Test türü sınavlarda başarıyı yakalamanın koşullarından biri de test tekniklerini iyi kavramış olmaktan geçer. Nedir bunlar şöyle bir bakalım;
•Öğrenilen her konu ile ilgili yeterince soru çözülmelidir.
•Farklı kaynaklardan yararlanılmalıdır böylece her soru tipi ile karşılaşılmış olunur.
•Soru kökleri iyi okunmalı soruda sizden ne istendiği iyi anlaşılmalıdır.
•Soru kökleri okunurken olumlu ve olumsuz ifadelere dikkat edilmelidir.Altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okumalısınız.
•Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlemeyiniz. Doğru cevap diğer şıklarda olabilir.
•Yorulduğunuzu hissettiğiniz zamanlarda kısa molalar veriniz. Nefes egzersizleriyle rahatlamaya çalışın.
•Bazen 4 yanlışı bulmak bir doğruyu bulmaktan daha kolaydır. Yanlış şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.
•Çözdüğünüz her testte kaydırma; kodlama veya yanlış cevabı işaretleme gibi klasik hatalar yapmamaya özen gösteriniz.
•Kodlamalar sınav sonrasına bırakılmamalı; her sorudan sonra ya da gruplar halinde cevaplarınızı optik forma işaretleyin.
•Paragraf sorularında ilk önce soru kökünü daha sonra paragrafı okuyunuz. Bu size metinde ne arayacağınızın ipuçlarını verir.
•Uzun paragraftan oluşan soruları uzun soru zordur yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.
•Her derse ait test içeriği o dersin özelliklerini taşır. Bu nedenle her ders için aynı test çözme mantığını kullanmak hatadır. Her ders için farklı test çözme mantığı geliştirmeniz test tekniğinizin gelişmesine yardım eder.
•Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bazen iki bazen üç şık bulunur. Bunlara çeldirici adı verilir. Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır.
•Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır; kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl %0;5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.
•Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ve bilmediklerimiz değil; biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle soru ile inatlaşmak "bu soruyu çözmezsem ölürüm" mantığı bu testin sonunda hüsrana uğrama riskini artırır.
•Hızlı okuma tekniklerini kullanmalı ve sınav öncesi okuma egzersizleri ile okuma hızınızı artırmalısınız.
TESTİN AŞAMALARI
BAKIN tüm teste
AYARLAYIN zamanınızı
YANITLAYIN soruları
KONTROL EDİN Kodlamaları
TESTTE YÜKSEK BAŞARI İÇİN;
Teste başlamadan; görevlinin yönergelerine uyun; Gerekli evraklarınızı hazır bulundurun; kitapçık türünü; diğer doldurulması gereken bilgileri doldurarak teste hazır olun
Paragraf sorularında önce soru kökünü okuyun sonra paragrafı okuyun
Çözemediğiniz sorular için telaşlanmayın. Yapabileceğiniz sorulara geçin
Arka arkaya dört seçeneği işaretlemişseniz birini yanlış yaptığınızdan şüphelenin. Test teknikniğine uygun hazırlanmış sınavlarda 4 lü zincir kurulmaz. Şayet hata bulamazsanız değiştirmeyin.
Şekilli; uzun paragraf soruları çok kolay olabilir. Bu sorulardan kaçmayın
Anlamak; çözümün yarısıdır. Sayısal soruları işlem yaparak; paragraf sorularını önemli ifadelerin altını çizerek çözmeye çalışın.
Bazı sorularda çeldiriciler olabilir. Sorunun tamamını okumadan cevaplamayın
Soruları kendi fikirleriniz doğrultusunda değil sınav mantığı ve bilgileri doğrultusunda çözün
Bazı soruları yanlış cevapları eleyerek çözebilirsiniz unutmayın.
Eğer zamanınız kalırsa kaydırma yapma ihtimaline karşı soruları numaralarıyla karşılaştırma yapın
ZAMANI KULLANMA
Yanınızda mutlaka saat bulundurun. Sık sık saate bakıp paniklemeyiniz. Ara sıra bakın
Zamanı iyi kullanmak pratik ve aktif olmakla sağlanır. Sorularda gereksiz oyalanmalar yapmayın
Dikkatiniz çok dağılmışsa elinizi şakaklarınıza koyup alnınıza masaj yapın; su için;15 saniye gözlerinizi yumarak dinlenin. Derin nefes alıp vererek beyninize giden oksijeni artırabilirsiniz ve bu sizin performansınızı arttıracaktır.
