Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Yüksek Kalan Dolgu Neden Ağrı Yapar?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Diş tedavisi esnasında yüksek kalan dolgunun neden ağrı verir?

Dişinize daha önceden dolgu yaptırdıysanız; diş hekiminizin ağzınıza renkli bir kağıt parçası koyar ve bunu ısırmanızı söyler ve yükseklik hissedip hissetmediğinizi sorar.

Dişinize dolgu yapılırken genellikle ağzınız uyuşuk olduğu için; tedavi edilen dişin dolgusunun yüksek olduğunu söylemek genellikle zordur. Aynı zamanda hemen oradan çıkabilmek için genellikle her şeyin yolunda olduğunu söyleriz.
Bazen muayeneden sonraki birkaç gün içinde dolgunun diğer dişlere göre biraz yüksek olduğu dikkatimizi çeker. Bir şeyi ısırdığımız zaman; dolgu ve onun üzerindeki diş ilk olarak birbirine değer ve düzensiz bir kapanış oluşturur; bu da diğer dişlerinizin birbirine tam oturmasını engeller ama en kötüsü yüksek olan dolgunun hissettirdiği ağrıdır. Alışma süreci olarak da değerlendirebileceğimiz kısa süreli rahatsızlığın olması ve geçmesi durumunda bu problem ortadan kalkar ama devam ediyorsa düzeltilmesi gereklidir.

Yüksek kalan dolgu neden ağrı verir?

Diş; kemikteki periodontal bağ dokusu olarak adlandırılan ince bir doku tarafından desteklenir. Dolgunuz gereğinden fazla yüksek olduğunda; diş daha aşağıya bastırarak bu dokuya baskı yapar ve onu hassaslaştırır.

Vücuttaki tüm dokular stres altındayken hassaslaşır. Sonuç olarak vücut rahatsız olan bölgeye daha fazla miktarda kan gönderir ve iyileşmesine yardım eder. Yüksek dolgudan kaynaklanan karışıklıkta da aynı şey olur.

Bu Ağrıları Nasıl Geçer?


Acıyı durdurmak için bunun mutlaka düzeltilmesi gerekir. Yani diş hekiminizle irtibata geçerek dolgunun yüksek olduğunu belirtmelisiniz. Diş hekiminiz aşındırma işleminde dolguyu aşındırarak kapanışınızı yeniden kontrol eder. Bu işlem birkaç dakika sürer.

Ağrının Durması Uzun Sürer mi?


Diş hekimi işlem yaptıktan sonra ; altta kalan doku yine de iyileşmek için biraz zamana ihtiyaç duyar. İyileşme süreci bir günden iki haftaya kadar değişkenlik gösterebilir. Eğer ağrı iki hafta sonunda hala devam ediyorsa; başka bir sorun olma ihtimaline karşı yeniden diş hekiminize görünmelisiniz.

Diş hekiminizi aramaktan çekinmeyin. Sorununuzu çözmek için en doğru yol budur ve ayrıca sorun dolgunun yüksekliği değil de başka bir sorunsa; bir enfeksiyon ya da kanal tedavisi gerekliliği gibi; bu durumda da geç kalmak sizi daha sıkıntılı bir sürece sokabilir.

Sorun yüksek kalan dolgudan kaynaklanmıyorsa?

Öncelikle ağrınız ilk baştan itibaren çok şiddetli ve geceleri de uykudan uyandıracak boyutta ise ya da apse vs yapacak şekilde bir şişme ise bu durumda sorununuz zaten yüksek kalan dolgu ile ilgili değildir. Sorun yukarda bahsedildiği gibi fakat 2 hafta geçmesine rağmen değişiklik yoksa bu durumda altta baskı gören dokular kendini onaramamış olabilir ya da dişin sinirlerini ilgilendiren geri dönüşü olmayan bir süreç olabilir. İlk aşamdada dolgunun değiştirilip geçici bir dolguyla bir süre beklemeniz vücudunuzun vereceği cevaba göre da sonuç olumlu olursa dolgunun dikkatli bir şekilde tekrarlanması gerekir; eğer ağrı geçmezse bu durumda tedavi gören dişe kanal tedavisi yapmak gerekecektir. Aynı durum daha önceden kanal tedavisi yapılmış diş için de geçerli olabilir yani dişin sinirleri daha önceden alınmış olsa da altta ilişkide bulunduğu periodontal dokular canlı kısımlardır ve bu kısımlar üstlerine gelen baskı azaldığında normale dönerler.

İlaç kullanmam gerekir mi?

Ağrınız olan süreçte diş hekiminiz size ödem azaltacak ağrı kesiciler tavsiye edebilir bunlar da sıkıntınızı rahatlatıp sorunun ekstra bir tedaviye gerek kalıp kalmayacağını beklerken süreci rahat geçirmenizi sağlayabilir. Antibiyotik gibi ilaçlar ise ancak enfeksiyondan kesin emin olunduğu zaman tavsiye edilmelidir.