Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Tüp Bebek Tedavisine Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 21:06    Güncellendi: 27.01.2025 21:06

Tüp bebek kısırlık tanısı almış çiftlere uygulanan en etkili yardımcı üreme tekniğidir. Başka bir deyişle tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız düzenli cinsel birlikteliğe rağmen bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında birleştirilmesi sonrasında elde edilen embriyonun 3-5 günlük takibinden sonra anne adayının rahminin içine yerleştirilmesidir.

Kısırlık nedeniyle kliniğe başvuran çiftlerden ilk görüşmede çiftlerin detaylı öyküsü alınır. Ardından anne adayına jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılır. Bu muayeneyi ile anne adayının yumurtalık rezervi rahimi ve rahim ağzı değerlendirilir. Kısırlığın sebeplerini ortaya koyabilmek için gerekli testler konusunda bilgi verilir. Anne adayının rahim filmi istenir. Baba adayından spermiogram (semen analizi) istenir. Tüm bu testler ile amaç kısırlık nedenlerini belirlemektir.

Aşağıdaki durumların varlığında çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir:

  • Tüp tıkanıklığı (geçirilmiş ameliyatlara yumurtalık iltihabına bağlı olarak tüpler tıkalı ise ya da geçirilmiş dış gebelik nedeniyle tüp alınmış veya ilaç ile tedavi edilmişse de tıkanmışsa)

  • Yumurta rezervi azalmışsa

  • Endometriozis

  • Daha önceki standart tedaviler ile gebelik elde edilemediyse

  • Erkekte azospermi (hiç sperm olmaması) veya şiddetli oligoastenoteratazoospermi (total ileri hareketli sperm sayısı 5 milyonun altında ise)

  • Eşlerden herhangi birinde talasemi (akdeniz anemisi) kistik fibrozis ya da hemofili gibi genetik geçişli hastalık olması durumunda

  • Hepatit ve HIV gibi bulaşıcı hastalıklardan eşi korumak için

  • Kanser tedavisi öncesinde

Tüp bebek tedavisine başlayacak olan çiftlerden istenecek tetkikler:

Kadın:

HbsAg Anti-HCV Anti-HIV TSH Prolaktin Serum AMH düzeyi Rubella IgG Hemogram ve kan grubu

Erkek:

HbsAg Anti-HCV Anti-HIV

Tüp bebek tedavisine başlarken çiftler için en uygun olan tedavi şekli belirlenir. Tüp bebek tedavisine anne adayının mensinin ikinci veya üçüncü günü başlanılmakta ve tedavi süresi hastaya göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 2-2.5 hafta sürmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.