Evet. Acı ama gerçek...Amerikada yapılan bir araştırmada 8-18 yaş arası çocuklara ıssız bir adaya düşerseniz yanınıza ne ilk ne alırdınız sorusunun yanıtı” interneti olan bir bilgisayar” olmuştur. Bu yanıt gösteriyor ki çocuklar teknolojiye BAĞIMLI olarak yaşıyorlar. İnternet ya da bilgisayar onlar için neredeyse hava kadar; su kadar; ekmek kadar önemli. Ayrıca teknolojiyi kullanma yaşıda neredeyse 3 ‘ e inmiş vaziyette. Daha küçük yaştan başlayan “çocuk tv izlerken ben yemeğımı yapayım” mantığı ;okul hayatında da devam etmekte. Bu seferde “ ben dizimi izleyeyim; o da odasında naparsa yapsın”. Bu açıdan ebeveynler şunu söyleyecektir: “Kontrol edemiyoruz; çevrede herkesin telefonu tableti var; bizimkide ağlıyor istiyor; kendini küçük görüyor arkadaşlarının yanında ; dışlandığını söylüyor; üzülüyor; bizde mecbur kalıp alıyoruz” .Evet haklısınız; teknoloji hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Ancak çocuk istiyor diye telefon ; tablet almak ve çocuğun ne zaman nerde isterse bunları kullanmasına izin vermek ve denetlememektir asıl sorun. Bir diğer sorun ise çocuğun tek başına geçirdiği zamanın bolluğundan dolayı teknolojik aletlere sarmasıdır aslında. Sizler çalışan velilersiniz ve evde çocuğunuzla çok fazla vakit geçiremiyorsunuz . Ancak çocuğun teknolojiye bağımlılığını azaltmak için neler yapabiliriz derseniz özetle şunları söylemek mümkündür:
1. Çocuğa ihtiyacı dışında alınacak teknolojik alet çocuk istediği anda ve o istediği için değil; uzun süreli bir hedefe ulaştıktan sonra alınması daha mantıklıdır. ( Örneğin 1 yıl boyunca okulunda göstermiş olduğu uygun davranışlar ve sorumluluktan dolayı öğrenciye bunu hak edebileceği söyleyenebilir)
2. Çocuğun ev içinde tablette ya da bilgisayarda neler yapıyor; nerelerde vakit geçiriyor belli etmeden takip edilebilir. (yani çocuk denetimsiz kalmamalı; denetlendiğini ve ebeveynin kayıtsız kalmadığını bilmeli).
3. Çocuğu evde mümkün olduğunca yalnız bırakmamak ve çocukla birlikte geçirilen zaman diliminin artması sonucu çocuk telefon ya da tablete girmeye fırsat bulamaz ya da gerek duymaz.
4. Çocuğun okul ortamına tablet getirmemesi ; bunun kendisine ne gibi zararlarının olabileceği uygun bir dille anlatılıp; bu konuda ebeveynlerin kesin ve kararlı bir tutum içinde olması gerekmektedir.
5. Evde uzun süre internette zaman geçiren çocuğa ebeveynler mümkün olduğunca bir saat kısıtlaması yapmalı; anne ve baba birbirinden bağımsız hareket etmeyip tutarlı olmalıdır.( Yani anne vakit doldu şimdi kapatıyoruz bilgisayarı dediğinde; babayı ikna edip çocuğun dediği olmamalıdır.)
6. Çocuğa başka konularda verilebilecek sorumlulukların artması sonucu çocuğun bir öğrenci ve evlat olarak kendisinden beklenileni yapması konusunda bilinçlenmesi ; teknolojik aletlere olan bağlılığını kendi iradesiyle az da olsa baş edebilme duygusu ebeveynlerin yine çocuğa aşılaması gereken en önemli becerilerden biri olmalı.
7. Çocuğunuzla mümkün olduğunca haftasonları ailecek yapılan etkinliklerin arttırılması ve çocuğun istediği herhangi bir sanat; kültür ya da spor faaliyetine yönlendirilmesi yine çocucuğun teknoloji yerine daha faydalı ve kaliteli zaman geçirmesini sağlayacaktır.
8. Çocuğunuzla diyalogunuzu arttırıp etkili bir şekilde kurulan iletişim; çocuğunuzun yapmakta olduğu bazı yanlış durumları onunla konuşup onu uyarmanız açısından oldukça önemlidir.
Evet teknoloji önceleri hayalken çevremize; çevremizden evimize; evimizdeyken elimize; elimizdeyken cebimize kadar düşmüş durumda. Ama gelecek nesiller...........