Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İnsanları Nasıl Etkileriz ?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Insanlari nasil etkileriz? Kişilerin düşüncelerini değiştirmek için uygulanan belirli yaklaşımlar vardır.bu yaklaşımlar ve kavramlar siyasette; iş görüşmelerinde;hat da ürün pazarlamasında kullanılan konuşma yöntemlerinden tamamı ile farklıdır.



Işte öneriler;



1. Farklı görüşe karşı birden parlamayın.aksine o görüşe değer verdiğinizi gösterin; birden parlamayın. Bu; deneyimsiz; ateşli amatörlerin yaptıkları bir hatadır. Deneyimli konuşmacılar ise; birden karşı çıkmanın yanlış olduğunu bilirler.dikkatli ve saygılı davranırlar; karşıt görüşlere “evet anlıyorum” veya “ilk anda öyle düşünülebilir” şeklinde itibar ederler. Planlı ve sistemli bir biçimde konuşmalarını sürdürürler. Tartışılması olası bir konunuz var ise; dinleyiciler arasında genellikle üç farklı gurup oluşur.sizinle baştan ayrı görüşte olanlar; kararsızlar ve karşıtlar. Aynı görüşte olanlar için kaygılanmanıza gerek yok. Onlar zaten ikna olmuş durumdadırlar. Kararsızları mantıklı; açık ve ikna edici bir tavırla kazanabilirsiniz. Sizi zorlayacak olan gurup; karşıt görüşte olanlardır. Onların düşüncelerini değiştirmelerini beklersiniz.



2.düşünceleri değiştirme yollarını bulun; bir kimsenin düşüncelerini değiştirmeye çalışmak gerçekten zor bir iştir. Hepimiz inançlarımızla gurur duyarız. Bazı düşünceler yıllarca süren çalışmalar ve deneyimler sonucu olmuştur. Bunlar bizim için çok değerlidir. Bazıları ise derin duygusal temellere dayanır. Pek çoğumuz din;siyaset; çocuk eğitimi; çalışma yöntemleri hakkında güçlü kökleri olan düşüncelerimiz vardır. Eski bağlılıklarımız; pek çok konuda objektif düşünebilmemizi güçleştirir. Başka bir kimse de bu eğitimler önyargı gibi gözükebilir. Ama görüş bizimse; akılıcı ve doyurucu olduğunu savunuruz. Dolayısı ile;ilk uyarı “birden parlamayın”; farklı bir görüşün de olabileceğini kabul ettiğinizi açıklayın ve anlayışlı olduğunuzu gösterin. Böyle bir görüşün de makul olduğunu belirtin.



3.kırıcı olmayın; ikna edebilmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta kırıcı olmamaya özen gösterin. Dileyicileri kesin kanıtlar diye sunacağınız verilere boyun eğer hale getirmeyin. Unutmayın; dinleyici sizin düşüncenizi “kabul etmek” istediği zaman kabul edecektir. Gerçek olan; düşünmek istediğimiz gibi düşündüğümüzdür. Olumlu duygusal tepkiler yaratan düşünceleri çabuk kabullenebiliriz. Öfkeli bir tutumla ortaya atılan düşüncelerse hemen “yetersiz;eksik;sakat” gibi algılanır. Bir kimseye kendi görüşlerinizle saldırırsanız; karşınızda ikna edilmiş bir kişi değil; sadece bitkin düşmüş dinleyici bulursunuz.



4.zorlamayın;yol gösterin; görüşlerinizi;dinleyiciye çekici biçimde sunmaya çalışın.onu sizinle karşıt görüşte değil; aynı görüşte olmaya istekli hale getirin. Bunu başarabilmeniz için; görüşlerinizin kendisine önemli katkıları olacağını gösterebilmeniz gerekir. Dinleyiciye görüşlerinize de açık olduğunuzu; onun bakış açısını da anladığınızı; elde edeceği yararlarla ilgilenip; ona değerli bir şeyler sunma arzusunda olduğunuzu gösterdiğinizde dostça bir ilişkiye girersiniz. Ancak o zaman düşüncelerini değiştirmeyi isteyebilir.



5. Sabırlı olun; deneyimli konuşmacı aşırı hevesli görünmemesi gerektiğini bilir.hedefe doru ilerlerken sabırlı ve dikkatlidir. Farklı görüşlerin çatışmalarına bilerek zemin hazırlamaz. Düşünsel veya duygusal açıdan hassas noktaların üzerine gitmemeye çalışır. Unutmayın; etkili bir konuşma yapabilmeniz için öncelikle dinleyicinizi kazanmanız gerekir. Onlara yakın olmayı; konuşmanızla katkıda bulunmak istediğinizi hissettirin.