Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Erken Çocukluk Döneminde Beslenme Alışkanlıklarına Genel Bakış

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Sağlıklı çocukların yetişmesi anne karnından başlayan; ömür boyu devam eden bir süreçtir. Bu sürecin bir basamağı da 1-5 yaş arası erken çocukluk dediğimiz dönemdir. Bu dönemde çocuklarımız artık bebeklik grubundan çıkar ve bir yetişkin olma yolunda adımlarını minik minik atmaya başlarlar.
Bu dönemde minik bebeğiniz artık bağımsızlığını ilan edip; kendi alışkanlıklarını oluşturmaya başlar. Tabi ki bu oluşum gerçekleşirken rol model olarak en büyük görev size düşmektedir. İnsan ilişkilerinde ve yaşantısında da sizden gördüklerini yansıtan çocuğunuzun beslenmesinin sizden farklı olması düşünülemez. Bu yüzden de sağlıklı yiyecekler tüketen bir çocuk profili isteniyorsa yemek masaları her bir aile bireyi için tek ve sağlıklı olmalıdır. Unutmayın ki yemek yeme alışkanlıkları aile sofrasında edinilir! İdeal bir yemek masası beslenme açısından sağlıklı içerikte olmasıyla birlikte bireylerin bir araya geldiği mutlu bir ortamda olmalıdır. Çünkü çocuğunuzun fiziksel gelişimi psikolojik gelişimi ile birebir bağlantılıdır. Doğru seçilmiş yiyecekleri mutlu yemek masalarıyla birleştirmek çocuğunuzun gelişimine çok büyük bir artı sağlayacaktır.
Erken çocukluk döneminde beslenmesi kemik ve diş yapısı; kasları ve sinir sistemi; dolaşım sistemi ve diğer organlarının gelişimi için oldukça önemlidir. Bu dönemde hazırlanan tabakların hacminin küçük; besin ögeleri yönünden zengin olması gerekmektedir.
Peki çocuğunuz için hazırlayacağınız bu tabaklar için genel önerilere bir göz atmak istemez misiniz?
• Besinleri karışık şekillerde değil hangi besinin ne olduğunu ayırt edebileceği şekilde hazırlayın; besinleri tanımak; tatlarını bilmek bu dönemde oldukça önemlidir. Yoğun baharatlı yemekler yerine sade besinleri tercih edin;
• Bu dönemde ki çocukların çoğu iştahsızdır. Bu durumu ortadan kaldırmak için farklı yollar olmakla birlikte genel yargı ailenin baskı kurmadan besinleri ve faydaları anlatması; hala tüketmek istemiyorsa ısrar etmeyip başka bir besine geçmesidir.
• Bazı günler az bazı günler çok yemek yiyen çocuk profili bu dönemde en yaygın görülen durumdur. Burada yapılacak en önemli şey düzenli beslenmeye geçiştir. Zamanla aynı saatte beslenmeye alışan çocuğunuz acıkacağı için beslenme ihtiyacı duyacaktır.
• İştahsız olan çocuğunuz için hazırlanmış özenli bir tabak yemek yemesini teşvik edecektir. Özellikle yeni bir besin verilecekse bu besinin görüntüsü güzel; kokusu ve tadı ona hitap etmeli. Unutulmamalı ki çocuklar çok sert olan; tadı keskin; baharat kokusu baskın besinleri tatmaktan hoşlanmazlar.
• Bu dönemde çocuklar genel olarak sebze tüketmekten hoşlanmaz. Sebzeleri hazırlarken ve sunarken özen gösterilmelidir. Keskin tatlardansa pişmemiş sebzeleri tüketmeyi daha çok severler.
• Et grubu tüketiminde büyük parçalardan çok küçük parçaları tercih ederler. Bu yüzden kıymalı çorbalar; sebze yemekleri ve dolmalar en büyük yardımcınız olacaktır. Büyük parça et yedirilmek isteniyorsa da küçük parçalara ayrılmış halde verilmelidir.
• Ara öğünlerini ise meyve; yoğurt veya süt ile hazırlanmış süslü tabaklarla hazırlamak iyi bir seçim olacaktır.
Sağlıklı beslenen nesiller sağlıklı gençler demektir. Buda sağlıklı bir gelecek demektir. DİYETİSYEN ŞEYMA ÖZTÜRK