Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Lifli Gıdaların Sağlık Açısından Faydaları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Ülkemizde günlük lif tüketiminin 8-15 gram olduğu saptanmıştır. Sağlıklı bireyler için her gün 25-30 gram posa alımı önerilmektedir. Lifli besinlerin tam etkisini görebilmek için tüketimden sonra sıvı alımında bulunulmalıdır. Lifli gıdalar;
 Diyabet (şeker hastalığı) riskini azaltır.
 Kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
 Kilo vermeye yardımcı olur.
 Kalp sağlığını iyileştirir.
 Kanser riskini azaltır.
 Bağışıklık sistemini güçlendirir.
 Doygunluk hissi verir.
 Apandisiti engeller.Lif gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmıdır; vücudun süpürgesidir. Vücuttaki fonksiyonları nedeniyle sağlıklı bir beslenme programının vazgeçilmez ögesidir. Besin lifleri suda çözünür ve suda çözünmez olmak üzere ikiye ayrılır. Suda çözünen lifler; pektin; sakızlar; musilajlar; oligosakkaritlerden beta glukagon yapıda olanlar ve dirençli nişasta suda çözünerek jel kıvamında bir yapı oluştururlar.
• Kan LDL ve total kan kolesterol düzeyini düşürür v kan şekerinin kontrol altına alınmasında rol oynarlar.
• Kurubaklagiller; bezelye; yulaf; arpa; elma; portakal ve havuç gibi birçok sebze ve meyve suda eriyen lifleri içerirler. Suda çözünmeyen lifler; selüloz; hemiselüloz ve lignin gibi yapısal liflerdir ve diyetle alınan posanın büyük çoğunluğunu oluşturur.
• Bu tür lifler barsak sisteminin hareketlerini düzenleyerek kabızlığı engeller ve dışkının kıvamlı olmasını sağlar.
• Su tutarak sindirime yardım ederler.
• Atık maddelerin barsaktan geçiş süresini kısaltarak hemoroid; divertikül ve diğer barsak hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
• Tam buğday unu; kepekli buğday; ceviz ve birçok sebze bu grup lifleri içerir.
Lifler en çok tam buğday ürünlerinde; yulafta; çavdarda; sebze ve meyvelerde; kurubaklagillerde ve sert kabuklu yağlı tohumlarda bulunur.
MeyvelerAhududu başta olmak üzere avocado; armut; böğürtlen; elma; kuru erik; trabzon hurması yoğun lifli meyveler arasında yer alır. İncir; yaban mersini ve çilek ise yine yeterli miktarda lif içeren meyvelerdendir. Meyveleri yerken kabuklarını soymak ve çekirdeklerini çıkarmak alınabilecek lif miktarını önemli ölçüde azaltır. 1 kase ahududu 8.4 g; 1 kase böğürtlen 7.6 g; 1 bütün avocado 10 g; 1 adet kuru incir 2 g; 1 kase kuru üzüm 5.3 g; 1 orta boy kabuklu elma 4.4 g; 1 büyük boy armut 3.1 g; 1 adet kuru erik 1 g; 1 su bardağı çilek 3 g posa içerir.
Sebzeler
Orta büyüklükte bir enginar ortalama 10.3 gram lif içerir. Brokoli; turp ve kış kabağı da 1 bardağında yaklaşık 5 gram lif bulundurur. 1 büyük boy havuç 1- 2 g; 1 kase pişmiş taze fasulye 8 g; 1 tabak haşlanmış brokoli 5.1 g; 1 kase bezelye çorbası 5 g yüksek oranda lif içeren besin kaynaklarıdır.
Tahıllar Yulaf; buğday kepeği; mısır yüksek oranda lif içerir. 1 fincan pişmiş bulgur 9.6 g; yarım bardak yulaf kepeği 8.8. g; yarım kase mısır 2.9 g; 1 kase patlamış mısır 1 g; 1 kase sade kepekli spaghetti 3.9 g lif içerir. 1 dilim beyaz ekmek 0.4 g posa içerirken 1 dilim tam buğday ekmeği 1.4 g posa içerir.
Kurubaklagiller Sarı; yeşil mercimek; fasulye; nohut; barbunya gibi kurubaklagiller günlük besin kaynağı lifi olarak kullanılabilirler. 1 bardak nohut 8.8 g; 1 tabak mercimek 15.6 g; 1 tabak barbunya 15 g posa içerir.
Sert kabuklu yağlı tohumlarSert kabuklu kuru yemişler ve ayçiçeği diğerlerine oranla daha az miktarda lif içerirler. ¼ su bardağı kabuksuz çekirdek 3.5 g; 10 adet badem 1.1 g; 10 adet yer fıstığı 1.4 g posa içerir.