Daha az tenkit;daha fazla anlayiş nasil yapilir? Herkes tarafından sevilmeyi istiyor musunuz? O halde daha az tenkit etmeyi ve daha fazla anlayış göstermeyi deneyin. Tenkit insanları uzaklaştırır. Anlayış insanları yaklaştırır.
*beyenilmek;sevilmek için daha az tenkit edin ve daha fazla anlayış gösterin. Başkalarıyla olan tatminden uzak; hoş olmayan ilişkilerimizin birçoğunun sebebi tenkit’tir. Tenkit; başkasının o değerli ego’suna yapılan açık bir saldırıdır.tenkitiniz haklı olsa bile; bu karşınızdakini yinede hissi şekilde yaralar ve onun hemen öfkelenmesine sebep olur.
Bu da ekseri nefrete ve devamlı bir düşmanlığa yol açar. Tenkit; karşınızdakinin şuur altına iyice işler. Şuur altı da tenkiti yapan kimsenin her görülüşünde veya hatta bahsedildiğinde bu tenkiti şuurlu düşünceye aktarır.
Arkadaş edinmenin veya arkadaşlık etmenin yolu tenkit değildir. Bu yol; anlayış göstermektir. Anlayışla hak verme;sempati ve hissi kabul girer. Bu sınırlı değildir. Her şeyi saran bir birleşmedir.
“anlayış; insanın öğrenmesi lazım gelen ilk büyük derstir.”S.thomas. Talfourd.
Anlayış; olmazsa dostluk sadece bir ahbaplık derecesine iner.
*sevilmek için daha az tenkit edin ve daha fazla anlayış gösterin. Eğer sık sık gayelerine; inançlarına; ümitlerine; ideallerine karşı olan anlayışınızı sık sık belirtmediğiniz taktirde onları etkileyemezsiniz. Başkalarını zıt ve ters durumda kalkışmak etkilemeye çalıştığınız insanlar üzerinde olumsuz etki bırakır. Başkalarına; kendi anlayışsızca görüş açınızı zorla kabul ettirmeye çalışarak etki yapamazsınız. Fakat; kendinizi onların yerine koyduğunuz; onların görüşlerini elde etmelerine yardım vasıtası olarak yine onların gayelerine göre açıklarsanız bu kimseleri etkilersiniz.tam tersi olarak; korku; kızgınlık;bencillik; nefret; kıskanma gibi olumsuz sen-ben duygularıdır. Bu duygular; kuvvetlendikçe üzeri örtülür ama; mutlaka uygun olmayan bir zaman ve yerde patlak verirler. İlk fırsatta bu olumsuz duygular patlar ve tüm birikimlerini sergiler. Tabii sonuç; daha büyük sorunlardadır. Bu tür patlamalar sorun çözmez; daha büyük sevgisizliğe; daha büyük nefrete yol açar. Unutmayalım ki bugün karşılaştığımız sorunların temeli dünkü çözümlerde yatmaktadır. Sen-ben anlayışı içinde insanı değersiz kılan tüm çözümler; geleceğin sorunlarının temelini atmaktadır. İnsana değer vermeyi zorlaştıran nedenler sen-ben anlayışının altında yatan temel nedenlerdir. Yani kişinin kalıplaşmış yetişkin çocuk olması ve bunun sonucu; ben varım;tekim;anlamlıyım; sen varsın; teksin; anlamlısın; biz sürekli etkileşim içindeyiz bilincinin doğmamış olmasıdır. İnsana değer verilmeyen yerde boşluk; sıfır değer olarak karşımıza çıkmaz. İnsana değer verilmeyen yerde boşluk yerine olumsuzluk; değersizlik olur. Onun için insan ilişkilerinde iki seçeneğimiz var; ya değer vereceğiz ya da değersiz kılacağız.
*başarıya erişmek için; daha az tenkit edin ve daha fazla anlayış gösterin. Artık hiçbir merhametsiz ve amansız insan; manalı ve devamlı bir şekilde başarıya erişemiyor. Kendisiyle birlikte çalışanların çabalayan gövdelerine basa basa yükselemiyor. Başkalarını tenkit ederek onlara sizi başarıya doğru kaldırmaları için ilhamı veremezsiniz. Fakat; karşınızdakiler sizin onların gayelerine anlayış gösterdiğinizden emin oldukları zaman; sizin daha yüksek bir duruma gelmenize memnunlukla yardım ederler. Çünkü bunu yapmakla sizi; onların gayelerine erimelerine daha iyi yardım edebileceğiniz bir mevkie getirdiklerini bilirler.