Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Stres Başarı İlişkisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Stres Başarı İlişkisi:

Başarı bireyin bedensel ve zihinsel çalışmasının sonucu; işgörenin çabalarının işe yansıması olabilir. Başarı işgörenin işletmede kalıcılığını; diğer işgörenlerle bütünleşme düzeyini ve alacağı ücreti belirleyebilir. İnsanın doğasında; başarılı olmak bireysel hedeflere ulaşmak olabilir.

Başarı insana heyecan verir; fakat elde edilen üstün başarının doğurduğu gelecek belirsizliği veya çok istenen sonuçlar olabilir. Bu durum da ayrı bir stres sebebi olabilir.
Yönetici; işgörenin iş stresini anlayabilir ve yorumlayabilir. Rasyonel yönetim anlayışının sonucu olarak tüm girdilerinden beklenen çıktıyı sağlamak isteyen yönetici başarıyı teşvik için ödül; başarısızlığı önlemek için de ceza sistemi geliştirebilir. Bireyin ödülü elde etme arzusu cezadan kaçınma arzusuna göre daha fazla stres sebebi olabilir. İşgörenin diğer arkadaşları ile; hatta kendisi ile yarışması; sonuçta ekonomik veya psikolojik ödülü elde etme arzusu onun stres düzeyini yükseltebilir.

İş ortamında iş stresini ve işgörenin buna dayanma gücünü arttıran faktörler olabilir. Bunlar:
Algılama: İşgörenin bulunduğu ortamı algılama biçimi onun iş stresini etkileyebilir. İşgören başarı için gerekli olan özellik ve yeteneklere sahipse ve yöneticileri tarafından başarıya yönlendiriliyor; engellenmiyorsa zamanla başarılı olabilir.Yöneticilerinin kendisini desteklediğini algılayacak; kabul gördüğünü bilebilir.Amirleri tarafından olumsuz algılanan; başarılı olamadığı için sürekli tenkit edilen işgören ; muhtemel başarısızlıkları nedeniyle yöneticilerini birer stres faktörü olarak görebilir.
Deneyimler: İşgörenler çalışma hayatına ilişkin bir dizi deneyim kazabilirler. Kazanılan deneyimler bir sonraki zaman diliminde benzer olaylar karşısında takınılacak tavrı belirleyebilir.Geçmişe ilişkin olumsuz deneyimler gelecek için endişe; stres kaynağı olabilir.
Kişiler arası İlişki: İş hayatı; temelde işbirliğine dayalı bir sistemdir. Başkaları ile birlikte çalışmayı isteyen; ortak başarıyı temel felsefe olarak kabul edenler; içinde bulunduğu iş grubunun başarısı arttıkça daha dayanılır düzeyde stresi yaşayabilirler. Buna karşılık yapısında grup ilişkisine yatkınlık olmayan kişiler; iş stresiyle başa çıkmada daha çok sıkıntı yaşayabilirler.
Bireysel Farklılıklar: Kişisel özellikler bireyin iş ortamı veya iş tecrübelerinden değişik biçimde etkilenmesine dolayısı ile de kişiden kişiye stresin farklılaşmasına yol açabilir.
Kişilerin değer yargılarının farklı olması onların iş başarılarını etkileyebilir. Bilgi ve yetenek açısından yaptığı işe uyumlu olan; kendisine güvenen kişilerin başarı karşısındaki stresi diğerlerine göre daha düşük olabilir. Benzer şekilde; yetersizlikleri nedeniyle kendisine güveni az olan işgörenlerin başarısızlık ihtimali karşısında stresi daha fazla yaşayabilir.
Eğer hedefleriniz;yaşam amacınız varsa; he günün hatta şimdinin bu amaca hizmet
Ettiğini unutmamaya çalışalım. Her gününüzü bu yönde dolu dolu geçirebilirsiniz.
Ayrıca uzman danışmanınızla beraber paylaşarak yaşamdaki stresimizi lehimize
Çevirebiliriz. Başarı hiç kimseye altın tabakla sunulmamıştır.Dünyanın en şanssız
İnsanı olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ya da çok fazla haksızlığa uğramış olabilirsiniz.
Hiçbir başarı tek denemede elde edilemeyebilir. Başarı; zaten zorluklarla; gereğinde
İmkansızlıklarla karşılaşma olabilir; zorlama olabilir. Engelleri yenmedir; imkansızlık-
Ların üstesinden gelmedir. Yapacağınıza inanarak; bu uğurda elinizden gelenin en iyisini
Yapmaya çalışabilirsiniz.
Başarı yükselen bir doğru olmayabilir; inişler; çıkışlar olabilir.
Önemli olan başarısızlıktan sonra kendinize inanarak ve hatta uzman danışmanınızdan
Yardım alarak yeniden doğrulup ne kadar da güçlüymüşüm diyebilirsiniz.