Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kadın Anlaşılmak İster

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Kadın evlilikte üstlendiği kültürel ve sosyal rollerin gereği olarak eşi ve eşinin aile kökleri (anne; baba vs.) için fedakârlık yaptığı; evinin her türlü işleriyle uğraştığı; yetiştirilmesi gerekenleri yetiştirmeye çalıştığı; akrabalık ilişkilerini yürüttüğü çaba içerisine girer. Bu çaba ve fedakârlıkların kocası tarafından görülmemesi; yaptıklarının basitleştirilmesi ve göreviymiş gibi bakılması kadında hayal kırıklığına sebep olur. Kadının iyi bir aile olma; eş olma; gelin olma gayretinin erkek tarafından fark edilmemesi ve eşinin yanında olduğunu hissettirmemesi kadına anlaşılmadığı duygusunu yaşatır. Kırgın; üzgün; yalnız ve desteksizlik hisleriyle ilişkiden duygusal olarak geri çekilir veya suçlayıcı bir tavır içerisine girer.

Erkek ise ekonomik olarak geçim sıkıntısı yaşamama isteği içerisindedir. İyi bir ekonomik gelire sahip olma çabasında olur. Sosyoekonomik olarak güçlü olmakla ilgili bir gayretin içerisine girer. Yoğun bir çalışma temposu içerisine girip eş ve aile olmanın gereklerini ihmal edilebilir. Bunları ailesinin refahı için (eşi için; çocukları için) yapıyordur. Birde onca çabaya rağmen istediği gelir düzeyine ulaşamadığını düşünüyorsa gerginliğini de beraberinde yaşar. Evine geldiğinde eş olarak sohbet ve paylaşım için; çocuklarıyla oyun oynamak için enerjisi kalmamaktadır.

Kadın anlaşılmak ister; paylaşmak ister; dinlenilmek ister. Erkek zor şeylerle uğraştığı; ailesi için çabaladığının görülmesini ister. Dinlenmek ister. Çocuklar oyun oynamak ister; konuşmak ister; paylaşmak ister.Fakat bu yaşananlar burada ifade edildiği gibi aile içinde net anlaşılmaz.Bu durum EVİN İÇERİSİNDE KIZGINLIK; ÖFKE; YALNIZLIK ve İLETİŞİMSİZLİK OLARAK HİSSEDİLİR. BİRBİRİNİ SUÇLAYAN; HAKARET EDEN; BİRBİRİNDEN UZAKLAŞAN; BİRBİRİNİ AŞAĞILAYAN VE BEĞENMEYEN DAVRANIŞLARA DÖNÜŞMEKTEDİR.

Yukarıda örneklendirdiğimiz ailelerde yaşananlar; aile danışmanlığı; çift terapilerinde ve aile- çocuk danışmanlığı çalışmaları yaparken gözlemlemiş olduğumuz durumlardır. Günümüzde bir koşuşturma içerisinde birçok şey için emek harcarken duygusal olarak kendimiz ve ailemiz için emek harcamayı ihmal ederiz. Bu bakış açısı ve çabanın olmaması; dengeli; sağlıklı; birey ve aile olma sürecine girmemizi engeller. Aile içerisinde ilişkilerimizi ve eksiklerimizi gözden geçirip düzeltmemizin fırsatını kaçırır. Hayatta her şey bir denge üzerine yaratılmıştır. Aile içerisinde dengenin tekrar sağlanabilmesi için ailede neler olduğunun anlaşılması önemlidir. Birey olarak bir taraftan sorumluklarımızın (İş ve Sosyal hayat) yerine getiren diğer taraftan birbirini seven paylaşan bir aile olmak için denge oluşturmak gerekir. Bu dengeyi sağlamanın yolu ise ilişkideki ayrıntılarda gizlidir. İlişkilerimizde yaşadığımız çıkmaz; tıkanıklık; çatışma ve mutsuzluk için mutlaka bir profesyonele gidip neler yaşandığının ve ne yapılması gerektiği belirlenmelidir. Dönüşüm için bir sürece girilmelidir. Terapide neler yapılacağı; sürecin nasıl işleyeceği; eşlerin yapmaları gerekenler ile ilgili genel bir bilgi verilir. İlişkide var olan soruna odaklanılmadan önce eşlerden her birini birey olarak tanınmaya çalışılır. Eşit mesafede bir yakınlık kurulur. Bu aşamada terapist her bir eşin durumunu gözlemler. Eşit söz hakkı verir. Eşlerle ittifak oluştuktan sonra bazı özel durumlarda sürecin gereği eşit söz verilmeyebilinir. Sonra eşlerin kendilerini ihmal edildiği duygusunu hissetmeyeceği bir iletişimde ilgilenmeli; dinlemelidir. Konuşmalara çiftlerin her birinin katılmasını sağlamalıdır. Daha sonraki süreçlerde terapist; çiftlerin birbirleriyle olan etkileşimleri ve iletişimlerini değerlendirir. Terapist eşlere uygun ses tonuyla; iletişim tarzıyla; ilgili ve kabul edici bir şekilde yaklaşarak örnek olur. Terapist; çiftlerin birbirleriyle etkileşimde kullandıkları; yargılayıcı; suçlayıcı; aşağılayıcı vs. iletişim şekillerini ortaya çıkararak gösterir. İlişkide sorunla ilgili olarak eşlerin duygu; düşünce ve davranış şekillerine belirler. Eşlere gösterilir. Bunun üzerinde eşlerle birlikte yeni bir iletişim ve paylaşım dili oluşturulur. Çift olarak yaşadıkları sorunlarla bireylerin kendi aile köklerinde yaşadıkları sorunlarla ilgisi olup olmadığı; sorunların benzeşen ve farklılaşan yönleri eşlere gösterilir ve onların da anlaması sağlanmaya çalışılır. Eşlerin birbirini anlama; algılama; değerlendirme kapasitelerini araştırır. Terapist aile içindeki sorunlarla uğraşırken bir yandan da aile üyelerinin bağımsızlığını; özerkliğini ve gelişimini de destekler. Her aşamada çiftleri destekleriz. Çiftlerin sorunlarına bakabilmeleri ve çözebilmeleri için cesaretlendirir. Uygun olmayan iletişime neden olan tutum; davranış ve duygularının değişimini sağlamaya çalışır. Ailede uygun olmayan yapı ve etkileşimleri dönüştürmeye; yeni rol ve sorumluluklarını oluşturma yolunda yardımcı olur.

MEHMET TEKNECİ MD ;
( Uzman Aile Danışmanı; Duygu Odaklı Çift Terapisti; Virginia Satir Birey ve Aile Terapisti; Psikanalitik TFP terapisti; Psikanalitik Masterson Terapisti; Entegratif Psikoterapist )