Çocuğunuza şımarıklığı bırak diyerek kızmayın sen bebek misin?; şımarıklığı bırak gibi cümlelerle okula yeni başlayan çocuğun korkularını hafife almanın; sıkıntıları daha da artırabileceğini unutmayın.
Çocuklarda okul korkusu yaşanabilir sorun kısa sürede çözülmezse sıkıntılar giderek büyüyebilir.
Bu durum çocuğun eğitim hayatını ve arkadaş ilişkilerini olumsuz etkileyebilir; uygun yaklaşımlar gösterilmemesi halinde çocuk okuldan soğuyabilir .
Okul korkusu herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir
Okul; öğretmen; arkadaş çevresi değiştiğinde de okula gitmek istememe durumu ortaya çıkabilir. Çoğu durumda çocuk okuldan değil; anne-babasından ayrı kalacağından korkmaktadır. Bu durum okulun ilk haftasında; özellikle anasınıfı ve birinci sınıfa başlayan çocuklarda fazlaca görülebilir .
Okul korkusuna karşı; çocuğun mümkün olduğunca çabuk okula başlaması ve sınıfına devam etmesi gerekmektedir.
Okula yeni başlayan çocuğun korkularını hafife alarak sen bebek misin?; şımarıklığı bırak gibi cümlelerle kızıldığında sıkıntıları daha da artacaktır. Çocuğun numara yaptığını düşünmek; çocukla alay etmek; kızmak; bağırmak durumu çözmek yerine daha da zorlaştırır. Yardım isteyen çocuğu azarlayarak hiçbir şey elde edemeyiz. Çocukların önemli bir kısmı ayrılığın üstesinden kısa sürede gelebilir.
Bebekliklerinde ayrılık kaygısı yüksek olan çocukların; okulöncesi dönemde de daha çok korku yaşayabilmektedirler. Bazı çocukların hayal güçleri diğer çocuklardan daha güçlüdür ve olasılıklar üzerinde daha çok dururlar . Bu çocuklar ; daha yoğun korku yaşayabilirler .bebekliklerinde görsel yeniliklere daha duyarlı olan ve bu yenilikleri daha çok fark eden oğlanların ileriki yıllarda daha çok korku yaşadıkları ortaya konulmuştur; ama kızlar için bu bulgu geçerli değildir ( Bronson; 1970)
Birçocuğun anne babasının yanından ayrıldığında ağlaması için çok çeşitli nedenler vardır. Bunlardan biri yalnızca ağlamaya ihtiyaç duymasıdır. Belki anne babası ağlamasını kabul edemediği için ; onların yanındayken rahatça ağlayamıyordur. Çocuk ; ağlamasını daha rahat kabul edebilecek birilerinin yanına bırakılırsa ; ihtiyaç duyduğu şekilde ağlayacaktır.
Aslında ağlayarak duygularını boşaltmak isteyen çocuklarını emzirme; sallama ya da eğlendirerek dikkatini dağıtma eğilimleri olan anne babalar; bütün iyi niyetlerine rağmen çocuklar için kontrol kalıbı oluşturacak biçimde davranmış olabilirler.
Bazı çocukların yumuşak oyuncaklarına; battaniyelerine ya da emziklerine bağlanması gibi bu "ihtiyaçları" vardır. Ağlamaları kabul edilemeyen ve desteklenmeyen çocuklar için bu bağlanmalar ; duygularını baskılamalarına yardımcı olacak koltuk değnekleridir. Ebeveynden ayrılan çocuk ağladığında ayrılık nedeniyle ağlıyor gibi görünsede aslında yalnızca birikmiş duygularını dışa vuruyor olabilir.
Çocuğun anne babasından ayrıldığında ağlamasının ikinci bir nedeni de sürekli ilgi ve bakıma ihtiyaç duyduğu bir yaşta yaşadığı ; acı çekmesine neden olan eski bir ayrılığı hatırlamasıdır. Bu durumda çocuk geçmiş travmasının etkilerini tümüyle iyileştirene kadar anne ya da babasından her ayrıldığında ağlayacaktır. Çoğun ağlamasının pek çok nedenleri olabilir ; bunun farkına varmak nedenlerini araştırmak çözümü için çok önemlidir. Çocuğunuz yaşadığı okul korkusunun nedenini bulamadıysanız ve durum gittikçe kötüleşiyorsa ;
Durumun üstesinden gelemediğini düşünen aile vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almalıdır.
Meral Yüncüler
Psikolojik Danışman&
Aile Danışmanı