Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Serebral Palsi Hastası ya da Hasta Yakınları Olarak Biz Ne Yapmalıyız?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
- Dernek (SERÇEV) ile irtibatta kalmalıyız.

- Hastalarımıza tedaviden öte terapi odaklı bakmalı; sürecin uzun olduğunu dikkate alarak bu süreçte uzmanlardan (Çocuk Nörolojisi Uzmanı; Fizyoterapist vb.) yeterince destek (takip; tedavi vb.) almaya çalışmalı; sürecin düzenli bir şekilde yürümesi için özen göstermeliyiz.

- Hasta ve hasta yakını olarak muhakkak psikolojik destek almalıyız.

- Hem özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden hem de sağlık hizmetleri sunucularında bulunan fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinden optimum düzeyde yararlanmalıyız.

- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde sizinle ilgilenen fizyoterapistinizin Bobath Terapisti olup olmadığını sorgulayınız. Bunun önemli olduğunu ancak herşey de olmadığını unutmayınız.

- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin imkanlarını dikkatle inceleyiniz. Egzersiz uygulamalarının haricinde merkezde Uzay Terapisi (Therasuit) ünitesinin olup olmadığına; duyu bütünleme terapisinin verilip verilmediğine dikkat ediniz. Ayrıca artık çoğu merkez hidroterapi ve hippoterapi hizmeti veremese bile kurum olarak bu hizmeti veren işletme ya da kişilerle bağlantı kurup veliyi ilgili yerlere yönlendirmektedir. Merkezlerin çoğunda robotik rehabilitasyon imkanı olmasa da artık çoğu merkez virtüel rehabilitasyona yönelmiş durumdadır.

- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışan personellerin kurumun kimliğini yansıtacağından yola çıkarak kurumun personel durumunu gözden geçiriniz. Kurumdaki öğrenci sayısından yola çıkarak yeterince personel olup olmadığına dikkat ediniz. Bunun dışında personellerin niteliğinin de kurumun kalitesini yansıtacağını unutmayınız. Örneğin zihinsel engelliler öğretmeni yerine sertifika alarak bu işi yapan sınıf öğretmeni bulunduran kurumlara ve yine fizyoterapist yerine beden eğitimi öğretmeni çalıştıran kurumlara karşı dikkatli olunuz.

- Süreç içerisinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve sağlık hizmet sunucularında bulunan fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde yapılan uygulamalar ile ilgili fikir birliğine varmaya çalışınız. Bu konuda gerekirse ilgili uzmanların da konu hakkında görüşmesini sağlamaya çalışınız.

- Yürüme analizi gibi incelemeleri belirli aralıklarla tekrar etmeye gayret ediniz. Bu incelemelerin hem durumun tespit edilmesini hem de gelişimin takibini sağladığını unutmamalıyız.

- Botoks uygulaması; kasların gevşemesi için yapılan uygulamalardan biridir. Botoks uygulamalarının 3-6 ay arasında etkili olduğu ve bu süreçte hastanın yoğun fizyoterapi görmesi gerektiği unutulmamalıdır.

- Hidroterapi gören hastada spastisite (artmış kas tonusu) mevcut ise su sıcaklığı oda sıcaklığı ile vücut sıcaklığı arasında yani 25 derece ile 37 derece arasında olabilir. Su sıcaklığı yükseldikçe spastisitenin artabileceği unutulmamalıdır.

- Theratogs; özellikle kasları hipoton (gevşek) olan çocuklarda kullanılan; fizyoterapistinizin seans boyu yaptığı çalışmaların faydasının bir sonraki seansa kadar sürmesini sağlayan; destekleyici; özel bir üründür. Bu ürünün muadili şeklinde gösterilen ekipmanlara karşı temkinli olunması gerektiği unutulmamalıdır.

- Uygun hastalar için kinezyolojik bantlama vb. tedavi alternatiflerinin olduğunu; tedavinin sadece tek bir terapi işlemine indirgenemeyeceğini; bütünsel olduğunu unutmayınız.

- Hastalarımızın tedavi/terapi merkezlerinde gördükleri ortalama bir saat süren uygulamaların rehabilitasyon için yetersiz olduğunu unutmamalı; uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda hastalarımızın evde bakımının özenle sürdürülmesi gerektiğinin bilincinde olmalıyız.

- Devletin sunduğu imkanları kullanmalı; bu imkan dahilinde tedavi/terapi gördüğünüz günler dışında kalan zamanları da kendi imkanınız dahilinde en uygun şekide planlayarak rehabilitasyon sürecine devam ediniz.

- Hastanın kullandığı cihazlar (Tekerlekli Sandalye; Splintler vb.) düzenli değerlendirilmelidir. Gerekiyorsa ev düzenlemeleri yapılmalıdır.

Sağlıcakla; mutlu kalın..

Fzt. Şahin Karpuz