Okul fobisi ; okula ilk defa başlayan çocukların anneden ayrılmak istememeleriyle ortaya çıkan bir sorundur. Annesinden ayrilma kaygisi yasarken okula dair olumsuz tutum sergileme; okula giderken karin ağrisi; mide bulantisi gibi şikayetlerle birlikte ağlama nöbetleri; uyku bozuklukları ve alt islatma problemleri görülebilir.
Bunların nedenleri okula başlama zamanına kadar ev ortamında sınır konmamasi; çocuğun her isteğinin hayır demeden yapılması; annenin çalışması; çocuğun annesinin geri gelmeyeceği düşüncesi; annenin de çocuğa olan bağımlılığı ve ayrılma anından sonra boşluk duygusuna düşmesi; evde olan kardeşlerini kıskanması ve kendisinin cezalandırıldığını düşünmesi vs. olabilir.
Bazen çocuğun anneye bağımlı olmasının sebebi annenin çocuğa bağımlı olması olabilir. Bu çocuğun ayrı bir insan olduğunu kabullenmeme ile alakalı bir sorundur.Çocuk doğduğu andan itibaren bakıcısının davranışlarını içselleştirir; bakım veren ebeveynin duygularına göre duygulanım yaşar. Bu konuda bebeklikten itibaren uykusunda bile özlenen çocuğunuzdan ayrılmak kolay olmayabilir. Çocuğun sınıfa uyum sağlaması annenin gözündeki evet burada kalabilirsin veya kalma beni bırakma duygusuna bağlı olabilir. Bu durumda çocuğunuzun kendi ayakları üzerinde durmaya başlayacak bir insan olduğunu düşünmeye baslama zamanınız gelmiş demektir. Sorumluluk bilinci kazanmış;sınırlarını ve hakkını korumayı bilen neyi sevip neyi sevmediğini annesine sormak yerine kendi cevaplayabilen karar verme mekanizması gelişmiş; dünyada tek kaldiginda dahi güçlü bir kişi olacağını düşünmeye başladığınızda neden bana ihtiyaç duymuyor diyorsaniz buradaki sıkıntının bağımlılık olduğunu söyleyebiliriz.
Anne ve baba bu konuda kendilerinden kaynaklanan sorunları görebildiği takdirde bunlarla ilgili çalışmalar yapilabilir .
Okul fobisi yaşayan çocukların ailelerin yapabilecekleri bazı öneriler :
1- Okul ortamında yapilacak faaliyetler ; okulun mutlu olunabilecek bir yer olduğunun anlatılması.
2- Okula gitmeden önce karın ağrısı gibi şikayetler olduğunda sağlık kontrolünün yapildiktan sonra iyi olduğu takdirde okula gitme konusunda net olunması.
3- Çocuğa söylenen verilen her sözün zamanında yapılması; örneğin bugün okulda aglamadan kalmayı basarabilirsen seninle sinemaya gideceğiz gibi bir söz verildiyse çocuk hakettiği zaman sözün yerine getirilmesi.
4- Yalnızca okul ile alakalı durumlarda değil her zaman verilen sozlerde tutarli olmak; anne ve baba arasında hangi davranışa hangi tepkinin verileceginin konusulmasi ve tutarli olunmasi.
5- Çocuğu okula getirirken üzerine aşırı titreyip hasta mı değil mi istiyor mu istemiyor mu diye kontrol etmek ve sormak yerine ; bugün okulla gideceksin diyerek net olmak ve sözünden vazgeçmemek.
6- Öğretmeniyle işbirliği yaparak ; teneffüslerde orda olması gerekli mi değil mi bunun konuşularak verilen karara uyulması; her agladiginda çocuk kendisini teskin etmeye çalışırken buna mani olunmaması.
7- Uyku bozukluğu yaşayan kaygılı çocuğa; çözümün olduğunu anlatan yatıştırıcı bir hikaye anlatılabilir. Burada çocuğun yaşadığı kaygı; terkedilme korkusu; suçluluk duygularıyla nasıl başedeceğini anlatmak etkili olacaktır.
8- Her ağlamadan okula gidip geldiği gün için evde birlikte hazırlayacağınız kartondan yıldız ödüllerini belirlediğiniz sayıya geldiğinde bir ödül verilmesi.
9- Denediginiz butun yöntemler olumsuz sonuclandiginda bir uzmandan yardim alabilirsiniz.
Çocuğunuzla birlikte problemlerinizi kolayca aşabildiğiniz mutlu günler diliyorum.