Bugün sizlere bana ayrılan bu değerli köşede ‘acaba neden yemek yiyoruz?’ sorusunun altında yatan gerçek nedeninden bahsedeceğim.
Fizyolojimiz mi yoksa psikolojimiz mi buna etken? Yemek yememizin duygularımızla olan bağlantısı ne? Bunu irdeleyeceğiz.
Eğer siz de durmadan bir şeyler atıştırmak istiyorsanız; herhangi bir stres; üzüntü; duygu değişimi veya sevinçte kendinizi buzdolabının önünde veya bir şeyler atıştırırken buluyorsanız; siz maalesef duygusal aç olabilirsiniz.
Duygusal Açlık:
Herhangi bir duygunun çözülememiş veya doyurulamamış olması halidir. Sevgi; öfke; kıskançlık; başarı; umut benzeri herhangi bir havada kalmış duygunun yansıması duygusal açlıktır.
Eğer duygularınızı doyuramazsanız fiziksel olarak tam bir doygunluk haline ulaşmanız mümkün değildir.Bu da bitmek bilmeyen bir yeme arzusunu oluşturur. Bu arzu tutkuya dönüşür.
Acıktıkça acıkmaya; yedikçe yemeğe başlarsınız. Ne kadar yerseniz yiyin; midenizin doyması ruhunuzu doyuramayacağı için kilo almaya; gitgide kalınlaşmaya; yağlanmaya başlarsınız.
Tabi ki kilo aldıkça mutsuz hissetmeye; böyle hissettikçe de yemeye…
Psikologların yaptığı çalışmalar der ki birçok insan mutsuzluğu yemek yiyerek gidermeye çalışır. Haz alarak duygusal açlığı bastırmaya çalışır. Kendini yemekten duyduğu zevk hissiyle iyi hissetmeye çalışır. İşin zor ve karışık kısmı ise; yerken duyulan hissin anlık olması ve sonrasında pişmanlık hissinin gelmesiyle demoralize olunmasıdır.
Bu demoralizasyonun üstüne de tekrar iyi hissetmek ve bu duygudan kurtulmak için bir şeyler tüketmek başlar. İşte bu kısır döngü çok tehlikelidir.
Gitgide kilo almış; duygusal aç ve yemekle asla doyuma ulaşamayan ruh…
Ataklardan Kaçmak İçin:
Eğer bu atak gelirse yapmanız gereken ilk iş; derin bir nefes alıp 10’a kadar saymak.
Kendinize ‘ben şuan gerçekten aç mıyım?’ diye sormak.
Yemeniz için beyninizden gönderilen duyguya yönelik çekici gelen besin o an ne ise -ki genellikle karbonhidrat veya tatlıdır- onun dışında bir besini tüketmek. Mesela pasta yerine havuç; çikolata yerine salatalık; kurabiye yerine aromatik kokulu bir çay gibi…
Yiyecek yerine herhangi bir içeceğe yönelmek. Soda; su; bitki çayı gibi…
O an imkan varsa yürüyüş yapmak; müzik dinlemek veya dost bir sesle konuşmak.
Ve sebebi belirleyip onu çözümlemek.
Ruhu Rahatlatan Mutluluk Veren Besinler
Eğer açlık hissiniz fiziksel değil duygusal sebepliyse bunu mutlaka fark edin. Bunu fark etmenin en kısa ve kolay yolu eğer bir yemek yedikten hemen sonra veya 1 saat içinde ‘acaba ne yesem?’ diye düşünmeye başlıyorsanız ve vücudunuz size ısrarla tatlı; abur cubur; makarna çağrısı yapıyorsa bilin ki: Duygusal açsınız…
Böyle hisseden kişilerin hayatına katması şart besinlerin basında MUZ gelir. FINDIK ve KAJU; YUMURTA ve NAR da psikolojiye en iyi destek veren besinlerdir.
SALATALIK ve NANENİN İÇ FERAHLATICI özelliği vardır. Stres anlarında da yenilmesi gereken ilk besin ‘HAVUÇ’tur;
Yemek Yerine İçecek
Diyelim ki çok kızgınız veya mutsuzuz. Bir şeyler yiyip yine kendimize zarar vermek üzereyiz. Yapmamız gereken hoş kokulu aromatik çay veya bol tarçınlı veya ham kakaolu süt.
