Bilgisayar ve internet; sadece yetişkinler için değil çocuklar için de oldukça faydalıdır. İnternet kullanılması bireylerin hayal güçlerini geliştirir; düşünce anlamında daha üretken olmalarını sağlar. İnternet; bilinçli kullanıldığında; ödev ile araştırma yaparken çocukların öğrenmelerini de sağlar. İnternet eğitimin de vazgeçilmez bir parçasıdır. Sosyal ağların da çocuklar tarafından kullanımı; kendini ifade etme; sosyal yaşam becerilerini kazanma ve bireysel aktivitelerini sergilemeleri için önemli bir araçtır. Ancak bağımlılık ya da uykusuzluk gibi istenmeyen durumların yaşanmasına neden olabilmektedir.
Nitekim; tarafımızdan yapılan bir araştırmada İstanbul ve Afyonkarahisar da dershaneye giden 450 ortaokul öğrencisine yönelik olarak uygulanan ankette; çocukların internet ve sosyal ağlarda kalma süresi; kullanma amaçları ile uykuya yönelik tutumlarını araştırılmıştır.
Bu çalışmada 450 öğrencinin 154 ünü özellikle 8. sınıflardan seçilmiştir. Çünkü bu çağdaki bireyler hem internette daha fazla zaman geçirmekte hem de TEOG a hazırlanmaktadırlar. Katılımcılara yöneltilen 20 soru ile; en çok bilinen 10 sosyal ağdan hangilerini kullandıklarını; kullanım saatlerini ve alışkanlıklarını; uyku düzenlerini etkileyip etkilemediğini belirlemeleri istenmiştir. Öğrenciler verdikleri cevaplarda; uyku düzenlerinin bozulacağını; yeterince uyuyamamanın ders performanslarının düşüreceğini bilmelerine rağmen sosyal paylaşım sitelerini uzun süre kullandıklarını belirtmektedirler.
Bununla birlikte;
* Yüzde 38 i; 4 saat ve 4 saatten fazla sosyal medyada zaman geçirdiğini belirtmektedir.
* Yüzde 25 i de 0-1 saat diye belirtmesine rağmen öğretmen tarfından anket uygulanması nedeniyle daha fazla zaman geçirdikleri halde az zaman geçirdikleri de göz ardı edilememektedir.
* Yüzde 60 dan fazlası; tanıdıklarını artırmak; haberleşmek; video seyretmek ve paylaşmak için sosyal medyayı kullanmaktadır.
* Yüzde 52 sinin Facebook; yüzde 22 sinin Facebook ve Twitter; yüzde 14.4 ünün de tüm sosyal medya ağlarında hesapları bulunmaktadır.
* Gündüzleri de uyukladığım oluyor diyenler yüzdesi 60’tır.
* Uyku sırasında başım ağrır ; Yattığım yerin karanlık olmaması uykumu etkilemez diyenler ise yarıdan fazladır.
* Ailem internette vakit geçirmemden rahatsız olur diyenler yüzde 72’dir.
* Sabah yataktan zor kalkarım diyenler yüzde 75;
* Sıklıkla ürkütücü rüyalar görüyorum diyenlerin ise yüzde 41.6 olduğu görülmektedir.
EN DİKKAT ÇEKİCİ SONUÇ UYKUYA GEÇ DALMA
Cevaplarda en dikkat çekici sonuç; çocuklarda; yattıklarında ilk 20 dakikada uykuya dalamayanların oranının yüzde 50 den fazla çıkmasıdır. Yüzde 44 ü yattığında ilk 20 dakika içinde uyuduğunu söylemekte; yarıdan fazlası ise bu sürede uyuyamadığını belirtmektedir. Zaten bu zaman diliminde uyunamazsa; buna uykusuzluk sendromu demek gerekir. Çocuklarınız aynı durumdaysa ve uykusuzluk sendromu; kas ağrısı; kemik ağrısı başlamışsa anne ve babaların mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekmektedir.
