Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Okula Başlarken Hangi Çocuklarda Daha Çok Uyum Sorunları Yaşanabilir

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
OKULA BAŞLARKEN HANGİ ÇOCUKLAR DAHA ÇOK UYUM SORUNLARI YAŞAYABİLİYOR

0-6 yaş çocuklarında: şehir;ev;okul;öğretmen;arkadaş; oda bakıcı ..değişimleri çocuklarda ruh sağlığı açısından kayıp hanesıne yazılır ve bu değişimler çocukları olumsuz etkileyebilir.bu süreç çocuk açısından doğru idare edilemezse çocuklarda davranış sorunlarına temel hazırlayabilir.
bu açıdan baktığımızda özellikle 0-6 yaşta çocukların yaşamlarındaki değişim süreçlerine özel bir önem göstermek gerektiği anlaşılır.
okula başlarken oluşabilecek okul korkusu-okul fobisi ve dikkat edilecek noktaları daha önceki makalelerimde anlatmıştım.şimdi özellikle dikkat çekmek istediğim nokta: okul uyum sorunlarını daha çok hangi çocuklarda görülmesi olasıdır.

OKUL UYUM SORUNLARI DAHA ÇOK HANGİ ÇOCUKLARDA GÖRÜLMESİ OLASIDIR:

1-korkulu-kaygılı-özgüvensiz ve takıntılı(okb) çocuklarda:bu çocuklar genel olarak yaşamda her alanda kaygı ve korkuları olan;hiç bir şeyi başaramayacaklarını düşünebilen ;her şeyi başkalarının kendi adına yapmasını bekleyen;cesareti olmayan çocuklardır. tüm değişimler bu çocuklarda kaygı yaratır okula başlamkta büyük bir değişim olduğundan bu sürece anne-baba ayrı bir özen göstermelidir.
2-çekingen ve utangaç çocuklarda;bu çocuklar ortama girmekte güçlük çeken çocuklardır.
3-anneye bağımlı ve annenin çocuğa bağımlı olduğu çocuklarda: Bu durum daha çok annenin çalışmadığı durumlarda;çocuğuyla özdeşleşen annelerde ve çok zamanını annesiyle geçiren çocuklarda daha sık görülebilir.bu çocuklar anneden ayrılıp okula gitmek istemez.Annenin çocuğa bağımlı olduğu durumlarda ise:çocuğu yaşamının odak noktasına koyan ve onunla değer kabul onay bulan anne okula başlayan çocuğun kendisine ihtiyacı kalmadığını ve bu önemini kaybettiğini düşünerek;yaşamında anlamsızlık ve boşluk duygusu oluşabilir.böyle durumda çocuk;annesini üzeceğini bilir ve suçluluk duygusu yaşayabilir okula uyum sorunları ortaya çıkabilir.
4-hareketli ve dikkat dağınıklığı ve dürtüsel davranışları olan çocuklar;bu çocuklar dinlemek anlamak ve gereğini yapmak konusun da sıkıntılar yaşabileceğinden ve yönergelere uyum sorunları yaşayacaklarından uyum sorunları çıkabilir.
5-kuralları olmayan evlerde büyüyen çocuklar;evde her istediğini yapmaya alışmış;sınırsız sorumsuz bir ortamda bulunan yada ağlamayı ve öfkelenmeyi isteklerini yaptırmanın yöntemi haline getirmiş çocuklar kurallara uymakta güçlük çektikleri için uyum sorunları yaşayabilir.
6-sanal bağımlılığı olan çocuklar;çocuğun 0-6 yaşta günde izleyebileceği tv. bir çizgi filmdir.ama zamanın çocuğunu tv. Bilgisayar ve cep telefonuyla oynayarak geçiren çocuklar için çevre insan arkadaş ve dış dünya yeterince ilginç olmadığında bu çocuklar evden ayrılıp okula gitmek istemediklerinden uyum sorunları yaşayabilirler.
7-down sendromlu;otistik çocuklar konumları nedeniyle kaynaştırma sınıflarında sorunlar yaşayabilirler.
8-asperger sendromlu aynılıktan hoşlanan;kendi iç dünyası dış dünya ve arkadaştan daha ilginç gelen sık sık hayal dunyasına dalıp giden ve ortamdan kopan ve değişen kurallara tepkili çocuklar daha çok uyum sorunları yaşayabilir.
9-önceden oluşmuş okul-öğretmen korkusu ve fobisi olan çocuklar başlarken olumsuz duyguları nedeniyle tepki duydukları için uyum sağlamakta güçlük yaşayabilirler.

Bu çocuklara sahip anne-babalara çocukların okula başladığı döneme ayrı bir önem vermeli; bu konuları öğretmenle paylaşıp işbirliği yapmalı;yaşayabilecekleri sorunların farkında olmalı;daha da önemlisi bu çocuklar okula başlamadan bir pedagog’tan yardım alırlarsa;sorunlar çıkmadan önlenmiş olur.sorunlar çıkmaya başladığında ise sorunun pekişmesine ilerlemesine fırsat vermeden destek almalılar..çünkü çocukların ilk okula başladıklarında okul öğretmen ve arkadaş ilişkilerin de yaşadıkları sorunlar kalıcı olumsuz etkiler yaratabilmekte;çocuk yaşamı boyunca okul ve öğretmenle barışık olamamakta buda zekası ne kadar güçlü olursa olsun ;çocuğun akademik başarısına ve dolaysıyla yaşam başarısına olumsuz etkiler yapabilmektedir.

Yaşam Başarsısı ve mutluluk sizinle ve çocuğunuzla olsun