduğu ile ilgili derinlere gömülür. Bu yüzden birinin bize gerçekten değer verdiği ve sevdiğini hissettiğimizde içimizde bir karmaşa hissederiz. Bu yeni gelen kişinin nazik ve sevgi dolu bakışı ile kendimizle ilgili inandığımız eski tanıdık inançlar çatışır. Böylece daha şüpheli ve güvensiz davranabiliriz. Çünkü yakınlık korkularımız uyanmıştır.
Sevilebilir biri değilim. Kimse beni sevmeyecek.
Beni gerçekten tanırsa beni terkeder. Birgün terkedileceğim nasılsa!
Özgürlüğümü kaybedeceğim. İlişkinin sürmesi için kendimden vazgeçmek zorunda kalacağım
Reddedilirsem/Terk edilirsem bu acıya katlanamam. Bu riski almak istemiyorum.
Yakınlık Korkusu İle İlişkilerimizi Nasıl Sabote Ederiz?
Kendimizi uzak tutarak.
İlişkide partnerle tüm zamanı birlikte geçirme ve bizi ne kadar değerli gördüğü ve sevdiği ile ilgili yanlı ipuçlarını toplama ve herhangi bir olumsuz durum yada çatışma belirdiğinde partnerden daha hızlı geri çekilebilmek için tetikte olma.
Herhangi bir kızgınlık durumunda ilişkiden geri çekilmek hatta ilişkinin bitişi için hazırlanmak.
Partnerden gerçekdışı beklentiler ve onu seviyor mu sevmiyor mu düşüncesi ile test etmek (Partnerin ilişkide boğulmuş hissetmesi ile ilişkiden uzaklaşması sonucu inancımız kendini gerçekleştiren kehanete dönüşür).
Kişinin zihninde oluşturduğu gerçekdışı ilişki ve eş beklentisi ile kimsenin kendi kafasındaki eş ile ilgili modele yetişemeyeceği ve kimsenin kendisine uygun olmayacağı düşüncesi. Bu inanç ile çevredekileri eleştirme ve partneri kontrol etme çabaları.
İlişkileri Sabote Etmeyi Durdurmak İçin Birkaç Öneri:
Kendinizle ilgili verdiğiniz kararlara dikkat edin. İlişkilerin sıkışmasının en önemli nedeni kendimizle ilgili sahip olduğumuz inanç ve kararlardır. Kendimizle ilgili inançlar; kişinin kendisini sabote etmesinin temel bir yoludur. Kendinizi eleştirdiğinizi farkettiğiniz anda gerçeği yüksek sesle kendinize sorun. Neden sevilmeyeceğim?......
Kendi değerlilik tanımınızı değiştirmek için çabalayın. Diğerlerinin size davranışları değil sizin kendinize olan davranışlarınız kim olduğunuzu belirler.
Kendi duygularınıza karşı nazik ve şefkatli olmayı öğrenin. Acılarınızı kendinizi eleştirmek yerine şefkatle kucakladığınızda incinmekten korkmuyor olacaksınız.
Kendinize hata yapma izni verin. Hata ve yanlış yapmanın daha iyi öğrenme şekli olduğunu hata yapmanın zekanız; değerliliğiniz yada bunlardan herhangi birinin eksikliğinin göstergesi olmadığını kabul edin.
Yakınlık korkusu; kişisel yaşamımızda ilişkilerimizi etkileyen; genellikle bilinçdışında yatan bir korkudur. Fiziksel yada duygusal yakınlık korkusu ; kişinin en yakın ve kendisi için en anlamlı ilişkilerinde kendini gösterir. Yukarıdaki birkaç öneriyi kullanarak kendinizi sabote etmeyi durdurabilir; ilişkilerinizde hatta meslek yaşamı gibi diğer birçok alanda tatmin edici bir sağlıklı yaşama sahip olabilirsiniz.