Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sosyal Medyada Görgü Kuralları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Sosyal medya artık yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Her yaşadığımızı hemen Facebook’ta paylaşmak; yorumlarımızı Twitlemek için fırsat kolluyoruz. Hatta belki bazı dostların özel günlerini artık sadece sosyal medya kullanarak kutluyor; tebrik ve taziyelerimizi Facebook’tan yapıyoruz.

Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri arttıkça; sosyal medyada görgü kuralları önem kazanıyor. Evet yanlış duymadınız; sosyal medyada görgü kuralları… “O da ne ki” diyebilirsiniz; “Sosyal medyada kural mı olurmuş” diye karşı çıkabilirsiniz ama işte sosyal medyanın görgü kuralları listesi;

Sosyal medya; adı üzerinde “sosyal”dir; paylaşılanları herkes görür: Facebook; Twitter; Instagram; Foursquare ve benzeri tüm sosyal medya araçları; varoluş amaçları gereği çok sayıda insana hitap eden paylaşım araçlarıdır. Bu platformlarda paylaşılanlar sadece siz ve paylaştığınız kişi arasında kalmaz; herkes görür. Örneğin sizin “ne çok eğlenmiştik” amaçlı eklediğiniz ve arkadaşınızı etiketlediğiniz bir resim sayesinde arkadaşınızın babası o gün sizde ders çalışmadığını anlayabilir Bu yüzden tüm paylaşımlarınızda “bu paylaşım o kişi için özel olabilir mi; paylaşılmamasını tercih ediyor olabilir mi?” diye düşünmelisiniz. Kişilerin özeli sayılabilecek bilgileri paylaşmamalısınız.

Sanal alemde hiçbir şey silinmez; yok olmaz; geri alınmaz: Arkadaşınızın duvarına yanlışlıkla yazdığınız bir şeyi; ya da yanlışlıkla twitlediğiniz bir cümleyi sildiğinizi düşünebilirsiniz; ama zannettiğinizin aksine sanal alemde hiçbir şey silinmez… Gönder tuşuna bastığınız anda artık paylaştıklarınızı geri alamazsınız. Artık birileri okumuştur; görmüştür; e-maille bildirim alma ayarları vardır; bildirim gelmiştir vs. Bunlardan hiçbiri olmasa dahi sosyal medya platformlarının tamamında bu kayıtlar tutulur. Paylaşımlarınızda bunu bilerek “gönder” tuşuna basmalısınız.

Sen ona “sidikli” diye hitap ediyor olabilirsin; bunu herkesin bilmesine gerek yok: Sizin çocukluk arkadaşınız Sidikli Fatma şimdi bir şirketin genel müdürü olabilir. Siz ona sosyal medyada da her zaman hitap ettiğiniz gibi hitap ederek sadece arkadaşınızı zor duruma sokarsınız. Sosyal medyada yazdığınız her şey gibi; hitap şekilleriniz ve lakapları da herkesin okuyacağını düşünerek kullanmalısınız.

Sen o fotoğrafta güzel çıktın diye…: O fotoğraftaki pozunu beğenmiş olabilirsin; ama yine de arkadaşlarının maymun gibi çıktığı fotolarını paylaşmadan önce bir kez daha düşün. Fotoğrafta senden başka herkes kötü çıkmışsa paylaşmamayı düşünebilirsin.

Başkasından kopyalıyorsan kaynak belirt: Bir arkadaşının yazdığı twiti beğendin; paylaşmak istiyorsun; bu durumda ya retweet etmelisin ya da arkadaşından alıntı olduğunu mention’la belirtmelisin. Eğer bir şiir; söz; yazı paylaşacaksan aynı şekilde kaynağını belirtmelisin.

Kişisel konuşmalarını kişisel yap; Facebook duvarından yapma: “Ayşeee beni ara”; “İrem bugün sinemaya gidelim mi”… Facebook böyle statülerle dolu… Arkadaşlarınla özel birşeyler paylaşacaksan bunu neden herkesin duymasını istiyorsun?

Hangi platformun amacı ne; öğren: Özel arkadaşlar Facebook’a; İş bağlantıları LinkedIn’e; takip etmek istediklerin Twitter’a… Bir iş toplantısında 10 dakika gördüğün kişiyi hemen çıkar çıkmaz Facebook’a ekleme.

Ve işte diğerleri:
- Reklam paylaşımlarıyla arkadaşlarının duvarlarını doldurma
- Arkadaşın o oyunu oynamak istemiyor; üsteleme
- Gerçek hayatta söylemeyemeyeceğin şeyleri duvarına da yazma
- Her resme yorum yapmak zorunda değilsin
- Her resme yorum bekleme; hele hele “Neden yorum yapmıyorsunuz; beğenmediniz mi” diye sitem hiç etme
- Artık Facebook’ta son tatilinin 250 tane resmini paylaşma devri bitti. Foto albümünü aynen yaıynlamak yerine içlerinden seç
- Sosyal medya gündemini takip et; herkes o günkü bir olayı konuşurken sen tamamen farklı bir konudan bahsederek gündem dışı kalma