Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

A-Z: Botox (Botulinum Toksin-A Uygulamaları)

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Nerelerde kullanıyor ?

Birkaç gramı milyonlarca; biriki kilosu tüm insanlığı öldürecek güçte olan Botulinum toksini; dozu çok azaltılmış ve etkinliği 24-72 saatte görülmeye başlayan bir çeşit zehir. Çalışma mekanizmasını; hedef kas veya gruplarının çalışmasını sinir kas kavşağında meydana getirdiği blokajla engelleyerek gerçekleştiren kimyasalın etkisi geçici (2-4 ay) ve kişiden kişiye değişkenlik gösteriyor.

Botox’la Ilk uygulama şaşınlık ve sonra blaferospazm tedavileri ile başladı (Scott ve ark; 1985)
Estetik uygulamalar için onay alma tarihi 2002.
ABD resmi kurum i(ASAPS) statistik rakamlarına göre 2013 de uygulanan toplam Botulinum toksin işlem sayısı 3.766.148.

Piyasada ülkemizde Botox ve Dysport adıyla bulunabiliyor; ortalama 4 ünite Dysport 1 ünite Botox’a etkinlik olarak denk.Ilaç (BTX); kullanılıncaya kadar derin dondurucuda tutuluyor (-5 derece) kullanılmadan hemen önce toz şeklinde olan kimyasal serum fizyolojik ile sulandırılarak (1-10 ml.) aktifleştiriliyor.

Hazırlanmış ilacın buzdolabında (2-8 derece) etkinliği değişen hızda kaybolarak bekletileceği bildirilmekte. Buzdolabında etkinliğin kaybedilme oranı bir çalışmaya göre; ilk 12 saatte %44. Sulandırılmış ilacın etkinliğini; toz ilacın serumla karıştırılma oranına bağlı bulan bir diğer çalışmada ise 10 Ü / 1 ml. oranında sulandırılan kimyasal buzdolabında 1ay etkinliğini koruyabilmekte.

İşlem ofis şartlarında; öncesinde herhangi bir lokal anestezi uygulanmadan (bölgesel buz tatbiki acı duyusunu azaltır) insülin veya daha ince bir enjektör (30 G) kullanılarak; ilacın deri altına ve kasa verilmesiyle kısa sürede 5-10 dakikada tamamlanır.

Uygulama yerine ve dozuna bağlı olarak göz kapağı düşüklüğü; çift görme; başağrısı; ses kısırlığı; konuşma zorluğu nadir yan etkileri. Hamile ve emzirmen kadınların kullanmaması gereken ilacın hangi rahatsızlıklarda kullanıldığını tekrar gözden geçirelim.

1. Kırışıklık tedavisi amacıyla her 2 kaş arası (glabella); boyun; göğüs; alın ve özellikle karga (kaz değil) ayağı olarak adlandırılan göz kenarlarındaki mimik kaslarının yoğun ve sık kullanılmasına bağlı olarak oluşan deri çizgilerinin silinmesi
2. Kaş şekillendirme; asimetri onarımı; kaldırma vb
3. El; ayak ve koltuk altı aşırı terleme tedavisi
4. Kronik Migren tedavisi
5. Doğuştan boyun ve omuzda aşırı kas kasılması (cervical dystonia) tedavisi
6. Şaşılık tedavisi
7. İiyileşme periyodundaki felçli hastalarda el ve kollarda sert; katı; kasılı spazmlarının tedavisi
8. Aşırı aktif mesane tedavisi
9. İdrar kaçırma tedavisi
10. Aşırı salya sekresyonu tedavisi (onay bekliyor)
11. Özellikle göz çevresinde yerleşmiş istemsiz sürekli kas hareketi “blaferospzm; halk arasında bilinen adıyla tik” tedavisi

BTX uygulamaları estetik cerrahide çoğu zaman yüz tazeleme ve gençleştirmede “tamamlayıcı” bir işlev için kullanılır. Etkinin geçici ve kısa süreli olması; uygulamayı yapacak kişinin deneyim ve tekniğine bağlı olarak gelişebilecek yan etkiler; uygulayan kişide yüz ve cilt anatomisine hakim olmayı ve deneyimi şart koşar.

Uygulamanın en riskli ve hastalarca dikkat edilmesi gereken en önemli tarafı; işlemin basit ve kolay olarak değerlendirilmesi; hijyenik ve güvenli olmayan şartlarda işin uzmanı olmayan hatta sağlık çalışanı bile olmayan kişilerce eksik ve yanlış olarak alelacele uygulanması ve hiç de nadir olmayan karşılaşılaşılan komplikasyonlardır. Diğer riskler; başkasına ait ilacın sizde kullanılması ile geçebilecek bulaşıcı hastalıklar ile uzun süre bekletildiği için etkinliği azalmış ilacın neden olduğu çok kısa etki süresi veya hiç etkisi olmayan karavana sonuçlardır.