Burun yüzümüzün tam ortasında ve imajımız üzerinde en belirgin role sahip olan organımızdır. Kendisini oluşturan kemik; kıkırdak ve deri yapısıyla taşıyıcısına kazandırdığı bu eşsiz katkı kişiye; burnun kendi ve yüz bütünlüğü içinde “toplamda oluşturduğu uyum oranında” bir estetik değer sağlar.
Bu bütünsel estetik değer; burnun yüz ovalinde 3 boyutlu konumlanması; diğer yüz yapılarıyla olan açılanma ve ilişkisi ve ayrı ayrı bu estetik ünitelere olan yakın-uzak anlamında mesafesiyle sınırlandırılır; tanımlanır; belirlenir ve çerçevelenir. Örneğin; düz bir elmacık kemiği; burun için rölatif olarak olduğundan daha önde ve belirgin olarak; düşük burun ucu (tip) ise burnun (ve kişinin); çekicilikten uzak ve albenisiz olarak değerlendirilerek algılanmasına neden olacaktır.
Burun ucu estetiği bu nedenlerle burnun diğer yapılarıyla ve yüzün diğer estetik üniteleriyle beraber değerlendirilmesi gereken bir yapıdır. Öncelikle değerlendirilmesi gereken referans sorular şunlardır*
1.Burun ucu için (burun tipinde) öncesinde herhangi bir cerrahi veya dolgu benzeri maddelerle şekillendirici bir işlem yapılmış mıdır ? Yapıldıysa dışarıdan bir malzeme kullanılmış mı ?
2.Travma hikayesi; çarpma; darbe; düşme; sporda top teması vb. olmuşmu dur ?
3. Burun ucunu oluşturan delikler simetrik mi ?
4. Burun ucu orta hatta mı; sağa veya sola sapma (deviasyon) var mı ?
5. Burun dudak açısı ne kadar ? (erkeklerde 90-100; kadınlarda 100-110° normal kabul edilir)
6. Dudak kalınlığı; belirginliği; dudak-burun mesafesi ne kadar ?
7. Burun kanat genişliği ne kadar ?
8. Burun kanat kalınlığı ne kadar ?
9. Burun kanat yüksekliği ne kadar ?
10. Burun ucu pozisyonu gülünce belirgin değişiyor mu ? (kas etkisi?)
11. Burun ucu en yüksek noktası nerede konumlanmış ?
12. Burun ucu kıkırdak ayrışması (gamzelenme) var mı ?
Tüm bu bilgiler ışığında değerlendirilmesi gereken burun ucu estetiği için bir işlem; kişiye özgü; özgün beklentisine cevap verebilecek yeterlilikte ve yüzüne uyumlu olarak planlanarak başlatılmalıdır.
burun için
Teknik: Çoğu işlemin lokal anestezi ile ve ofis şartlarında tamamlandığı bu uygulamalarda hem hasta hem plastik cerrahın konforu için sedasyon çoğu zaman gerekebilir. İşlem 45 dakika 1 saat arası sürede tamamlanır. Uygulama açık teknikle yapılır; dikişler (2-3 adet) 5. günde alınır. Burun dışı için alçı veya splinte gerek olmayan bu girişimlerde burun deliklerine 24 saat sonra alınacak olan küçük fındık tamponlar yerleştirilir. Burun ucuna ince dikkat çekmeyen ve ödem önleyici bantlarla şekil verilir. Hasta günü dinlenmeyle geçirir ve işine ertesi gün dönebilir. Burun ve çevre dokularda morluk beklenmez; şişlik 3. gün sonunda çözülür. 3 gün antibiyotik kullanılması yeterlidir. Burun ucuna uygulanan iple askı ve dolgu (silikon kullanılmaz) işlemleri kalıcı değildir; sonuçlar öngörülemez ve değişkendir.
* Bu bilgileri Yüz Estetiği: Gestalt kriterleri başlığında yakında tamamlanacağını umduğum kitabımda daha etraflı ve karşılaştırmalı olarak bulabileceksiniz.