Öncelikle cevaplamamız gereken soru Dental asistan kimdir?
En basit tanımıyla; Dental asistan diş hekimine mesleğini yapabilmesi için yardım eden kişidir. Uzun çalışma saatlerinde ; dental asistan olmadan hekimin çalışabilmesi için çoğu zaman extra bir çift ele ihtiyacı vardır.
Diş hekimleri klinik çalışma saatleri içinde dolgu; kanal tedavisi; diş kesimi; anestezi gibi çok sayıda tedavi prosedürlerini tamamlamak için bir çok materyal veya alete ihtiyaç duyar. Sıklıkla bu tedavilerin hızlı bir şekilde olabildiğince kısa sürede en mükemmel şekilde tamamlanması gerekir.Dental asistan tüm bu süreçte hekimin tedavi esnasındaki direktiflerini (ölçü malzemelerinin hazırlanması;hekime istediği alet ve malzemenin iletilmesi gibi ) ve bir çok görevi yerine getirmesi için tedavi aşamalarını bilmesi ve aynı zamanda takip etmesi gerekir.Aksi halde hekimin her aşamayı hatırlatması gerekir; bu hem tedavi esnasında hekimin konsantrasyonunu bozar hemde tedavi süresini çok fazla uzatır ve hastanın daha fazla stres olmasına neden olabilir.
Günlük hasta sirkülasyonu içinde dental asistanlar kliniğin temel elemanlarından biridir ve tedavinin başarısında asistanın rolünde büyüktür .Çünkü hekime uygun ortamı hazırlayarak yardımıcı olur.
Dentalasistan önce hastayı tedavi odasına kadar yol gösterir hastayı tedavi için hazırlar. Diş sorunları geçiren hastaların endişelerini ve streslerini azaltır; hastanın rahatlamasını sağlar ve basit sorularına cevap verir. Hekim tedaviye başlamadan önce; tedavi için gerekli tüm materyalleri hazırlar ve daha sonra bunları uygun şekilde steril eder.
Yıllarca uzun ve yorucu klinik çalışma saatleri sonunda günümüzü ve geleceğimizi sağlıklı yaşamak için elzem olan ergonomik çalışma prensiplerine hem hekim hemde asistan uymalıdır. Bu prensip dahilinde gerekli olan dört ellle çalışma için asistanın tedavi prosedürlerini bilmesi ile hekime yardımcı olur.Ergonomik çalışmada istenen asistanın aynı anda iki elini kullanması başlangıçta zor olabilir ama zamanla gelişip doktorun komutlarına rahatlıkla uyabilecek hale gelir.Hastanın dilinin ve yanağının ekarte edilmesi yada dişin hava su spreyi ile tükrükten uzaklaştırılması veya yıkanması gibi bir çok görevi aynı anda seri bir şekilde yapabilmelidir.
Dijital teknolojilerin her alanda inanılmaz süratle kullanıldığı çağımızda; tedavi esnasında veya sonunda fotoğraf çekildiğinde asistan tedavi bilgisiyle bu fotoğrafları sınıflayabilmeli ve gerektiğinde fotografları teknisyene mail yoluyla gönderebilmelidir ve arşivleyebilmelidir.
Ayrıca asistan sadece hekime yardım etmez aynı zamanda doktorun tedavi kalitesini artırarak zamanı maksimum kullanmasını sağlar.Protetik tedavilerde protez aşamalarını takip etmeli; teknisyenle koordinasyonu sağlanmalıdır.Teknisyene ölçü; modellerin iletilmesinde ve hekimin notlarının doğru bir şekilde ulaştırılmasında asistanın etkisi büyüktür.
Klinikte zaman yönetimini sağlamak amacıyla tedavi içeriklerini asistan bildiğinde randevuları uygun zaman aralıklarında vererek gereksiz yığılmaların ve beklemelerin önüne geçmiş olur.
Tedavi sonrası hasta tedavilerinin kayıt ve dosyalarının bilgisayara kaydedilmesi dental asistanın görevleri arasındadır. Doğru kayıt yapılabilmesi için mutlaka asistanın tedavi bilgisinin yeterli olması gerekir.
Dental asistanın başarılı olabilmesi için :
*temel diş hekimliği bilgisi;
*hasta başında hekime asiste edebilme becerisi ;
*dental aletler ve materyeller bilgisi
*labaratuvarla koordinasyonun sağlanması;
*halkla ilişkiler;
*iş idaresi gibi bir çok konuda yeterliliği olmalıdır.
Dental asistan zor; yorucu ve dikkat gerektiren klinik çalışmalarda hekime yardımlarıyla daha az stresli; mutlu ve başarılı bir ortam yaratabilir.