BİR KERE MUTLAKA DENEYİN. Elmalı; tarçınlı; zencefilli; havlıcanlı bir çayı veya nane yapraklı; elma dilimli; limonlu suyu 1 - 2 dilim portakal eklenmiş sodayı; kakuleli; tarçınlı; Türk kahvesini.
Duygularınızı askıya almayın sevgiler…
İNCELME REHBERI
Güzel yaz mevsimimizin bu ilk ayında bana ayrılan bu köşemizi sadece kilo problemi olanlara değil de kilo sorunu olmayıp da incelmek isteyenlere ya da kilo verirken daha fazla kilo vermiş gibi yağ yakıp daha ince görünmek isteyenlere ayırdım.
Bilimsel olarak kanıtlanmış beş adım
Adım 1 SU
Günde 2;5. litre mutlaka alkali değeri yüksek PH: 7 üzeri bir suyu öğünden yarım saat önce ve yarım saat sonra olmak koşuluyla için. Suyunuzun asitliğini azaltmak için ya limon ya limon suyu ya da karbonat ekleyin.
Adım 2 PROTEİN
Beslenmenizde hayvansal proteini artırın. Beyaz protein olarak mutlak tercihiniz balık olsun. Mutlaka kırmızı et de tüketin. Bu et yağsız dana veya kuzu eti olsun. Yumurta tüketim sıklığınızı artırın ama özellikle haşlanmış olarak. Dört dakika kaynamış hali en iyi protein emilimine sahip hali. Bu şekilde sevmiyorsanız menemen veya omlet de yapabilirsiniz.
Adım 3 AYRIŞTIRMA
Besin ayrıştırması kurallarını iyi öğrenin. Protein öğünlerinizde mutlaka salata tüketirken karbonhidrat içeren gıda tüketmeyin. Yanında asla süt grubu olan ayran; yoğurt tüketmeyin. Sebze tükettiğiniz öğünde de yoğurt dahil herhangi bir protein yemeyin tam ekmek veya bulgur kepekli makarna tüketebilirsiniz.
Adım 4 SÜT VE ÜRÜNLERİ
Yağsız veya yarım yağlı sut ürünleri yağ yakma konusunda en etkili besin grubumuz. Tabii ki süt grubu besinleri ara öğünlerde tüketme şartı var.
Adım 5 BESİN ÖĞELERİ
Özellikle yağ yakma konusunda besin öğesi desteği unutulmamalı. Omega 3; L- Karnitin ve tarçın.
Omega üç ek olarak dışarıdan alınabilir. Karın bölgesinden yağ yakmaya yardımcı olacaktır. Bununla kalmayıp kalbimizin damarlarımızın ve beyin hücrelerimizin can dostudur.
Yakışan her şeyin içine ve üzerine mutlaka tarçın ekin. Mesela elmayı tarçınla sütünüzü ve salatanızı da bu şekilde deneyin. Beğeneceğinizden eminim.
L-Karnitin kapsülü veya sıvılarını egzersizden yarım saat önce alın. Yağ yakmanıza hücresel olarak ciddi artısı olacak.
Ama benim en değerli önerim bu özel araştırmalar sonucu çıkmış 5 ADIMA GÜNLÜK 8000 ADIM DA SİZ EKLEYİN.
GÜNLÜK YAĞ YAKMA PROGRAMI
Kahvaltı: 3 çorba kaşığı yağsız lor veya çökelek
içine bol maydanoz kuru kekik; biber ve limon
yanında limitsiz domates; biber; salatalık
1 dilim tam tane çavdar ekmeği
1 fincan beyaz çay
Öğle: 3oo g balık ızgara
yanında istediğiniz kadar ot- sebze haşlama
1 kaşık zeytinyağlı yarım avokado doğranmış; dört ceviz içi eklenmiş yeşil salata
Ara: 1bardak yoğurt içine 2 nektarin; sekiz - on çilek ve üzerine bol tarçın
Ara: 1 fincan beyaz çay yanında salatalık veya havuç
Akşam: 2 yumurtalı acı biberli menemen
1 dilim tam tane çavdar ekmeği
Gece: 1 bardak yağsız veya yarım yağlı bol tarçınlı süt