Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Psikoterapide Yeni Bir Uygulama "Online Terapi"

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:06    Güncellendi: 18.02.2025 22:06
Online Terapi Nedir?

Çağımızda yoğun iş koşulları; zaman; ulaşım ve maddiyat gibi engeller ve bulunulan bölgede başvuracak uygun bir uzmanın olmayışı gibi sorunlar psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişiler için yüz yüze psikoterapi desteği almayı oldukça zorlaştırdı. Bu sebepten dolayı özellikle Amerika’da ve Avrupa’da “Online Terapi” olarak tanımlanan yeni bir uygulama gelişti. Türkiye’de de yeni yeni gelişen online terapi hizmeti birçok kişinin faydalandığı bir hizmet halini almaya başladı.

Online terapi; en genel anlamıyla; internet üzerinden canlı olarak sesli ve görüntülü bir şekilde psikolojik danışmanlık ya da psikoterapi desteği alma durumudur. Genellikle Skype programı üzerinden yapılan bu görüşmeler için gerekli olan ekipmanlar; bir bilgisayar; internet bağlantısı ve mikrofonlu bir kulaklıktır.


Danışan ve terapistin birlikte belirlediği bir zaman aralığında her iki tarafın da yalnız kalabileceği ve rahatsız edilmeyeceği bir mekanda icra edilebilen online terapinin yüz yüze yapılan terapiye göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bunlardan bazıları aşağıda belirtilmiştir.


Online Terapinin Avantajları


Öncelikle online terapi de zaman ve mekan sınırlaması yoktur; şöyle ki terapist ve danışan ister evlerinde isterse ofislerinde; ortak belirleyecekleri herhangi bir zaman aralığında canlı ve görüntülü olarak görüşme yapabilirler. Bu durum aynı zamanda kişinin- dünyanın neresinde olursa olsun- online terapi hizmeti veren istediği bir uzmandan destek alabilme şansını doğurur.


Herhangi bir ofis kirası; yol ve zaman masrafı; sekreter ücreti vb. gibi giderleri olmadığı için online terapinin seans ücretleri yüz yüze yapılan görüşmelere göre daha uygundur. Bunun yanı sıra; terapist ofis saatleri dışında da seans yapabileceği için seans saatleri ve süreleri konusunda daha esnek davranabilir.


Daha önce psikolojik danışma hizmeti almamış kimi kişiler için hiç tanımadıkları bir terapistten yüz yüze görüşme randevusu almak; görüşmeye gitmek ya da seansta kalabilmek zor gelebilir. Bu manada; online terapi bu kişiler için terapistini tanıma; terapi sürecine ısınma gibi konularda bir ön basamak olabilir.


Bireysel haftalık yüz yüze görüşmelere devam eden danışanların ya da terapistlerin; şehir dışı ya da yurt dışına çıkma; tatile gitme ya da sağlık sorunları nedeni ile belli bir süre evden çıkamama gibi durumlarda terapilerin aksamamasına olanak sağlar.


Online Terapinin Dezavantajları

Online terapi yüz yüze görüşmenin sıcaklığını ve içtenliğini vermeyebilir; bu durum da danışan ve terapist arasındaki kurulması beklenen terapötik ittifakın yani işbirliğinin kurulmasını zorlaştırabilir.


Yüz yüze görüşme kişiyle derinlemesine çalışma açısından daha etkili olmaktadır; online terapi ise kişiyi daha çok destekleyici bir terapi modeli olarak etkili olabilir.


Online terapi desteği almak isteyen bir kişinin en azından basit derecede bilgisayar kullanmaya ve teknolojiye az da olsa hakim olması beklenir. Bu manada her yaşa ve kitleye hitap etmeyebilir.


Özetle; yeni ve farklı bir yaklaşım olan online terapi; modern çağın getirdikleri gereği kişilerin hayatlarında işlevsel bir rol almaya başlamıştır. Türkiye’de ve Dünya’da binlerce kişi bu hizmetten düzenli olarak faydalanmaktadır. Kısıtlı imkanları ya da bir takım kişisel gerekçeleri nedeniyle yüz yüze görüşme desteği alamayanların online terapi konusunda önyargılı olmamaları; en azından bir kez denemeleri faydalarına olacaktır.


Ümit AKÇAKAYA


Uzm. Psik. Dan. & Psikoterapist