Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Toksoplazma; Hamilelik ve Doğru Sanılan Yanlışlar

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
TOKSOPLAZMA; HAMİLELİK VE DOĞRU SANILAN YANLIŞLAR

Özellikle çocuk bekleyen çiftlerin korkulu rüyası olan Toksoplazma gebelik sırasında anneye bulaştığında düşük yapma riski oluşturabilir; bebekte beyin hasarı meydana getirebilir.

Bu hastalığın sorumlusu olarak kediler gösterilmektedir. Kısmen doğru;kısmen yanlıştır. Doğru kısmı bu hastalığın kediler tarafından diğer canlılara bulaştırıldığıdır. Yanlış tarafı ise toksoplazmayı evde beslediğiniz küçük dostlarımızdan kapacağınız kanısıdır. Hatta bazen Jinekoloğunuz bile kedinizi evden göndermenizi isteyebilir. Ancak iyi bir doktor sizden bunu istemeyecektir.

Toksoplasma özellikle sokakta yaşayan ve fare gibi hayvanları avlayan kedilerin bağırsağında çoğalır; dışkısıyla dışarı atılır. Bu dışkıyla bulaşık bitkiler ile beslenen insan ve hayvanlara geçer.Kedinin toksoplazmayı dışkısıyla saçma süresi hayatı boyunca sadece bir kez 2-3 haftalık dönem içerisinde olur ; bu dönemde genellikle ishal olurlar. daha sonra kedi bağışıklık kazanır ve bir daha bu hastalığı yaymaz.Bu da bir kedinin toksoplazmayı hayatı boyunca ancak bir kez saçabileceği anlamına gelmektedir. Yani bır kedinin toksoplazma saçması için önce avcı olması; ilk defa toksoplazmayla karşılaşması ve bağışıklık kazanmamış olması gerekmektedir.Ayrıca saçılan hastalığın bulaşıcı hale gelebilmesi için de 24 saatten fazla dışarıda beklemesi gerekmektedir.Hastalık yapıcı hale tarlada-manavda bekleyen ve iyi yıkanmamış bitkilerin üzerinde; toprakta ve çiğ ette geçerler.

Öncelikle ev kedisi derken yanınızda uzun süredir yaşayan kedinizden bahsettiğimizin altını çizmek istiyoruz. Aksi taktirde eğer bağışıklığınız yoksa sokaktan yeni aldığınız bir kediden bu hastalığı çok düşük bir ihtimalle kapabilirsiniz. Düşük ihtimalle diyoruz çünkü yukarıda anlattığımız gibi tam da o parazitin saçıldığı 2-3 haftalık döneme denk gelmiş olmanız gerekir.

Yıllardır kediniz evde sizinleyse; sokağa çıkmıyorsa; avlanmıyorsa ve siz toksoplazma testinde negatif çıkmışsanız küçük dostunuzdan toksoplazma almamışsınız ve almayacaksınız demektir. Toksoplasma pozitif çıkmışsanız ve hastalık semptomunuz yoksa zaten bu hastalığa direnç kazanmışsınız demektir. Bahsedilen her iki durumda da hamile kadınlar için evlerindeki kediden yana risk yok demektir.

Hamilelik süresince iyi yıkanmamış meyve ve sebzeleri yememeye; eti iyice pişirmeye özen gösterirseniz bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz neredeyse hiç yoktur. Bir de hamilelik süresince sokak kedilerinin dışkıları ile temastan kaçınmanızda; eğer temas eder iseniz ellerinizi çok iyi bir şekilde yıkamanızda fayda var. Ki siz bunu zaten yaparsınız...

Dünyada Toksoplazma hastalarının çoğu hayatlarında hiç kediyle temas etmemiş insanlardır

Bunlara rağmen içiniz hala rahat etmiyor ise hem kendinize hem de kedinize toksoplazma testi yaptırabilirsiniz.Toksoplazma için IgG ve IgM antikorlarına bakılarak hastalığın durumu ve bağışıklık tespit edilebilmektedir. Testlerinizi yaptırdınız ve negatif çıktınız diyelim ve kedinizde sokağa çıkıyor; aynı testi kediniz için de yaptırmanız faydalı olacaktır.

Evinizde kuru mama ve konserve ile beslediğiniz; sokağa çıkmayan; avlanmayan kedilerinizin bu hastalığı size bulaştırma ihtimali yoktur. LÜTFEN BAŞKALARININ DOLDURUŞUYLA VE YETERİNCE BİLGİ SAHİBİ OLMAYAN BAZI KADIN DOĞUM UZMANLARININ BİLİNÇSİZ SÖZLERİYLE KÜÇÜK DOSTLARIMIZI EVİMİZDEN UZAKLAŞTIRMAYALIM!!!

Küçük dostlunuzla ve bebeğinizle mutlu günler dileriz...

Moda Pati Veteriner Polikliniği