Graves hastalığı bir tiroid bezi hastalığıdır. Başlıca bulguları hipertiroidi; guatr;göz hastalığı; sıklıkla dermatopati ; özellikle pretibial ve lokalize miksödem dir.Graves ile hipertiroidizm aynı şey değildir.Bazı graves hastaları yalnızca oftalmopati gösterebilir.Hipertiroidizm in graves dışında birçok sebebi vardır.Ancak hipertiroidizm gravesin ensık görülen bulgusudur..Graveste tirotropin reseptörlerine karşı antikor vardır(TSHR-AB).Bu antikorlar hem tiroid hormonunu arttırır ve hemde tiroid dokusunu artırır(guatr).
Graves hastalığı otoimmün bir hastalıktır .Tiroid-stimüle eden immün globülinlerin tespiti graves hastalığının teşhisini koymak için yeterlidir.
Graves hastalığı psikotik semptomlara sebeb olabilir.Graves hastalarının çoğu bazı psikiyatrik semptomlar gösterir.İrritabilty;anksiyete;sinirlilik ve mutsuzluk gibi semptomlar bunların enbaşta gelenleridir.Bu semptomlar hastalığın başlamasından haftalar ve aylar önce görülülebilir.Hastaların az bir kısmındada psikiyatrik teşhis konulacak kadar şiddetli psikiyatrik semptomlar görülebilir.Çalışmalarda tedavi edilmemiş graves hastaların %45 inde anksiyete bozuklukları; ve %30 major depresif bozukluk bulguları tespit edilmiştir.
Graves hastalarında depresiv ve aksiyete semptomları sıklıkla bulunurken;manik ve psikotik semptomlar seyrek görülür.Psikosis daha çok hipotiroidi ile beraber bir durumdur.;Bu durum tarihsel olarak miksödem deliliği olarak bilinir. Hipertiroidi bağlı mani ve psikoz olan hastaların çoğunda kişisel ve ailevi bipolar hastalıklar tespit edilebilir.Hipetiroidi ile beraber görülen mani ve psikoz genellikle tedaviden önce çıkar.Graves erken döneminde görülen mani bulguları genelikle yorgunluk psikozuna bağlı bir fenomen olarak değerlendirilmiştir.Hipertiroidide görülen psikoz genelikle afektif psikozdur ki bu psikozda genellikle mood değişikleri vardır.Bir çok raporda psikozun genelikle tedavi başladıktan sonra görüldüğü tespit edilmiştir ve bu sırada tiroid hormonu düşmektedir.yani hipertiroididen eutiroide geçiş dönemidir .Bu dönem psikiyatrik hastalığa geçiş için hashas bir dönemdir.
Gravese bağlı Hipertiroidi tedavisinde üç seçenek vardır 1-antitoid ilaçlar;2- radyoaktif iyod 3-cerrahi tedavi. Çocuk ve yetişkinlerde medikal tedavi ilk tercih edilen tedavidir.Kullanılan ilaçlardan metimazol propiltiourasil e tercih edilmelidir. Propiltıourasil FDA tarafından uyarı almiş bir drugdır. Çünkü karaciğer yetersizliğine sebeb olabilir.Metimazal iyodun oksidasyon ve organifikasyonunu bloke eder.Graveste ilaçla tedavi ancak 8-12 hafta içinde netice alınmaya başlar. Bir yıl içinde netice alınmaz ise 2 seçenek düşünülmelüdir Cerrahi tedavi 2. Seçenektir. 3 seçenek ise radyoaktif tedavidir..Radyoaktif tedavi ile düzelme 2-3 ay içinde olmaktadır
Gravesle beraber olan psikiyatrik hastalıkta altta yatan hastalığın tedavisi tedavinin esasını teşgil eder. Hipertiroidi endokrinojik olarak tedavi edilirken psikiatri uzmanından destek alınmalıdır. Genellikle atipik antipsikotikler(olenzapin) iyi bir seçenektir.Olenzapin manik semptomları azaltır.Burada unutulmaması gereken konu ise antipsikotikler hipertirodi semptomlarını kötüleştirebilir .örneğin taşikardiyi arttırabilir ve QT yi uzatabilir ve ciddi komplikasyonlara sebeb olabilir
Sık sorulan sorular:
1-Tirotpropine karşı antikorları kim ve nasıl salgılar
Graves hastalarında T Hücreler tiroid otoantijenleri ile reaktive olmakta ve reaktive olmuş T hücreler B hücrelerden otoantikor salınımını uyarır. Bu antikorlarda tiroid reseptörlerine uyararak hormon sentezini ve tiroid dokusunu arttırmaktadır
2-Graves otoantikorları ile diğer tiroid antikorları(anti TPO ve Antitiroglobulin antikor) arasında ne fark vardır?
Graves antikorları oligoklonaldır oysa diğerleri poliklonaldır
3-Graves hastalığın immun mekanizması nedir
Moleküler benzerlik mekanizması en önemli mekanizmadır.Moleküler benzerlik bazı eksojen antijenlerle insan proteinleri arasındaki benzerliktir.Bu eksojen proteinlere karsi oluşan antıkorlar dolayısıyla insan antijenlerine(tiroid dokusundaki) karşı gelişmiş olur.