Güneş ışıldayan yüzünü bir tülü gösteremedi ve bizim de sıcak günlerle ilgili beklentilerimizin hepsi askıda kaldı. Ancak bazılarımız güneş olmasa da baharın depresyonunu yaşamaya başladı bile. Bazılarımız için bu dönem gerçekten de yorgun; mutsuz ve isteksiz geçiyor. Eğer kolunuzu kaldıracak enerjiniz yoksa; uyku problemi yaşıyorsanız; kendinizi mutsuz hissediyorsanız; önceden yapmaktan hoşlandığınız aktiviteler bu aralar ilginizi çekmiyorsa; dikkat edin! Bahar depresyonuna yakalanmış olabilirsiniz!
Bahar Depresyonu Nedir?
Bahar depresyonu; bahar aylarında ortaya çıkan ve her sene aynı zamanlarda görülen depresif duygu durumudur.
Bahar Depresyonunun Belirtileri Nelerdir?
Kendini halsiz ve yorgun hissetme; kolay yorulma; kaygılı ve endişeli olma; asabilik; isteksizlik; dikkat dağınıklığı; uyku ve iştah problemleri bahar depresyonunda sık karşılaşılan belirtilerdir. Ayrıca kişi önceden hoşlanarak yaptığı aktivitelerden hoşlanmaz hale gelebilir ve iş veya okul yaşamında verim düşüklüğü yaşayabilir.
Bahar Depresyonu Neden Olur?
Duygu durum bozukluklarının biyolojik ritmlerle ilgisi olduğu yapılan pek çok araştırma ile kanıtlanmıştır. Kış aylarında gündüzlerin kısalması ile üretimi artan melatonin hormonu; kişilerde uyku ve sakinlik hali yaratır. Baharın gelip gündüz saatlerinin uzaması ile birlikte de yavaş yavaş bu üretim azalır. Ancak kişiler bir anda bu dengeye alışamaz ve bazılarımızda bahar depresyonu ortaya çıkar. Bu durumla birlikte insanların bahar mevsimi ile alakalı olan algıları da kişilerin bahar depresyonuna sürüklenmesine sebep olabilir. Bahar mevsimi deyince herkesin aklında sıcak; güzel; heyecanlı ve mutlu zamanlar belirir. Ancak bahar depresyonuna yakalanmış biri için bu durum hiç de böyle değildir. “Herkes çok mutlu benimse parmağımı kaldıracak halim yok;” şeklindeki düşünceler kişinin depresyona girmesine sebep olabilir.
Bahar Depresyonu Ciddi Bir Sorun Mudur?
Bahar depresyonu belirtilerini yaşayan bireylerin “bahardandır; geçer” demek yerine bir uzmana başvurmaları faydalı ve sonraki dönemler için koruyucu olacaktır. Çünkü depresyon tedavi edilmezse sık tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Ailenizde depresyon yaşayan başka bireyler veya depresyona yatkın bir kişilik yapınız varsa bahar depresyonuna yakalanma olasılığınız daha yüksektir.
Bahar depresyonunun sebebi psikolojik sebepler olabilir ancak bazen başka tiroid hormonları düzensizliği gibi fiziksel rahatsızlıklar da bahar depresyonuna sebep olabilir. Bu sebeple bir uzmana başvurmakta fayda vardır.
Bahar Depresyonunu Atlatabilmek İçin Öneriler
Bahar depresyonunu aşabilmek ve ona yakalanmamak için; işlevsel düşünmeye; inançlı ve kararlı olmaya çalışın. Bahar ayları da diğer aylar gibi hem olumlu hem de olumsuz olayları içinde barındıracaktır. Olumsuz bir olay yaşadığınızda “Herkes mutlu; bense her şeyi kötü yapıyorum;” diye düşünmek yerine; “bu olumsuz olay da hayatımın diğer dönemlerinde yaşadığım olaylar gibi; sakin düşünüp ona geçerli bir çözüm bulduğumda etkilerini olumluya dönüştürmeyi başarabilirim;” diye düşünmek olayları kontrol edebildiğiniz hissini yaratır ve ayrıca kendinize güvenmenizi sağlar.
Günlerin uzamasını avantaja dönüştürebilirsiniz; uyku saatlerinizi bir düzene oturtarak bahar depresyonunun etkilerini azaltabilirsiniz.
Daha aktif olmaya özen gösterin. Gün içinde yapacağınız 30-40 dakikalık egzersiz antidepresan etkisi yaratarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Kendinize karşı hoşgörülü olarak bahar depresyonunu atlatmaya başlayabilirsiniz!