• Su hayattır. Gelecek sıcak havalarda terleme sonucu sıvı kaybı artacağından; su tüketimi arttırmalıdır. Zayıflama döneminde vücutta oluşan yıkım ürünlerinin atılabilmesi için de su tüketimi çok önemlidir. Susamadan su içilmesini öneriyorum; idrarınızın rengi hep beyaz olmalıdır.
• Daha küçük tabaklarda yemek yemeyi alışkanlık haline getirerek daha az yemek tüketimi sağlanabilmektedir. Hızlı yemek yerine besinler; küçük parçalara bölünüp yavaş yavaş tüketilmelidir. Böylece yemeğe başladıktan en az 20 dakika sonra beyne tokluk sinyalinin ulaşması sağlanır. Ayrıca insülin direncini kırmada yavaş yemek yemek etkilidir.
• Güne 1 su bardağı ılık veya oda sıcaklığında su içerek başlamak bağırsak sorunlarıyla daha az karşılaşılmasını ve sindirim sistemini uyandırmanın en güzel yoludur.
• Sindirim sisteminizi harekete geçirmenin bir diğer yolu da düzenli olarak kahvaltı yapmaktır. Sabah kahvaltısı benzini bitmiş arabaya benzin koymak gibidir. Düzenli kahvaltı yapmak; metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalındığında metabolizma hızı yavaşlar ve artan bir iştahla daha çok yemek kaçınılmaz olur.
• Öğünleri azar azar ve sık tüketerek öğün aralarının en az 2; en fazla 4 saat olmasına özen gösterilmelidir. Açlık duygusu giderildikçe öğün araları açılmalıdır. En doğru beslenme 3 öğün beslenmedir.
• Sebze ve meyveler günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması; sağlığın korunması ve posa açısından günde 350-400 gram sebzeyi salata ya da sebze yemeği olarak 150-300 gram meyve şeklinde tüketilmelidir.
• Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Kan şekerinin hızlı düşmesi; yoğun açlıkla veya tatlı krizleri ile son bulur. Öğünlerde kaliteli karbonhidratlardan tam buğday unlu az miktarda ekmek; çorbalar; kurubaklagiller tüketilmelidir.
• Karabuğday; yulaf ve tam tahıllı buğday gibi tam tahıllar kilo vermeye yardımcıdır. Tokluk hissini daha az kaloriyle sağlayarak kolesterol profilini düzenlemede etkilidir.
• Kilo almaya sebep olan açık büfelerde doğru seçimler yapılmalıdır. Açık büfelerde çok fazla miktardaki besin tüketimi ve sağlıksız yöntemlerle pişirilen kızartma; kavurma gibi yüksek yağ içeriği olan yiyecekler; pide lahmacun; hamburgerler yerine fırında veya ızgara olarak hazırlanmış az yağlı etler; yoğurt ve tam buğday unundan ekmekler gibi diğer tahıl ürünler ölçülü miktarda yanında bol salata tabağı ile alınmalıdır.
• Meyve suyu; gazoz ya da şekerli içecekler içilmemelidir. Limon soda; ev yapımı limonata; ayran; şalgam tercih edilmelidir.
• Yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan dondurma; kalsiyum ve riboflavin içeriği ile besin değeri açısından yüksek bir besindir fakat şeker içeriği nedeni ile miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Enerji içeriği yüksek soslu fabrikasyon ürünleri tercih etmek yerine; taze sütten pastane yapımı hafif dondurmalar tercih edilmelidir.
• Alkolün aşırı miktarlarda tüketimi kalp sağlığına; karaciğere zarar verir ve vücutta dolaşımı bozarak ödemi arttırır. Kanı asit aldehit yaparak toksin biriktirir. Tüketilen alkollü içeceğin çeşidine ve miktarına dikkat etmelidir. Alkollü içecekler mutlaka tok karına; yemeklerle birlikte veya fındık; beyaz peynir gibi yiyecekler ve bol su ile tüketilmelidir. Alkolü haftada kadınlar 1 kadeh; erkekler 2 kadehi geçmemelidir.
• Bedene uygun egzersizi seçilerek düzenli bir şekilde spor yapılmalıdır. Metabolizmayı da hızlandırmak için haftada en az 3 gün 45-50 dakikalık orta tempolu hareket edilmelidir. Yakın mesafelere araba yerine yürümeyi tercih etmek; ev işleriyle uğraşmak gibi gün içinde fiziksel aktiviteyi arttırıcı hareketlerde bulunulmalıdır. Spor iç organlara yapılan masajdır.
• Zayıflamaya başlarken açlık hissi duyanlara bir porsiyon meyve veya yoğurt; bir avuç içi kadar fındık gibi ara öğünler kan şekerinde oluşabilecek ani düşmeleri engelleyerek; tatlı krizini önler; açlığı yatıştırır; bir sonraki öğünde aşırı miktarda besin tüketimini engeller.