Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Ramazanın yaklaştığı ve kilo alma korkusunun artmaya başladığı son zamanlarda Ramazanda nasıl beslenilmesi gerektiği yine herkesin merak konusu olmaya başladı. Aslında yapılması gereken çok basit;beslenme düzenimize sadece bazı minik dokunuşlar yapmak yeterli. Peki bunlar neler mi?

•Günlük almamız gereken enerji; karbonhidrat; protein ve yağ miktarı değişmez fakat bunu sahur; iftar ve gece olmak üzere 3 öğün ile gerçekleştirmemiz gerekir. Aksi taktirde halsizlik;yorgunluk;sinirlilik hali; baş ağrısı; hazımsızlık ve düşük tansiyon gibi sıkıntılar yaşanabilir.

•Sahurda yağlı besinler yerine süt; yumurta; peynir gibi proteinden zengin besinler tüketilmelidir. Çünkü proteinler mide boşalma süresini uzatarak acıkmayı ertelerler.

•Sahur öğünü atlandığında; metabolizma yavaşlayacak; uzun açlık nedeniyle kan şekeri düşecek ve tatlı ihtiyacının daha fazla artacaktır.

•Sıvı tüketimi aksatılmamalıdır. Gün içerisinde tüketilemeyen su iftardan sahura kadar geçen sürede 2-2;5 lt olarak tüketilmelidir.

•Şerbetli tatlılar tüketmek yerine meyveli tatlı;sütlü tatlı;dondurma;güllaç gibi hafif tatlıları tüketmek ve tüketim sıklıklarını haftada 1-2 gün olarak düzenlemeye dikkat edilmelidir.

•Günlük öğün sayısının azalmasıyla yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için iftardan sonra en az 30 dk lık yürüyüş yapılması yararlı olacaktır.

•Gece öğününün mutlaka yapılması gerekir.Çünkü günlük öğün sayısının azalması nedeniyle yavaşlayan metabolizma ve düşen kan şekerini düzenlemek gereklidir.

•İftar sofrasına oturulduğunda uzun süre boş kalan midede hasara ve hazımsızlığa neden olmamak için hafif bir ön yemek yenmesi ardından 5-10 dk ara vererek ana yemeğe geçilmesi daha doğrudur.

ÖRNEĞİN;

SAHUR:
1 su bardağı süt(ŞEKERSİZ)
2 dilim beyaz peynir veya 2 yemek kaşığı çökelek
Haftada 3-4 kere:1 adet yumurta
5-6 adet badem veya 2 adet ceviz
4-5 adet zeytin
2 adet kuru kayısı
1 tatlı kaşığı pekmez veya bal
2 dilim çavdar ekmeği
Söğüş domates;salatalık;biber;maydanoz;dereotu;semizotu vb.
+1 porsiyon meyve
**********()***********()**********()***********()**********

İFTAR:
2 adet zeytin veya hurma
1 kase çorba
**5-10 DK ARA VERİNİZ.**
6 yemek kaşığı etli sebze yemeği(Patates hariç)
2 dilim çavdar ekmeği veya haftada 1 kere çeyrek Ramazan pidesi veya haftada 2 kere 4-5 yemek kaşığı pilav
Söğüş domates;salatalık;biber(yağsız;sınırsız miktarda)
******30 DAK.tempolu yürüyüş yapınız.******


ARA ÖĞÜN:(22:30)
1 porsiyon meyve
3 yemek kaşığı probiyotik yoğurt veya süt

NOT:Yukarıda verilen liste hiçbir rahatsızlığı olmayan bireyler için örnek teşkil etmesi adına yazılmıştır.Eğer bir rahatsızlığınız varsa bir uzman tarafından kişiye özel planlanan bir beslenme programı takip etmeniz sizin için daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı ve hayırlı Ramazanlar...