Vajinismus Nedir; Nasıl Çözüm Bulunur; Psikolojik Etkileri?
Vajinismus kadınlarda en çok görülen cinsel problemlerden birisidir. Kadınlar yetiştirilme tarzlarından; aile ortamlarından; cinsellikle ilgili korkularından; yanlış duydukları ilk gece hikayelerinden; regl olmayla başlayan dönemdeki utanç duygularının yaşattığı duygusal baskıdan; cinselliğin tabu oluşandan kaynaklanan nedenlerden dolayı bu problemi ilk cinsel birleşmelerinde yaşamaktadırlar. Bazı kadınlar bunu kolayca atlatırken bazı kadınlarda bu durum çözülemez bir hal alıp yıllarca süren bir süreç halinde gizli bir şekilde aile içerisinde kalabilmektedir.
Vajinismus tarihçesinden bahsedelim birazcık; nasıl bulunmuş kim bulmuş ve konu hakkında ne demiş; çözümü var mı yok mu?
-Vajinismus terimi Amerikalı jinekolog J.Fatman SIMS tarafından bulunmuştur.
1862’de Londra Obstetri Topluluğu’na yaptığı konuşmada SIMS; “kişisel araştırmalarıma dayanarak evlilik ilişkisinde her iki tarafta bu kadar büyük bir mutsuzluk yaratan bir hastalık bilmediğimi söyleyebilirim ve bu kadar kolay; güvenilir ve kesin şekilde tedavi edilebilen başka bir ciddi rahatsızlık olmadığını da eklemekten mutluyum” demiştir.
Vajinismus geleneksel olarak “psikofizyolojik” bir bozukluk olarak tanımlanır.
Vajinismus genellikle cinsel yaşamın başlangıcında; ilk cinsel birleşme denendiği andan itibaren ortaya çıkar.
Çok daha seyrek olarak jinekolojik muayene veya benzeri deneyimlerden sonra gelişir.
Vajinismus çocukluktaki travmatik olaylarda gelişebilmektedir. Yakını tarafından tacize uğramak; istemediği bir cinsel oyunun içinde yer almak; cinsellikle ilgili istemediği bir duruma şahit olmak; korkutulmak vajinismusu tetikleyen unsurlardandır.
Vajinismus oluşma nedenleri içerisinde çocukluk döneminde özellikle baskıcı aileler de yetişen veya katı kuralların gizli ve açık olarak uygulandığı ailelerde kız çocukları cinselliği çağrıştıran her durumda ayıplanır; baskılanır durdurulur. Özellikle anne ve yakın akrabalar erkeklerin tehlikeli olduğu konusunda bilinçdışına sürekli mesajlar gönderir ve kız çocuğunun korkutularak erkeklerden uzak kalması sağlanır. Bunun sonucunda kız çocuğu kendi kadınlığından korkar duruma gelmekte ve bedenine gizli bir duvar oluşturmaktadır. Evlendiğinde veya cinsel deneyim yaşadığı esnada ise karşısına bilmediği bu duygu çıkıverir. Sonuç kendi bedeninde hapsolan bir bayan ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı cinsel gelişime etki eden bu durum iç dünya da kişiyi yalnızlığa sürüklemekte sorun farklı yollarla çözülse de iç dünyasında psikolojik bir yara açabilmektedir. Çözüm için bir uzman dan destek almak aileler için en son çarelerden birisi olunca araya girenlerin farklı farklı uygulamaları da psikolojik etkeni daha da artırmaktadır. Cinsel birleşme anında her zaman aynı korku yaşanmakta hatta daha sonraları ağrılı birleşme; cinsel isteksizlik; zevk alamama duyguları da eşlik etmektedir. Çünkü bilinçdışında ilk anın izleri hep taze olarak kalmaktadır; kişi travma yaşadığı durumdan kurtulmuş olsa da bu kurtuluş sadece fiziksel bir durumdur. İçsel dünyasındaki etkilerinden kurtulması travmanın bir uzmanla çalışılmasına bağlıdır.
O zaman ortaya çıkan tablo destek alındığında çözülebiliyor. Çünkü Kadın doğum yaparken vajinasının cinsel ilişki esnasından 9 kat daha fazla esneyebilmekte olduğunu bilmesi.
İlk birleşmede yırtılma; patlama; delinme gibi durumların gerçekleşmeyeceğini eşler bir uzmanla konuştuklarında çok rahat kavrayabilmekteler ve mutlu bir ailenin temelini atarak cinsel hayatlarının keyfini sürmekteler.
Bu durumdan kurtulmanın kesinlikle bir çözümü var bu konuda hiçbir zaman yalnız değilsiniz.
Vajinismusta unutulmaması gerek en önemli nokta bu kadının bir problemi değil EVLİLİĞİN problemidir.