Bebeklik ve ilk çocukluk dönemi özelliklerini anlattığım ve anne babalara bazı tavsiyelerde bulunduğum yazı dizisini bu son makalem ile tamamlıyorum;
5Yaş Anne Babalarına;
Olgun tavırlarıyla bu aralar dikkatinizi çekiyor olması onun; yaşına uygun bir gelişim gösteriyor olmasındandır. Olgundur; fakat hala inatçı ve bazen hayalle gerçeği karıştırıyor. Onunla konuşmanız; kurallar koymanız ve hala gözünüzün üstünde olması gerekebilir.
Beş yaşında çocuğunuz kendinden emin ve kararlıdır. Yapmasını istediğiniz şeyi tüm kararlılığıyla yapar. Her zaman daha iyi olması çabası içerisindedir.
Sosyal ve yardımsever bu beyefendi veya hanımefendi geri bildirimlere karşı daha hassastır; daha fazla onurize edilmek ister. Lütfen olumlu davranışları için ödüllendirin ve yaptığı güzel davranışları takdir ettiğinizi ona belli edin.
Onu asla başkaları ile kıyaslamayın; başkalarının yanında onu terbiye etmeyin. O elinden geleni yapıyordur buna emin olabilirsiniz.
“Beni seviyor musun?” sorusunu ondan sık sık duyacaksınız. Onun dünyasının merkezinde annesi siz varsınız ve sizin onu sevdiğinizi bilmesi onu çok mutlu etmektedir.
Beslenme alışkanlığını kazandıracağınız bu yaşta çocuğunuzun en sevdiği aktivite ailesinin bütün bireylerinin olduğu bir kahvaltı-akşam yemeği veya birlikte gidilen pikniklerdir. Hepimizin unutamadığı; böyle güzel hatıraları vardır değil mi? Çocuğunuz için de güzel; unutamayacağı kahvaltılar yaşatmalıyız.
Onun gözünde sizin ona sevginizin ölçüsü onunla ne kadar vakit geçirdiğinizdir. Evde olduğunuz zamanlarda onlara söz verdiğiniz; uygun olduğunuzu söylediğiniz zamanlarınızı ona ayırın. O bu saatleri iple çekiyor olacaktır.
6 Yaş Anne Babalarına;
İyi-kötü; doğru-yanlış gibi kavramlar çocuğunuzda daha anlamlı kavramlardır. Anne babasının onayladığı ve onaylamadığı davranışları daha iyi kavramıştır. Onlara iyi ve kötü davranışları anlatmanın en uygun zamanıdır. Anlar ve uygularlar. “Arkadaşa vurmak kötüdür” gibi genel bazı yargılamalar geliştirirler. Davranışlarının anne; baba ve öğretmeni tarafından beğenildiğini bilmek isterler.
Çocuğunuzun duygu hali sık sık değişebilir. İlgi odağı olmak ister. Başarılı olmak ister; başarılı olamazsa kendine hayali bir başarı üretir. Bu gibi durumlarda onu yalancı çıkarmayın; başarılarında olumlu davranışlarını ön plana getirin. Örneğin; “Arkadaşlarınla kavga etmediğin için”; “öğretmeninin sözünü dinlediğin için başarılı oldun” diyebilirsiniz.
Sosyal ilişkileri gelişmiş olan çocuğunuzu başkaları ile arkadaşlık etme konusunda engelleyici olmayın. Oynadığı oyun arkadaşları onun için gelip geçicidir. Arkadaşlarına karşı bir güç mücadelesine girerler bunu bilmenizde fayda var. “Benim babam senin babanı döver” gibi sizin üstün olduğunuzu başkalarına kabul ettirmek isterler. Başka arkadaşlarına benzemeye çalışırlar; biraz görmezden gelebilirsiniz.
Temelini anne babasından aldığı eğitimin üzerine ilk harcı anaokulu ile atmanın vakti gelmiştir artık. Sizin verdiğinizin üzerine; öğretmenler ve arkadaşlarından öğrendiklerini koyma vaktidir.
Öğretmenlerinin ilgisini çekmeyi çok isterler. Bu yaş çocukları; anaokulu öğretmenlerinin hayran kitlesidir. Bu nedenle sık sık çocuklar öğretmenlerinin gözüne girmeye çalıştıkları gibi onları şikâyetleriyle de meşgul ederler. Bazı çocuklar bunun dozunu ayarlayamazlar; her şeyi öğretmenlerine şikâyet ederler. Tenkitler onları çok fazla etkiler.
Duygularının sık sık değişebildiğini söylemiştim; bu nedenle size karşı bazen saygısızlık yapabilir; size karşı gelebilir ve ukala tavırlar gösterebilir. Bu gibi durumlarda onun üstüne gitmek yerine birkaç dakika sakinleşmesini bekleyebilir; daha sonra konu üzerinde karşınıza alıp konuşabilirsiniz. Unutmayın ki onun gözünde siz; her şeyin en iyisini bilirsiniz. O hep sizin gibi olmak istiyor; size benzemeye çalışıyor.
Sizinle birlikte olamadığı okul vakitlerini evde telafi etmek için sizi akşamları daha fazla yoracak. Gelecekte birlikte yapacağınız ev ödevlerine ufak ufak sizi alıştıracak bazı denemeler yapacak; hazırlıklı olun.