Doğru beslenme; kanser; diyabet; kalp damar hastalıkları gibi ileri yaşlarda oluşabilecek hastalıkların oluşmasını engelleyebilirken sağlıklı bir görünüm ve sağlıklı bir cilt kazanmanızı sağlar.
Yapılan araştırmalara göre optimum beslenme ile yaşlanma hızını kontrol edebilmek ve bu süreci sağlıklı geçirebilmek elimizdedir. Profesör Harmans’a göre hücreleri ve DNA’yı tahrip eden serbest radikaller yaşlanmayı %99 oranında hızlandırmaktadırlar. Sigara içmek;çok sık mangalda et tüketmek ve sağlıksız pişirme yöntemleri; fazla güneş ışığı; pektisitler; ilaçlar; kirli hava hatta oksijenli ortamda fazla spor yapmak vücutta serbest radikallerin oluşumunu artırmaktadır. Serbest radikallerin zararlı etkileriyle vücudun savaşması için anti-oksindantlara (A vitamini; beta karoten; C vitamini ve E vitaminine) gereksinim vardır.
Peki antioksidantları yeterli almak için nasıl beslenmeliyiz?
* Beyaz ekmek; beyaz undan yapılmış makarna ve diğer besinler yerine rafine edilmemiş tam undan yapılmış tam buğday( köy) ekmeği; çavdar ekmeği; kepekli ekmek ve besinler tüketilmelidir.
*Sebzeler 3-4;meyveler 2 porsiyon ;gökkuşağı renginde( kırmızı;sarı;turuncu;mor;yeşil;beyaz)çiğ veya kendi suyunda pişmiş olarak tüketilmelidir. Özellikle lutein yönünden zengin besinler; Ispanak; brokoli; domates; havuç; portakal gibi besinler antioksidantlardan zengindir.
*Yağlı tohumlar; omega 3 kaynağı olan ceviz; fındık; badem her gün küçük 1 avuç alınırsa hem çinko; magnezyum; selenyum ve CO enzim Q10 yönünden diyetimizi zenginleştirir. Kalp damar hastalıklarından korurken bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirirler.
*Şeker; şuruplu tatlılar; pastalar; hazır meyve suları; gazlı içecekler kilo almayı hızlandırırken serbest radikal oluşumunu da artırırlar. Hayatımıza; mutfağımıza; menümüze çok az girmesi gereken besinlerdir.
*Yağlar; trans yağlar içeren besinlerden uzak beslenmelidir. Zeytinyağı; fındık yağı günde 2-3 yemek kaşığı ; ayçiçeği yağı 1-2 yemek kaşığı tüketilmelidir. Çünkü çoklu doymamış yağlar ayçiçegi; mısırözü; pamuk; soya yağı vücutta kullanılırken serbest radikallerin oluşumuna neden olmaktadırlar. Serbest radikallerin avcısı ayrıca yağlar olan E vitamininden çok zengindir.
Yağlar ısındıkça yapılarında bulunan serbest radikaller artar. Bu nedenle yemeklere yağ en son eklenmelidir.
*Protein: Öğünlerde proteinli gıdalara yer verilmelidir. Salam; sosis;sucuk; pastırma gibi şarküteri ürünlerinden kaçınmalıdır. Az yağlı beyaz-kırmızı et; balık; süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.Bitkisel protein içeren kuru baklagiller haftada 2 öğün tüketilmelidir.Etlerin pişirme yöntemi haşlama; ızgara veya fırında yapılmalıdır.
*Posa:Gün içerisinde 25 gram posa alımı önerilmektedir.Posa alımını arttırmak için öğünlerin yanında salata tüketilmeli; meyve suları yerine meyvenin kendisi tercih edilmeli; tam tahıllı ürünler kullanılmalı; haftada 2 gün kuru baklagiller tüketilmelidir.
* Sıvı tüketimi: yazın 8-10 bardak ; kışın 6-8 bardak su içilmelidir.
* Yılda iki kez detoks yapılmalıdır.
Detoks örneği:
-1 adet elma
-yarım limon kadar zencefil
-5-6 dal maydanoz
-1/2 adet nar
-1 adet salatalık
tüm malzemelerin suyunu sıkıp bir hafta boyunca her sabah aç karnına içiniz.