Test Türü Sınav Sorularının zorluk Düzeyleri
Çok Kolay %10
Kolay %20
Normal %40
Zor %20
Çok Zor %10
Bu tablodan çıkaracağımız sonuç; sınavda her öğrencinin çözebileceği soru vardır. Soruların %70 ini herkes çözecektir. Sizin yerinizi belirleyense %30 luk dilimden yapacağınız sorulardır.
Sınavlarda Zamanı İyi Kullanabilmek İçin ne Yapmalı?
Konular hakkında yeterince bilgiye sahip olmak
Konularla ilgili bolca pratik (test sorusu çözmek) yapmak.
Önce en başarılı olunan dersten başlamak
Önce testteki en kolay soruları çözmek
Turlama tekniğini uygulamak
Turlama Tekniği Nedir?
Sınavda yanıtlanacak tüm testlerde birinci turda; kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülerek zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına turlama tekniği denir. Turlama tekniğini uygularken mutlaka kodlamadan yararlanın. Bu size büyük zaman kazandıracaktır. Unutmayın bu sınavda bilgi birikimi kadar zamanı iyi kullanmaya da ihtiyacınız var.
SORU ÇÖZERKEN
Öncelikle sorunun okunup anlaşılması daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin. Her iki durumun bir birinden ayrılması gerekmektedir.
Soruları okurken mutlaka kılavuz olarak kurşun kalem kullanın ve önemli ipuçlarının altını çiziniz.
Soruları okurken hızınızı kesecek olan dudak kıpırdatarak okumaktan uzak durun. Çünkü bu durum hızınızı kesecektir. Ve her okuduğunuz kelimenin altını çizmeyin. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır.
Soru hakkında fazla bilgiye sahip değilseniz şıklardan yararlanın. Şıkları tek tek değerlendirerek elemeye çalışın. İçlerinden doğru cevabı kestirmeye çalışın. Eğer çok çelişkide kalıyorsanız boş bırakmanız daha iyidir. Çünkü her yanlış cevap hem kendini hem de doğru cevaplarınızı götürmektedir. Bu da netlerinizin düşmesine neden olmaktadır. Unutmayın ki her soru; her net önemlidir. Bir net sizi en az 2 000 kişinin üstüne de çıkarabilir altına da düşürebilir.
Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin. Bunlar; altı çizili; koyu puntoyla yazılmış; "tırnak içinde;" değildir; olamaz; her zaman; hiç bir zaman; bütün; zaman zaman; yoktur; vardır; birbirinden farklı; birbirine benzer; eşdeğer; birden fazla; ayrı ayrı; iç içe; yan yana; ikisi bir arada; ana düşünce; yan düşünce; benzer düşünce; asla; genellikle; çoğu; vb. ipuçlarıdır.
TESTLERDE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ
Okulu asmak; çalışmamak; dersi dinlememe
Ödevleri bilinçli yapmama; titiz olmama
Okuma metinlerini okumama; çalışma yerine oyalanmak; uyumak; yanlış malzemelerle çalışmak; Tekrar etmemek;
Zamanı iyi kullanamamak; aşırı güven; başkalarını suçlayıcı tavırlar taşımak; yanıtları kontrol etmemek; çok fazla yanıtı boş bırakmak; aşırı kaygılanmak; öğretmeni-dersi sevmemek; çok fazla yanıt değiştirmek; düzensiz çalışma; ezbere çalışmak
TESTTE BAŞARI İÇİN
Çalışmalarınızı yakından takip edin
Etkin çalışma becerileri kazanın(etkin dinleme; etkin okuma gibi
Testi sevin iyi bir öğrenme süreci olduğunu kabul edin
Olumlu ve düzenli olun
TESTTE Kİ KAYGIDAN KURTULMA YOLLARI
Testler; sizlerin zekânızı ölçmez; bilgi ve becerilerinizi ölçer; bilgilerinizin tamamını ve kişiliğinizi teste yansıtamazsınız; başarısızlık durumunda hayatınızın tamamının başarısızlığı olarak görmeyin
Teste girerken biraz heyecan duyarsanız bu sizi başarıya götürür. Ancak heyecanı abartmayın
TEST KAYGISINI YENMENİN YOLLARI
Olumsuz düşünceler varsa hemen olumlu iç konuşmalar yapın; Kendinizle sürekli olumlu iletişim kurun yani pozitif insan olmaya çalışın.
Hayatta kazanmak için stratejiler belirleyip uygulayın. Ne yapacağını bilen kişi kendisine güvenir ve kaygılarını olması gereken düzeyde kullanır.
Nefes egzersizleri yapın.
Unutmayın ki; Edison da ampülü 1000.ci denemesinde buldu. Ya 999.cu denemesinde vazgeçseydi. Ne olurdu?
İdem Kucur Tonoz
Psik.Danışman&Aile ve Çift Terapisti