Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Aynı Tipler Beni Buluyor! Korktuğum Şeyler Başıma Geliyor!

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
-yine aynı şeyleri yaşadım
-ben bu dertlerin uzmanı oldum
-bu tip adamları çekiyorum
-bir tane de farklı bir ilişkim olmayacak mı
-ben ne zaman mutlu olacağım
-bıktım aynı şeyleri yaşamaktan
-korktuğum başıma geliyor

Bu sorular hayatınızın çekirdeğindeyse ve tekrarlanan ilişki örüntülerinizin üzerinizde yarattığı hasar artık size taşınmaz bir yük bırakıyorsa; harekete geçme ve çözüm arama zamanınız çoktan gelmiş demektir.

Nasıl oluyor da;

…alkolik bir babanın kızı olmanın acılarını atlatamamışken; alkolik bir adama aşık oluyorsunuz
...hayatınıza giren adamlar hep evli oluyor
…dayakla; şiddetle geçen çocukluğunuza rağmen; çocuklarına vuran bir baba oluyorsunuz
…İstismarcı babaya kin duyarken; çocuklarınızın istismara uygulamasına göz yumuyorsunuz
…başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeyler; sizin gerçekliğiniz olmaya başlıyor

Çocuklukta yaşadığınız travmatik hatıraların zamanla unutulduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Eğer çocuklukta ya da ilerleyen zamanlarda bir uzman yardımıyla bu anılar üzerinde çalışmalar yapmazsanız ya da siz kendi çabanızla bu travmalarınızın farkına vararak gerçeklerle yüzleşmezseniz; bilinçaltı mekanizmanız avını bekleyen avcı gibi bir gün karşınıza çıkabilir. Örselenen çocukluğunuzu; yaralanan çocuk kalbinizi hissettmediğinizi; farkına varmadığınızı bilen bilinçaltı ilerleyen yaşantınızda iyileşmek ya da yüzleşmek için fırsat kollamaya başlayacaktır. Veya benzer bir biçimde başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeyler ya da sizin zayıflığınızın olduğunu düşündüğünüz durumlarla ilgili terapötik çalışmalar içerisine girmezseniz kendinizi bu durumlar içerisinde bulmanız tesadüf olmayacaktır.

Bilinçaltı süreçlerimiz karmaşık olduğu kadar gizemlidir. Yaşanılan bazı olayları hatırlamıyor olmamız bilinçaltının unuttuğu anlamına gelmez. İlerleyen zamanlarda tekrar tekrar kendimizi benzer bir durum içerisinde bulmamızın temel olarak iki sebebi vardır.

1- Zayıf olduğumuz ya da korktuğumuz durumlara karşı başa çıkıp çıkamadığımızı test etmek ya da ispatlamak için kendimizi böyle durumların içine atarız. Amacımız; “bakalım sen bu sınavdan geçebilecek misin? “ dir. Bazı denemelerimizde başarılı olabiliriz bazılarında olamayız ya da hepsinde başarılı oluruz ya da hiç birinde başarılı olamayız. Yani sınavı geçip geçememe bizim elimizdedir. Kendinizi sürekli evli adamlarla dışarıda yemek yerken buluyorsanız eğer; evli adamlar sizi bulmaz; siz evli adamları sınavı geçip geçmeme testinizde kullanırsınız yani siz seçersiniz. Tabi ki bütün bu süreçleri bilinçaltımız gerçekleştirir ve bu sebeple; bu durumların sorumlusunun kendimiz değil evli adamlar olarak görmek kaçınılmaz olur.

2-Yaralarınızı iyileştirmek amacıyla da bilinçaltınız geçmişte yaşananları tekrarlatabilir. Yaralı çocuk; çocuklukta yaşadığı travmatik ya da örselenmiş yaşantılarıyla başa çıkmakta zorlanır. Yaralı olarak yetişkinliğe adım attığında ise yaşanılan yılların telafisi olarak benzer seçimler; kişilerle ilişkiler ortaya çıkabilir. Örneğin; öfke kontrolü olmayan; evde huzursuzluk çıkaran bir babayla ve evdeki çatışmalara sessiz kalan pasif; kendini ve çocuklarını ezdiren bir anneyle büyüyen bir çocuk; ilerleyen yıllarda öfkesine hakim olamayan; çabuk sinirlenen ve çevresindekilere bu sebeple zarar veren bir kişi ile evlenebilir. Bilinçaltı seçimleriniz; hem sessiz kaldığı ve babasına söz geçiremediği için anneye olan kızgınlığını ve yaşadıklarından sorumlu tuttuğu babasına olan öfkesini yetişkin bir eş olarak telafi etmek için devreye girer. Yaralı çocuk kalbinin iyileşmesinin yolu; annesine benzemediğini kendisine kanıtlayarak olur.

Farkındalık düzeyimiz ne kadar yüksek olursa; hayattaki seçimlerimiz ve hayatımızın sorumluluğu o kadar bize ait olur.