Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gebelikte Beslenme ve Ağırlık Kazanımı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Gebelikte Beslenme

Gebelik kadın için doğal fizyolojik bir olaydır.
Gebelikte kadın vücudunda ikinci bir canlının oluşması ve büyümesi ile bazı değişiklikler oluşur.
Gebe kadın gebeliği süresince;
1- Kendi fizyolojik gereksinimlerinin karşılamak.
2- Bebeğin normal büyüme ve gelişini sağlamak için Yeterli ve Dengeli beslenmek zorundadır.

Gebelikte Ağırlık Kazanımı

Anne zayıfsa (BKI değeri 18 in altındaysa) ağırlık kazanımının 2.trimester(4.aydan 6.ay sonuna kadar) ve 3. trimester(7.aydan doğuma kadar) süresince haftada 500 gr in altında düşmemeli
Beden kütle indeksi (BKI değeri 26 nın üzerindeyse) ise haftalık artış hızı ortalama 250-300 g olmalıdır.
(Normal ağırlıktaki bir kadın için gebelik sürecinde 10 – 12 kg ağırlık kazanımı normaldir.)
Gebelikte artan metabolik hız ve yeni doku yapımı yaklaşık 80.000 kal enerji gerektirir.

Birinci Trimester (gebelik başlangıcından 3. ayın sonuna kadar) için 150 kal veya ek yapılmadan;
ikinci Trimester (4.aydan 6. ayın sonuna kadar) için ve
Üçüncü Trimester (7. aydan doğuma kadar) için 300 – 350 kal ek enerji vermelidir.

Gebeligin 2. ve 3. trimestirinde fetus daha hızlı büyüdüğü için proteine gereksinimi artar.Bu dönemlerde diyette proteinli gıdalara daha fazla yer verilmelidir.

Gebelik sürecinde (özellikle gebeliğin ilk aylarında ) annenin kan folik asit düzeyi çok önemlidir. Folik asit yetersizliği bebekte nöral tüp defekti (NTD) isimli hastalığın görülmesine neden olabilir. Nöral tüp defektini önlemek amacıyla anne folik asit kaynağı olan mercimek başta olmak üzere tüm kuru baklagiller; yeşil yapraklı sebzeler ve narenciyelerden zengin menüler tüketmelidir.

Sağlıklı bebeğin oluşumunda babanın spermlerinin de büyük önemi vardır. Bu nedenle sperm kalitesi açısından babanın da sağlıklı beslenmesi gereklidir.

Emziklilikte beslenme

Anne sütü; miktarı ve içerik yönünden yeni doğanın doğum yaşı ve ağırlığına uygun nitelikte salgılanan; fizyolojik ve psikolojik yönden tüm gereksinimlerini karşılayan en ideal besindir. Her annenin sütü içerik bakımından bebeğine özeldir. Bebeğin durumu annenin sütünün içeriğini belirler.

Anne sütü sadece uygun besin öğesi içeriği ve biyoyararlılığı nedeni ile değil aynı zamanda içerdigi enzimler; hormonlar; büyüme faktörleri; immun sistem düzenleyicileri ile de yeni doğan için öncelikli olarak tercih edilmesi gereken bir besindir.

Enerji

Annenin aldığı enerjinin yaklaşık % 80 i süt enerjisine dönüşebilmektedir. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700 – 800 ml süt salgıladığı düşünülürse emziklilik döneminde günlük enerji gereksinimi 750 kal ek yapılmalıdır.

Bunun 250 – 300 kalorilik bölümü gebelikte depolanan yağ dokularından sağlanmakta geriye kalan 500 kal ise alınan besinlerden sağlanmaktadır.



Protein

Gebelik döneminde olduğu gibi emziklilik döneminde de diyetin protein kalitesi yani hayvansal kaynak ve bitkisel kaynak oranı göz önüne alınmalıdır. Annenin aldığı proteinin bitkisel kaynaklardan alınan oranı yüksek ise 15 – 20 gram/gün ek protein eklenmelidir.

0-2 Yas Bebek Beslenmesi

insan yaşamında doğumdan 2 (iki) yaşına kadar olan dönem optimal büyüme; sağlık ve davranış gelişimi için “KRİTİK PENCERE” olarak değerlendirilmektedir.

Yaşamin ilk 4 – 6 ayinda hiçbir ek besin (su bile) verilmeden anne sütü ile besleyerek süt çocuğunda büyüme ve gelişme sağlanmalıdır.( anne sütünün %87 si sudur.)

Yaşamın 6. ayından sonra anne sütü vermeye devam edilmelidir. Ancak; bebeğin ayına uygun ek besinlere gereksinimi olduğu unutulmamalıdır.