Erkeklerde meme büyümesi tahmin edilenden daha fazla izlenen ancak ülkemizde erkeklerin genellikle kendi içlerinde yaşadıkları ve dışarı yansıtamadıkları bir problemdir. Ülkemizde neredeyse erkeklerin yarısında meme büyümesi mevcuttur.. Tıbben “Jinekomasti” olarak isimlendirilir. Yunanca kadın anlamına gelen “gyne” ve meme anlamına gelen “mastos” kelimelerinin birleşimi ile oluşturulmuş bir terimdir. Kelime anlamı ile uyumlu olarak bu problemi yaşayan erkekler feminizasyondan yani kadınsı görünüşten şikayetçidirler. Dar herhangi bir T-shirt giymekten kaçınırlar; yazın plaja utana sıkıla giderler; çok sıcak havalarda bile üstlerindekini çıkartmaya çekinirler. Estetik Cerrahi ile ilgili toplumdaki bilinçlenme artık daha fazla erkek hastayı bu şikayetlerinden ötürü biz plastik cerrahlarla karşı karşıya getirmektedir.
Meme; iki çeşit dokudan oluşur. Bunlardan yağlı doku erkeklerde neredeyse memenin tamamını oluşturur. Gland dokusu yani meme bezi dokusu ise erkeklerde çok az bulunur. Kadınlarda genç kızlık döneminde özellikle memenin neredeyse tamamını meme bezi dokusu oluşturur. Hormonal etkilerle ve hamilelikte büyüyüp gelişerek; doğum sonrası süt üretimini gerçekleştiren dokudur. Erkeklerde süt üretimi gibi bir görevi olmadığı için meme bezi dokusu ya hiç bulunmaz yada eser miktarlarda mevcuttur. Jinekomasti östrojen hormonunun yüksek; testosteronun ise düşük olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durum bebeklik; ergenlik ve yaşlılık döneminde fizyolojik olup daha sık izlenir. Bebeklerde anneden geçen hormonun etkisi kalktığında problem düzelmiş olur. Ergenlikte ise çoğu vakada ergenlik döneminin sonu ve ya sonrasında birkaç sene içerisinde kendiliğinden düzelme gözlenir.
Çeşitli hormonal rahatsızlıklar; bazı kanser türleri ve bazı ilaçlar jinekomastiye sebep olur. Şişmanlarda meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanmaya bağlı da jinekomasti gelişebilir.
Jinekomasti en sık bilinmeyen sebeplerden dolayı; yapısal olarak oluşmaktadır.
Polikliniğimize başvuran üç yaş grubundan hasta başvurur. Bunlardan ilki ergenlik döneminde özellikle hormonal etki ile tek veya iki memesinde büyüme gözlenmiş hastalardır. Obezite sonucu büyümüş memeleri olanlar haricinde; hormonal etkinin geçmesi ve büyümenin gerilemesi beklenir. İkinci ve en sık ameliyat ettiğimiz yaş grubu ise genç erkeklerdir. Bunlardan bir kısmı yine aşırı kilo sebebiyle büyümüş memelere sahiptir. Aileleri ile bu problemlerini paylaşamadıkları için; askerde ailelerinden uzakken ameliyat olmayı tercih eden birçok hastam olmuştu. Üçüncü ve daha seyrek gördüğümüz yaş grubu ise orta yaş üzeri hastalardır. Alkol kullanımı; kilo; cilt gevşekliği gibi sebeplerle ortaya çıkan jinekomasti. Ancak birçok sosyal sebepten ötürü bu hastalar nadiren ameliyat edilebilmektedir.
Jinekomasti ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri göğüs kaslarına yönelik yapılan antrenmanlarla göğüste küçülme sağlanacağıdır. Halter ve body building gibi sporlar meme altındaki kasta büyüme sağlayacağından memeyi bir miktar daha toplu ancak daha büyük hale getirir. Asıl problem ise spor bırakıldığında başlar. Aşırı gelişmiş olan kas dokusu küçülürken yerini yağlı dokuya bırakır ve süreç; daha büyük; sarkık memelerle sonuçlanır. Obezite kaynaklı meme büyümelerinde ise kilo verildiğinde memelerde de bir miktar küçülme olacaktır.
Öykü ve muayene sonucunda jinekomastinin hormonal sebeplerden oluştuğu düşünülüyorsa hasta Endokrinoloji uzmanına yönlendirilmelidir. Altta yatan sebebin düzeltilmesi beklenmelidir. İlaç sonucu oluşan vakalarda da ilaçlar ilgili uzmanlık dallarınca değerlendirilmeli ve mümkünse kesilmelidir. Ergenliğe bağlı oluşan jinekomastilerde mutlaka birkaç sene kendiliğinden düzelme beklenmelidir. Beklenmesi gereken yaşı ben hastalarıma kabaca 19 yaşın sonu olarak tarif ederim.
Jinekomasti ile ilgili ameliyatlar son derece kolay ve yüz güldürücü işlemlerdir. Çoğu jinekomasti vakasında liposuction tekniği (yağ alma) tek başına yeterli olmaktadır. İşlem esnasında uzun ve ucunda delikleçri olan kanüllerle girilip yağlı doku parçalanmakta; kanüldeki vakum etkisi ile de parçalanan yağlı dokular emilmektedir. Meme bezi dokusunda aşırı büyüme olan vakalarda liposuction tek başına yeterli olmayıp meme başı alt kısmından yapılan kısa bir kesi ile büyümüş olan bez dokusu çıkartılır. Bu işlem meme etrafında areola denilen kahverengi yuvarlak dokunun alt kısmında yaklaşık 3 cm lik bir ize neden olur. Liposuctionda meme altından oluşturulan birer delikten ameliyatı yapmak mümkündür. Bu deliklerde ise belirgin bir iz kalmamaktadır.
Aşırı büyük ve cilt fazlası olan vakalarda nadiren deri çıkartmakta gerekmektedir. Bunu olabildiğince meme başı çevresinden yapmak izin daha az kalmasını sağlamak açısından mutlaka gereklidir.
Jinekomasti ameliyatın genel anestezi altında yapılmaktadır ve işlem yaklaşık 1 saat sürer. Jinekomasti ameliyatı esnasında meme dokularına yoğun lokal anestetik madde verildiğinden ameliyat sonrası ağrı oluşmaz. Hastalar ya aynı gün taburcu edilir ya da bir gece yatarlar. Bir kaç gün süren künt ağrı olacaktır. Liposuction kanüllerinin işlem yaptığı alanlarda yaklaşık 10 gün süren morarma ve sararmalar olabilir. Hastaya 3 hafta süre ile ameliyata özel korse kullanılması önerilir. Hastalar ağır olmayan işlerine 4-5 gün sonunda dönebilirler. 1. haftanın sonunda yürüyüş ve göğüs kası hareketi gerektirmeyen sporlara başlanabilir. Göğüs kaslarını çalıştıracak sporlara 6. haftadan itibaren başlanabilir.
Uzayan ödem ve sertlikler haricinde bu ameliyatla son derece iyi sonuçlar elde edilir. Liposuction sonrası dalgalanmalar ve çöküntüler iyi bir cerrahi işlem ile önlenebilir.
Erkeklerde meme büyümesinin çözümü bu kadar basit ve sonuçlar yüz güldürücüyken hastalara önerimiz en uygun zamanlarında kendilerine en yakın ve güvenilir Plastik; Rekonstrüktif ve Estetik Cerraha başvurmalarıdır.