Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Hassasiyeti

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
DİŞ HASSASİYETİ
Hassas diş probleminiz olabilir. Hassas dişlerden kaynaklanan ağrı gidip gelir. Sürekli ağrı çekiyorsanız; bu daha ciddi bir problemin işareti olabilir. Rahatsızlığınızın nedenini belirlemek ve uygun tedavi için yaşadığınız belirtileri diş hekiminizle paylaşın.
Diş hassasiyeti dişleriniz açısından ne anlama geliyor?
Diş hassasiyeti şiddetli ağrı anlamına gelebilir ve genellikle; yeme; içme ve dişleri fırçalama gibi günlük aktiviteleri etkiler.
Sağlıklı dişlerde; dentin adı verilen gözenekli doku dişetleri ile ve dişlerin en üst tabakası olan sert diş minesi ile korunur. Ancak; diş eti çekilmesi; çatlak ya da kırık diş ya da erozyon nedeniyle dentin açığa çıkmış olabilir. Dentinde yer alan; tübül adı verilen mikroskobik delikler sinire bağlıdır ve belli yiyecek ve içecekler ile irite olduğunda ağrıyı tetikler.
Diş hassasiyetinininbilinen en önemli iki nedeni diş minesi kaybı ve diş eti çekilmesidir.* Örneğin:
Çok sert fırçalamak: Dişleri çok sert fırçalamak ya da sert kıllı fırça kullanmak zaman içinde dişetlerinde çekilmeye neden olabilir
Asitli yiyecekler: Düzenli olarak asitli yiyecekler ve içecekler tüketmek diş minesinde erozyona neden olur ve hassasiyet olasılığını artırır

Diş Hekimi Korkusu

Diş hekimi korkusu; psikolojik olarak; diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama ve kişinin kendi iç dünyasında oluşturduğu mantık dışı korkuları içerir. Günümüzde etkin lokal anestezilerin ve analjeziklerin kullanılmasına rağmen; halen birçok hasta diş hekimi korkusu taşımaktadır.

Diş hekimi korkusu; bazen kişinin psikolojik durumunu bozucu boyutlara varabilir. Kişi bu davranış şeklinde olaydan saklanır. Ciddi bir rahatsızlığı olsa bile sıkıntılarını bastırarak kendinden ve mevcut sorunundan kaçma eğilimi gösterir. Ancak maalesef bu kaçış eylemi; hastayı içinden çıkması çok daha güç bir duruma sokabilmektedir. Örneğin çoğu zaman kişinin problemi basit bir tedavi ile çözülebilecek durumdayken; diş sorunu daha komplike ve zahmetli bir tedavi gerektiren bir hale dönüşebilir.Hem hastanın hem de diş hekiminin psikolojik olarak kendilerini rahat hissedebilmeleri ve ağrısız bir tedavi için ilk şart; anestezidir. Böylece ağrı stresi yaşanmayıp; tedavi daha kısa sürede ve daha başarılı olur. Gelişen teknoloji hastaların ağrı duymaması için birçok alternatif sunmaktadır.

Diş İpi Kullanımı

Ağız bakımının en iyi yolu günde 2 kere dişleri fırçalamak ve diş ipi ile temizlemektir. Çürüklerin ve periodontal hastalıkların çoğu dişlerin aralarında biriken besin artıklarının temizlenememesi sonucunda başlar. Diş fırçası tek başına bu bölgedeki bakterilerin temizlenmesinde yeterli değildi. Dolaysıyla diş aralarının yeterince temizlenebilmesi için günde en az bir kere diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi gerekmektedir. Diş ipi kullanımı; diş ve diş etleri üzerinde biriken plakların temizlenmesini sağlar. Diş plağı diş ve diş etlerine zarar verebilen asit ve toksinler üretir. Ağız gargarası kullanmak da diş plağı ile savaşmada yardımcı olabilir

Diş ipini doğru kullanmak için aşağıdaki adımları uygulayın:

  • Diş ipini orta parmaklarınızın etrafına sarın.
  • Diş ipini dişleriniz arasına yönlendirmek için baş parmağınız ve orta parmağınızı kullanın.
  • Diş ipini "C" şekli oluşturacak şekilde her bir dişin yanlarında geçirin. Bu şekilde diş ipi dişleriniz ile diş etleriniz arasına yerleştirebilirsiniz.
  • Diş ipi ile temizlik sırasında diş etlerinizi aynada kontrol edin.Diş etleriniz sıkı ve pembe olmalıdır. Kızarık ; şiş ya da kanıyorsa diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş etleriniz kanarsa diş ipi kullanmaktan vazgeçmeyin. Diş ipi kullanımı