Hepimiz;gelecekte olmak istediğimiz yerle ilgili bir arzulara sahibiz.gerek kişisel; gerek kurumsal olarak gelecekte bu günden daha iyi konumda ; daha iyi yapıda olmak hepimizin isteğidir. Bize mutluluk veren; motive eden bu gelecek resmi içimizde heyecan dalgaları oluşturur. Bizi heyecanlandıran bu gelecek resmine ulaşmada motivasyonumuzu azaltan; heyecanımızın kaybolmasına neden olan çabalarımızın devamını geliştirmekten bizi alıkoyan nedir?
Hedefsizlik ya da doğru hedef tanımlamama; çoğu zaman hedef olarak tanımladığımız şeyler; *bizi kendimize ve başkalarına karşı taahhüde sokmayan;yapılmaması durumunda herhangi bir yere hesap vermek ihtiyacı hissetmediğimiz; *genel ifadeler kullandığımız için kapsamı çok geniş ve dolayısıyla başarılması uzun zaman alabilecek; *herhangi bir zaman kısıtı olmadığı için; kendimizi rahat ve baskı altında hissetme- diğimiz; *bazen; gerçekçi olmayabilen veya bizim kapasitemizin dışında kalan ifadelerdir. Böyle ifadeler kullandığımızda dilek ve temenniden öteye gitmeyen; ayakları yere basmayan bu ifadeler sanki hedef- lerimiz gibi gözükür ancak; onlara doğru hareket etmeye başladığımızda ya yok olurlar; ya da zaten var olmayan nitelik- lerini hemen yitirebilirler. Bu hayal kırıklıkları ve pes etmişlik duygusundan kurtulmak çok kolay görünmese de doğru araç kullanılığında kolaylaşır. Bu doğru araç ise doğru hedef belirleme..
Doğru hedef belirleme için eylem plani:
1-hedef belirlerken ulaşmak istediğiniz hedef; kapsamlı ve büyük bir hedefse parçalara ayırın
2-hedef olarak belirleyeceğiniz her şey sadece ve sadece bir konu ile ilgili olsun
3-belirlediğiniz hedefi nasıl değerlendirdiğinize dair mutlaka bir ölçü geliştirin
4-belirlediğiniz hedefin güzel bir hayal mi yoksa ulaşılması zor ama; gerçekçi bir hedef mi olduğunu test edin.
5-eğer hedefinizin gerçekçi olduğuna karar verdiyseniz; dönün bir de kendi yetenek ve yeterliliklerinize bakın
6-mutlaka ama mutlaka; hedefleriniz için zaman sınırı koyun. Hedefler belirlediğinizde gelişiminizin ivmesinin arttığına; yaptığınız işten aldığınız zevkin fazlalaştığına; motivasyon düzeyinizin geliştiğine yaniperformansinizin arttığına şahit olacak ve şaşıracaksınız. Kendi performansınızı yönetirken bir konuya daha dikkat etmeliyiz. O da rahat bölge; rahat bölge fazla enerji harcamadan; risk almadan ve sıkıntıya katlanmadan işlerin yürütüldüğü ve hepimizi cezbeden bir bölgedir.rahat bölgesinde sürülen bu yaşantının değişim ve gelişimi engellediği ise bir gerçektir. Siz de rahat bölgenizde olup olmadığınızı kontrol etmek için kendimize şu soruları sormakta yarar vardır.
*yarın;gelecek hafta;gelecek ay hatta gelecek yıl neler yapacağınızı öngörebiliyor ve bugünden biliyor musunuz? Eğer bu soruya evet diyorsanız. Rahat bölgesindenizdir.
*kendinizi güvende;tehditlerden uzak mı hissediyorsunuz? Eğer cevabınız evet ise; rahat bölgenizde günlük rutinleriniz içinde gelecek kaygınız olmadan yeni ufuklara açılmayı hayal ediyor olabilirsiniz.
*günlük faaliyetlerinizi yürütürken daha çok alışkın olduğunuz yöntemleri mi kulanıyorsunuz? Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar elde etmenin mümkün olmadığını hatırlatmak isteriz.
*günlük faaliyetlerinizi; sürekli aynı tip hareketleri yaparak veya ilişkileri yürüterek mi sürdürüyorsunuz? Rahat bölgenizin tehlikeli derinliklerine çekilmeye başlamışsınızdır.
*faaliyetleriniz hakkında size ulaşan bil- giler sürekli aynı iç ve dış kaynaklardan mı geliyor? Böyleyse dikkatli olun varsayımların bizi tutsak ettiği rahat bölgesinden çıkış için siz de bu soruları kullanabilirsiniz; a.emin misiniz? B.başka bir yol olamaz mı? C.nasıl emin olabiliyorsunuz? D.nasıl güvenebiliyorsunuz?