Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Sıkma

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Diş Sıkma / Bruksizm

Diş sıkmanın belirtileri nelerdir?
Gece uykuda farkında olmadan dişlerinizi sıkıyorsanız; veya bir yakınınız bu konuda sizi uyardı ise sizde bruksizm var demektir. Bu rahatsızlık; baş; kulak; çene-yüz ağrıları; kulak çınlaması; çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi; ağız açmada kısıtlılık; ağrı veya çene de kaymalar şeklinde semptomlarla kendini gösterir. Çoğu kez klinik belirti vermeden; yıllarca devam eden; bazen de akutlaşıp; insanları adeta canından bezdiren bir rahatsızlıktır. Diş hekimleri bruksizm hastalarını klinikte muayene ettiğinde ;dişlerin kesici kenarlarında aşınmaya bağlı diş boylarının kısaldığını; diş yüzeylerinde çok ince çatlakları görebilirler. Ayrıca hastalarda diş mine dokusunun incelmesine bağlı; soguk- sıcak hassasiyetleri fazla oluyor.Bu hastalarda herhangi bir travma yok iken diş mine kırıkları yada daha önceden yapılmış restorasyonların kırılması gibi durumlarla da karşılaşabiliyoruz.
Farkında olmadan çene ekleminizde ve yüz kaslarınızda; aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişlerinizi sıkar yada gıcırdatırsanız; uzun dönemde; eklemde dejeneneratif değişikliklere neden olarak; kalıcı çene eklem rahatsızlığı oluşturabilirsiniz. Ayrıca çene eklemi rahatsızlıkları; çene ve yüz bölgesinde maruz kalınacak bir travma ile de gelişebilir.
Tedavisi
Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır
Diş hekimi tarafından uygulanan; uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları"; diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.
Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:
  • Stres terapisi;
  • Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler;
  • Kas gevşetici ilaç uygulaması;
  • Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi;
  • Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları.

    Diş Kırıkları

    Dişlerde kırılma meydana gelmesinin temel nedeni travma olsa da; bunun yanında dişlerde meydana gelen derin çürükler; ani ısı değişimleri kaynaklı dişin en dış katmanı olan "mine"de oluşan çatlamalar kırıklara sebebiyet verebilmektedir.

    Diş kırıldığı zaman kırılan parçanın büyüklüğüne göre yapılan tedavi değişiklik gösterir. Eğer minik bir kırık varsa o zaman kanal tedavisine ihtiyaç duyulmadan sadece restoratif tedavi denilen kırılan dişin tamamlanması yoluna gidilir. Kompozit dolgular kullanılarak tedavi gerçekleştirilebilir. Kompozit dolgular aynen dişin rengini yansıtmaktadır. Hiç bir şekilde kırık olduğu belli olmamaktadır.

    Eğer ki kırılan parçanın büyüklüğü fazla ise zirkonyum ; porselen kuronlar ile diş kaplanabilir ya da kırık hattı dişin kök kısmına kadar ilerliyorsa diş çekilip yerine implant yapılarak da bu eksiklik tamamlanabilir.


    DİŞ TAŞLARI
    Diş taşı nedir; nasıl oluşur?
    Dişler etkili bir şekilde fırçalanmadığında; alınan gıdalar dişler üzerinde birikir. İlk başlarda yumuşak olan bu birikintiler; tükürük içerisindeki kalsiyumun çökelmesiyle taşlaşır. Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler; yoğun bakteri içerir ve sertleştiği için fırçalamayla uzaklaştırılamaz.
    Diş taşlarını temizletmezsem neler olur?
    Diş taşları ya da tartar yoğun bakteri barındırır. Bu bakteriler dişeti içine nüfuz ederek; diş eti hastalığına neden olur. İlk önce dişetlerinde şişlik ve kanama görülür. Tartar uzaklaştırılmadığında; hastalık dişi çevreleyen kemiğe yayılır. Eriyen kemikle beraber dişeti çekilir. Bu dişeti çekilmesi; dişin sallanıp kaybedilmesine kadar ilerler.

    Dişlerimde çürük olmamasına rağmen; dişlerim sallanıyor ne olabilir?
    Özellikle orta yaş gurubu hastalarımız; dişlerinde çürük olmamasına rağmen dişlerini kaybettiklerini söylerler. Dişeti hastalığı genellikle yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Erken yaşlarda başlamasına rağmen diş kayıpları genellikle 40’lı yaşlarda görülür. Ağız bakımını ihmal eden hastamızda dişi saran kemik zamanla erir. Kemik desteğinden yoksun kalan diş de sallanmaya başlar ve kaybedilir.
    Diş fırçalarken diş etlerim neden kanıyor?
    Diş eti kanaması; dişeti hastalığınız olduğunu işaret eder. Bu hastalığın nedeni diş taşı (tartar) ve yoğun plaktır. Eğer diş eti kanaması şikâyetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir.
    Sağlıklı dişetlerinin belirtileri nelerdir?
    • Gülkurusu pembe renktedir
    • Sıkıdır; dişlere sıkıca tutunmuştur
    • Yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklüdür
    • Fırçalama sırasında kanama gözlenmez
    • Ağrı ve şişlik gözlenmez