Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İşyerinde Öfke ve Kontrolü

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
İŞYERİNDE ÖFKE VE KONTROLÜ

Gerek iş; gerekse iş dışındaki yaşamımızda birçok duygu yaşarız. Bu anlamda duygular; bizim davranışımızın bir parçası olup iç dünyamızdan karşılıklı ilişkilerimize kadar birçok alanda belirleyicidir ve davranışlarımızda temel bir role sahiptir.
Duygular; yaşama yönelik bakış açısını; morali ve performansı olumlu veya olumsuz yönde etkileyebildiklerinden; birey için önemlidir ve iyi yönetilebilirse bireyin moralini ve performansını yükseltebilmektedir.

ÖFKE DUYGUMUZ

Öfke; doyurulmamış isteklere; istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen; son derece doğal; evrensel ve insanı bir duygusal tepkidir.

Öte yandan; belki de en zarar verici olabilen duygusal yaşantı olarak da tanımlanabilir.
Kontrolsüz öfkenin hem birey hem de toplum üzerinde inanılmaz bir etkisi vardır.

İŞYERİNDEKİ ÖFKE

İşyerinde öfke; Artan stres karşısında çalışanın kendisini kontrol edememesi; olumsuz düşüncelere odaklanarak yaptığı işe; çalışma arkadaşlarına veya üstlerine karşı hissettiği duygudur.

ÖFKENİN OLABİLECEK SEBEPLERİ
ADALETSİZ BAŞARI DEĞERLENDİRMESİ
ÜCRET EŞİTSİZLİKLERİ
ÖRGÜTSEL KURALLARIN KATILIĞI
İŞTEN ÇIKARILMA TEHDİDİ
ÖFKENİN OLABİLECEK SEBEPLERİ
ÇELİŞKİLİ YÖNTEMLER
ÇALIŞMA ARKADAŞLARI
SIK SIK YER DEĞİŞTİRMELER
GERÇEKÇİ OLMAYAN İŞ TANIMLARI
ÖFKEYİ KONTROL ETMEK
ÖFKE KONTROL EDİLMESİ GEREKEN BİR DUYGUDUR. AKSİ HALDE KENDİMİZE VE ÇEVREMİZE ZARAR VERİR.
ÖFKELENDİĞİMİZ ANDA KENDİNİZİ DURDURMALIYIZ.
DUR !!!! NEDEN ÖFKELENİYORUM ????
O ANDA DÜŞÜNCE DEVREYE GİRECEKTİR VE ÖFKE AZALACAKTIR.
ÖFKENİZİN SEBEBİNİ; HANGİ DÜŞÜNCENİZ ÖFKELENMENİZE SEBEP OLUYOR; BUNU FARKETTİĞİNİZDE O DÜŞÜNCENİN NE KADAR GERÇEKÇİ BİR DÜŞÜNCE OLDUĞUNU SORGULAYIN.
BİR OLAY KARŞISINDA HEPİMİZ FARKLI TEPKİLER VERİRİZ BU DA DÜŞÜNCE YAPIMIZDAN KAYNAKLANIR.
DÜŞÜNCELERİMİZ BİZİM DUYGU VE DAVRANIŞLARIMIZI BELİRLER.
YANLIŞ DÜŞÜNCELER BİZE VE HAYATIMIZA ZARAR VERİR.
ANLIK TEPKİ YERİNE FARKINA VARMAK

Kişinin kendini; çevresindekileri ve sorumluluk sahibi olduğu durumları nasıl algıladığı; öfkesinin hangi sebeplerle tetiklendiği düşünmesi.
Çok öfkeleneceğini hissettiği durumlarda ortamdan uzaklaşabilir; hava almaya çıkabilir.
Ancak genel kişilik ve duygudurumu değerlendirilmezse bunlar geçici önlemlerdir.

GEVŞEME EGZERSİZLERİNDEN YARARLANIN

Öfke anında bedenimizde birtakım değişimler meydana gelir. Kas gerginliğinin artması; kalp atışının hızlanması; kesik kesik solunumun gibi. Bunlar aslında hayatta kalmanızı sağlayacak mekanizmaların ürünüdür. Sizi tehdit eden bir durumla karşılaştığınızda kendinizi korumak için gereken enerjiyi bu mekanizma sağlar. Gerginlik sonucu oluşan belirtileri; solunum ve gevşeme egzersizleri ile azaltabilirsiniz.

EMPATİ DUYGUNUZU GELİŞTİRİN

Başkalarını daha iyi anlamaya çalışanlar daha az öfke yaşarlar. Birbirini anlayamayanlar ise sorunlarını çözmek için kavgayı tercih ederler. Eğer işyerindekileri daha iyi anlayabilir; kendinizi onların yerine koyarak düşünebilirseniz; onlara daha az kızdığınızı göreceksiniz.

DEĞİŞTİRME GAYRETİNDEN UZAK DURUN

Çalışanların sizin gibi düşünmelerini ve davranmalarını istediğinizde; onları kendinize benzetmeye çalıştığınızda sıklıkla öfkelenmeye başlarsınız. Kabul etmemiz gereken; herkesin kendine has bireysel özelliklere sahip olduğudur. Bu düşünceyi kabul ettikçe onları daha az değiştirmeye çalışırsınız.

MİZAHI DEVREYE SOKUN

Mizah öfkenin azaltılmasında kullanılabilecek iyi bir yöntemdir. En zor durumlarda bile gülebilmek gerilimi azaltır. Mizah; dikkatinizi durumun üzücü yanından uzaklaştırıp; başka türlü yorumlama fırsatı sunar. İlişkilerde mizahı kullanabilmeniz daha az öfke yaşamanıza yardımcı olacaktı