Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sağlıkta En Çok Tercih Edilen Meslek: Aile Danışmanı Mesleği

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
AİLE DANIŞMANI MESLEĞİ
Aile Danışmanı ulusal meslek standardı; sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilerek; Mesleki Yeterlilik Kurulu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra Mesleki Yeterlilik Kurulu Yönetim Kurulunca onaylanmıştır. Aile Danışmanı meslek standardı ; 10.04.2014 tarihli; 28976 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
AİLE DANIŞMANI MESLEK TANIMI
Mesleki Yeterlilik Kurulunca kabul edilen Aile Danışmanının tanımı; Aile Danışmanı İş sağlığı ve güvenliği; çevre ve kalite sağlamaya ilişkin önlemleri alarak aile danışmanlığı süreçlerinde aile değerlendirme; danışmanlık uygulamalarını planlama ve müdahale süreçlerini yönetme ile mesleki gelişim faaliyetlerini yürütmeye ilişkin bilgi ve becerilere sahip nitelikli kişidir.
Aile Danışmanın Görev Alanı; Aile Danışmanı tarafından verilen danışmanlık genellikle; aile içindeki ilişki ve iletişim sorunları dâhilindeki zorlu yaşam olayları ve krizle baş etme; ebeveyn çocuk ilişkilerinin güçlendirilmesi; evlilik öncesi süreci ve sonrasında rehberlik ve danışmanlık; psikososyal sorunların etkileriyle baş etme ve çözümüne destek olma; sosyal çevre ilişkilerinin güçlendirilmesi için ilişkisel yaklaşımla bireylere; çiftlere; ailelere ve gruplara yöneliktir.
Mesleğin Uluslararası Sınıflandırma Sistemlerindeki Yeri: ISCO 08: 2635 (Sosyal hizmet ve danışmanlık ile ilgili profesyonel meslek mensupları) şeklindedir.
Aile Danışmanı Mesleğinin Türkiye’deki Tarihçesi; T.C. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ; Aile Ve Tolum Hizmetleri Genel müdürlüğünce 25.02.2009 tarihli; 27152 Sayılı R.G. gazetede yayınlanan Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan aile danışma merkezlerinin personel ve hizmet sandardı; etik kurallar;ücret tarifeleri;açılmasına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir. Belirtilen yönetmelik çıktıktan sonra Türkiye’de Aile Danışma Merkezleri açılmıştır.
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü 04.09.2012 tarihinde yeni yönetmelik çıkartılmıştır;yeni yönetmelikle Aile Danışmanın eğitimi ve niteliklerinde değişiklikler yapılmıştır.
Aile Danışmanının Eğitimi Ve Nitelikleri:
Sosyal hizmet; psikoloji; sosyoloji; psikolojik danışmanlık ve rehberlik; tıp; hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanlar; Milli Eğitim Bakanlığı; Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden; biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı; toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar aile danışmanı ünvanı alabilir.

Meslek Elemanının Eğitimi ve Nitelikleri:
Merkezde çalışacak meslek elemanları; tıp; psikolojik danışmanlık ve rehberlik; sosyal hizmet; çocuk gelişimi; okul öncesi öğretmenliği; sosyoloji; aile ve tüketici bilimleri; hemşirelik; psikoloji alanlarından birinde asgari dört yıllık lisans programını tamamlamış olmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı; Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerin; biri tarafından uygun görülen en az seksen saati teorik ve kırk saati uygulamalı olmak üzere toplam yüz yirmi saatlik eğitim programını başarıyla tamamlayanlar ve/veya sertifikaya sahip olanlar Aile Danışmanı meslek elemanı olabilmektedir
Türkiye Aile Danışmanı mesleği alanında dünyadan 70 yıl geriden takip etmektedir. Bir Aile Danışmanı olarak benim açımdan olumlu tarafı meslek standardının belirlenmiş olmasıdır . Yaygınlaşması ve toplumsal farkındalığın sağlanması açısından Aile Danışmanı mesleğinin tanıtılması gerekmektedir.
Aile Danışmanı tarafından verilen danışmanlık genellikle; aile içindeki ilişki ve iletişim sorunları dâhilindeki zorlu yaşam olayları ve krizle baş etme; ebeveyn çocuk ilişkilerinin güçlendirilmesi; evlilik öncesi süreci ve sonrasında rehberlik ve danışmanlık; psikososyal sorunların etkileriyle baş etme ve çözümüne destek olma; sosyal çevre ilişkilerinin güçlendirilmesi için ilişkisel yaklaşımla bireylere; çiftlere; ailelere ve gruplara yöneliktir .Bu tip sorunlar yaşamanız halinde bir Aile Danışmanına gitmenizi tavsiye ederim.
Meral YÜNCÜLER
Psikolojik Danışman&
Aile Danışmanı