Obezite; aşırı yağ depolanması sonucu vücut fonksiyonlarının bozulmasıdır. Şişman kişi; olması gereken ağırlığın %20 fazlası olan kişidir.
Erken şişmanlık; yağ hücreleri büyüktür ve orjinleri çocukluktan alınmıştır. Bölünmeye devam ederler. Geç oluşan şişmanlıkta; normal sayıdaki yağ hücrelerinin genişlemesiyle karakterizedir. Abdominal obeziteyi gösteren bel çevresi kadınlarda 88 cm; erkeklerde 102 cm den büyük olması risk altında olduğunu gösterir.
KALSİYUM nedir?
Bedenin hemen tüm işlevlerinde iyonize bir şekilde olmak üzere; tepkimelerde; kasların kasılma işlevlerinde; kanın pıhtılaşmasının sağlanmasında; kemiklerin ve dişlerin yapısında önemli roller üstlenen yaşamsal bir maddedir. Her bireyin günlük belli miktarlarda kalsiyum alması gerekir. Ancak özellikle ; ergenlik döneminde; gebelik döneminde; emzirme döneminde; menopoz döneminde bedenin kalsiyum dengesinin korunması büyük önem taşır. Zengin kaynakları ise süt ve süt ürünleri (kaşar peynir); pekmez; badem;fındık; soya fasülyesi roka; maydonoz(taze);nane(taze)dir.
Kalsiyum tüketimi ve obezite arasındaki ilişkiCross-sectional çalışması olan ‘MABAT ( İsrail’in kurulan ilk uluslararası sağlık ve beslenme örgütü ) 25-64 yaş arası 3227 insan üzerinde yapılmış bir çalışmadır. Katılımcıların bel çevresi ölçümleri erkek bireylerde ort 96 cm / kadın bireylerde ort 86 cm olarak görülmüştür. Katılımcıların %47si erkek; %53 ü bayandır. Topluluğun beslenme örüntülerinden aldıkları kalsiyum miktarı ise ortalama 489 mg/ gün dür. ( 516 mg/gün -> erkek katılımcı ; 464 mg/gün -> bayan katılımcı)
Sonuç olarak; erkek katılımcıların %71 inin bel ölçümleri 102 cm ve üzeri bulunurken; bayan katılımcıların %58inin bel çevresi ölçümleri 88 cm ve üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bel ölçümleri ve günlük kalsiyum tüketimleri arasında bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ancak; çalışma kalsiyum tüketimi ve BKİ arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Diyet Kalsiyum alımının azalmasıyla birlikte yağlı besinlerle beslenen denek grubunun vücut yağ artışının saptanmasıAraştırma 5 haftalık fare grupları üzerinde yapılmış. 22 °C kafes sıcaklıkları sabitlenmiş; gün içerisinde 12 saat gündüz (ışıklı ortam) 12 saat gece ortamı sağlanmış ve besin ve su ihtiyaçları sürekli olarak giderilmiştir. 2 ayrı denemeyle çalışma desteklenmiştir. 1. denemede yüksek yağlı diyet ve kalsiyumdan zengin beslenme; 2. Deneme grubunda ise başta yüksek yağlı diyet sonrasında normal yağlı diyet kalsiyumla birlikte beslenme uygulanmıştır. Bu çalışmada yüksek yağlı diyet %43 (diyetlerinin) normal yağlı diyet %12 (diyetlerinin) olmak üzere 2 temel belirleyici vardır. Sonuç olarak; yapılan çalışma kalsiyum alımının vücut ağırlığı ve vücut yağ depolarını azalttığını göstermektedir. Yüksek yağlı diyet alanlara göre normal yağlı diyet alan kobaylarda kilo kaybının hızlı olduğu görülmektedir (besin tüketim miktarı aynı olmasına karşın). Çalışmalar; diyet kalsiyumunun anti-obesity etkisinin olduğu yönündedir. Ancak zaman kısıtlamalı çalışmalar sıklaştırılmalıdır.
Magnezyum veya kalsiyum hipofosfit ; obez bireyler için bir tedavi yöntemi olabilir mi?Kalsiyum hipofosfit; mide kimus içeriğini değiştirdiği yönünde araştırmalar vardır. Yağların emilimini azalttığı yönünde tam desteklenmemiş çalışmalar devam etmektedir. Bu tuzların belirli dozlarda alındığı doğrultuda toksik etki yapmadığı görülmüştür.
Sonuç olarak; diyetle alınan kalsiyumun arttırılması ile birlikte; intracellular kalsiyum miktarını azaldığını ve lipolizisi tetiklediğini savunmaktadırlar. Tersine düşük diyet kalsiyumunun parathyroid hormon ve 1;25-dihidroxyvitamin D döngüsünü uyardığını böylece adipozit intracellular kalsiyumunu arttırdığı düşünülmektedir. Kalsiyum vücut ağırlığı ve vücut yağ denetiminde etkilidir. Kalsiyumun kemik sağlığı ve tansiyon üzerinde önemli etkileri vardır.