Zirkonyum diş kaplamalarda alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Bu alt yapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip tek malzemedir.
Daha önce tıbbın diğer alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyumun diş hekimliğinde porselenmetalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar diş eti problemi ve allerji yapmamasının yanında; ışık geçirme özelliği ile doğal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlamaktadır.
Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kron (kaplama) ve köprüler seramik ve Zirkonyumkelimelerinin birlestirilmesinden oluşan Cercon kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak diş hekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır.
Artan estetik taleplerle birlikte arka bölgedede estetik metaryallerin kullanımı söz konusu olmuştur.
Uzun yıllar bu amaç için metal destekli porselenler kullanılmışsa da bu sistemlerde ışık geçirgenliğinin
olmaması zaman zaman alerjik vakalara neden olması ve diş etlerinde yaratıığı grim si renklenme nedeniyle
bizleri yeni alternatifler aramaya sürüklemiştir.
Diş hekimliğinde zirkonyum kullanımı metal altyapıya yakın sağlamlığı; diğer kullanılan metaller gibi porselen in altından yansımaması; dişetinde renklenmeye sebep olmaması ve korozyona dirençli olması ile gündeme gelmiştir. Hatta bazı firmalar dental implantların ve abutmentların (implant üst yapısı) yapımında da zirkonyum materyalini titanyum a tercih etmiştir. Bunların dışında post-kor; inley-onley ;ortodontik braketlerde de kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde CAD-CAM (bilgisayar destekli tasarım ve üretim)teknolojisinin yayılması ve diş laboratuarlarında kullanımı ile zirkonyum yapımı yaygınlaşmıştır.
Zirkonyum Diş Kaplama Diş Nedir?
Zirkonyum porselenlerin en büyük farkı; diş dokuları ve diş eti ile olan mükemmel uyumludur.
Zirkonyum diş kaplamaları ile; porselen metal destekli porselenler arasındaki bu belirgin farklar nedeni ile zirkonyum porselenlerin tercih edilmektedir.
Özellikle sağlığı ve estetiği bir arada isteyen hastaların tercihi olan metal desteksiz zirkonyum porselenler daha uzun ömürlü olabilir
• Zirkonyum ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur; çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tercih edilir.
•Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
• Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Zirkonyum da ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
• Kahve; çay; sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
Özellikle diş kaybetmiş kişilerde estetik beklenti söz konusu ise metal porselen diş kaplaması yerine mutlaka zirkonyum diş kaplamasını tercih etmelerini öneririm. Diş etlerine meydana gelen renk değişikliği özellikle ön bölgede ileride telafisi zor sonuçlar doğurabildiği için zirkonyum tercih edilmelidir.
Zirkonyum diş kaplamalar birçok olumlu özellikleri olmasına rağmen fiyatları nedn ile son yıllara kadar pek yaygınlaşamamıştı. Ancak 2015 yılında zirkonyum diş kaplamalar uygun fiyatlar ile yapılabilmektedir.