Her ilişki dinamiği başlama sürecinde; karşılıklı şartlar beklentiler itibariyle bir onaylama süreciyle varlığına başlar. İlişkilerin var olması dahi bağlı olma durumunu içermektedir. Ancak; ilişkinin süreci itibariyle bağlılığın ölçütü ve süreci farklılık yaratmaktadır. Bağlanma süreci yetişkinin hayatında ilk bağlandığı nesne olan annesiyle olan ilişki sırasında ilk temellerini oluşturmaktadır. Bu süreçte çocuk ebeveyn ilişkisi tutarlı; sağlıklı olarak sağlanmış ve en önemlisi güven temelinde oluşturulmuşsa ilerideki ilişki dinamikleri de güvenli bağlanma dinamiğine dayalı olarak oluşacaktır. Fakat aile çocuğa güvensiz bir bakım sağlamış; istek ve ihtiyaçlarını bir karşılamış bir karşılamamış; yani tutarsızlık barındıran bir ilişki dinamiği mevcutsa gelecekteki ilişkilerde de bu güvensiz bağlanma dinamiği devam edecektir. Güvenli bağlanmayı; yeterince ilgi; sevgi; şefkat ve ihtiyaçların karşılanması olarak tanımlayabiliriz. Güvensiz bağlanma ise yeterince ilgi; şefkat; sevgi gösterilmediğinde; ihtiyaçlar yetersiz bir şekilde karşılandığında kaygılı bir duygu durum içeriğini de destekleyecek şekilde bireyin yaşamında yer bulacaktır.
Bağlı olmak sağlıklı ilişki dinamiğinde eş;iş; arkadaş; anne çocuk olsun bulunmasını beklediğimiz olgulardan bir tanesidir. Yalnız bağlılık olgusu bağımlılığa dönüşmeye başladığında ilişkiye yönelik ve psikolojik olarak problemler ortaya çıkacaktır. Özellikle güvenli bağlanma sürecini sağlıklı olarak geçirmeyen bireyler ileride bağımlı ilişki dinamiklerini ve kaygılı ilişki süreçlerini kaçınılmaz bir şekilde tecrübe edecektir. Her ilişki doğası itibariyle bağlı olma sürecini taşırken aynı zamanda özgür olma ihtimalini de içinde saklamaktadır. Bağımlı dinamiğe sahip kişiler ilişkilerindeki kişilerin özgür olmasına tahammül edememektedir; uzaklaşma yakınlaşma süreçlerini maalesef kendilerini sakin kılacak bir şekilde değerlendirememektedir. Kendilerini ve ilişkide oldukları kişiyi yıpratan süreçleri geçirmektedirler. Bağımlı ilişki dinamiklerinde bağımlı olunan nesne eş; çocuk; sevgili; arkadaş; aile; alkol; sigara vb. olmadığında kişi yoksunluk deneyimi yaşayıp bu sıradaki korku ve kaygı süreciyle ancak bağımlı olunan nesne var olduğunda başa çıkabilmektedir.
Yalnız kalma kapasitesi gelişmiştir. Yalnız kalma kapasitesi yetersizdir.
Sevgi temelli ilişkiler kurar. Korku temelli ilişkileri bulunur.
İlişkilerin bitmesini başlaması kadar İlişkinin bitmesi bir yıkım doğaldır. demektir.
İlişkiyi sağlıklı yakınlaşma uzaklaşma
Uzaklaşma yakınlaşma dengesi yoktur.
dinamiği ile sürdürür.
Kendinizi bu özelliklere bakarak değerlendirebilirsiniz. Bağlılık davranışına sahip olan sağlıklı gruptansanız çok şanslısınız. Bağımlı gruba giriyorsanız eğer bu ilişki dinamiğinden kurtulmak adına ilişkilerinize yüklediğiniz anlamı belki yeniden değerlendirip destek almanız gerekebilir.
Her varlık kendi karşıtında anlamını bulduğundan; bağlılıkta özgürlük olmadan kendine bir yer bulamayacaktır.