Hocam merhaba benim 19aylik bir kizim var. Tek çocuk şuan. Benim sorunum kizim bu aralar çok vuruyor beni resmen dövüyor. ırsını alamiyor tekmeliyor issiriyor. Ben yaklasik 1.5 aydir memleketimdeyim babasi is nedeniyle bizden ayri ve annemlerde yigenlerim cok. Cocuk 4 tane. Erkek yigenim cok vuruyordu. Önceleri tepki vermiyordu. Şimdi kizimda vuruyor. Bunun etkisi olurmu bu davranişina. Birde vurdugu zaman neyapmam lazim nasil davranmam lazim. Babasi çok sakin bir insan ona bile vurdu bizi görmeye geldiginde. Nasil davranalim ne yapalimda bu davranisini söndürelim hocam... birde kizim bazen çok güzel yemek yiyor bazen hiç istemiyor. Bu normalmi. Yemediginde nasil bir yol izlemem lazim? Belki çok oluyorum ama birde ani seslerden( zil elektirik süpürgesi sesi elbilandiri mikser sesi vs.) Çok korkuyor çiglik atip agliyor. Hele çamaşir makinasi çalisirken mutfagin önunden gecemiyor. Eeee hocam ben bu sesleri kesemem zil olsun eletirik süpürgesi olsun ev aletleri bunlar yine ne yapmam lazim hocam nasil davranmaliyim . Eger bu topluma terbiyeli düzgün edepli bir birey yetiştirebilirsem ne mutlu bana. Agaç yaşken eyilirmiş. İnş. Evladima faydali davranişlarda bulunurum şimdiden allah sizden razı olsun. İnş. Sizin bilgilerinizden faydalaniriz hocam. Rabbim yar ve yardimciniz olsun. Esenlikle kalin...
beren - ÇORUM / MERKEZ
Çocuğunuz 19 aylık olduğu için merak ve taklit konusunda çok hassas bir dönemi yaşıyor. Yeğenlerinizle olması paylaşma; uzlaşma davranışları kazanması açısından bir avantajdır. Ancak onlarda var olan istenmeyen davranışları da taklit etme riski vardır. Vurma davranışını kendini ifade etme yöntemi olarak benimsemiş olabilir. Kızınız da onu taklit ediyor olabilir. baba yoksunluğu hırçınlık ve kaygı duygularını tetikler. Yeme bozukluğuna neden olabilir (ilgi odağı olamk isteyebilir) Ses konusunda bir KBB uzmanına göstermenizde yarar vardır. Ama psikolojik bir sorun varsa çocuk psikologunun görmesi yararlı olur. Sizin ona ve çevrenizdekilere olan tutumlarınızdan bahsetmemişsiniz. Sizin sergilediğiniz tutumlar da etkili olabilir.
"Ağaç yaşken eğilir ama yaşken eğilen ağaç bir daha doğrulmaz"
Bu nedenle çocuk eğitimi ve gelişimi çok önemlidir.
Selam ve saygılar
hocam çok teşekkür ederim cevaplamışsınız sorumu. gereçekten dikkat ederek izledim kızımı bizi taklit ediyor. biz ne yaparsak anında aynısını yapmaya çalışıyor. birde benim sizden istedigim çocuk psikolojisi ile ilgili kitap almak istiyorum. acaba bana önerebileceginiz bir yayın kitap varmı. özellikle kriz anlarında(aglama inatlaşma vs.) neyapacagıma dair ışık tutan bir yayın olsa bilinçli davranıp bu evreleri atlatabilecegimiz bir kaynak önerebilirseniz sevinirim.valla ne yalan söyleyim ulaşılamaz geliyo bize doktorlar. siz yazınca çok sevindim yine teşekkür ederim.
beren - ÇORUM / MERKEZ
Değerli Hanımefendi; kitap ismi vermek pek etik bir davranış olmaz ancak pedagog ünvanlı yazarların makalelerini taradığınızda güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler ve kolaylıklar diliyor saygılarımı sunuyorum.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet Aksüt