Çok zayıf olmak; özellikle az besin tüketimine bağlıysa önemli bir sağlık sorunu olabilir. Günlük olarak çok düşük kalorili bir diyet tüketmek; normal vücut işlevleri için gerekli besin öğelerini yetersiz almayla sonuçlanır. Çocuklar da az besin tükettiklerinde; normal büyüme ve gelişmeleri için gerekli enerji ve besin öğelerini alamazlar. Besinlerle yeterli enerji alınmazsa yorgunluk; konsantrasyon kaybı ve huzursuzluk gibi durumlar oluşabilir. Ayrıca kötü bir diyetle beslenenlerde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Derinin altındaki yağ tabakası; normal kilosunda olanlarda sağlığı koruyucu özellik gösterir. Fakat zayıf insanlarda bu yağ tabakası kişiyi sıcak tutamayacak kadar incedir. Fazla kilo sorunu günümüzde sıklıkla gözlenmektedir. Fakat bazı durumlarda insanların kilo almaya gereksinimi olabilir. Bazıları için kilo almak kilo vermek kadar zor olabilir. Bu konudaki genel yaklaşım; harcadığınızdan daha çok enerji almaktır. Aldığınız her yarım kilo başına; harcadığınız enerjiden 3500 kalori daha fazla enerji almanız gereklidir.
ÖNERİLER
Yüksek kalorili besinler tüketirken de yağ oranınızın kalorinin %30’unu geçmesine izin vermeyin. Yağ alımının kontrol altında tutulması; kalp damar sağlığının korunması için önemlidir.
Kalorisi yoğun olan besinleri seçmelisiniz böylece; aldığınız besinlerin miktarını arttırmanıza gerek kalmaz. Örneğin taze meyve yerine kuru meyveleri veya şurup içinde konserve meyveleri deneyin. Salatalarınızı zeytin; mısır; avokado ve peynir gibi daha yüksek kalorili besinlerle süsleyin.
Daha sık besin tüketin. İştahınız yoksa gün içinde 5 veya 6 öğün tüketmeye çalışın. Bir seferde fazla gelen öğününüzü gün içinde iki veya üç ana öğün şeklinde tüketin. Bu öğünlerde tercihiniz daha çok yağlı tohumlardan; fındık; badem; ceviz; fıstık gibi kütlesi az ama kalorisi fazla olan yiyecekler; süt ve süt ürünleri; kuru meyveler; sandviç ve kek gibi kalorisi yüksek besinler tercih edilmelidir.
Sıvıları yemekle birlikte almak yerine; yemeklerden 30 dakika önce veya sonra tüketin. Sıvı alımınızı yemek sırasında yapmazsanız; midenizde yemeklere daha çok yer kalır.
Besin öğesi içeriği yoğun olan katı ve sıvı besinleri tercih edin. Diyet soda; sert şeker gibi kalorisiz veya düşük kalorili katı ve sıvı besinlerle midenizi doldurmayın. Kahve; çay ve su yerine meyve suyu; süt ve milk shake için.
Yatmadan önce mutlaka ara öğün tüketin. Örneğin muzlu süt veya meyveli yoğurt gibi besinler bu öğünde tüketilebilir.
İştah kaybının üstesinden gelin. Açlık hissini beklemeden; saatleri temel alarak beslenin böylece ihtiyacınız olan kaloriyi almak daha kolay olabilir. İyi hissettiğiniz zamanlardan yararlanın.
Besin seçiminizin içine bazı pizza türlerini sokabilirsiniz. Renkli besinler; çekici görünüş ve iştah açıcı bir aroma besin alımınızı artırmaya yardımcı olur.
Besin seçimi ve hazırlama aşamalarında muhakkak yer almak hem iştahınızı arttıracak hem kendi zevkinize göre beslenme şansı verecektir.
Yemeklerinizi arkadaşlarınızla beraber tüketin. Başkalarıyla olmaktan duyulan memnuniyette sizin iştahınızı arttırabilir. Ayrıca yemek yenilen masanın hoş dizayn edilmesi ortamda çalan müzikte sizi etkileyen bir unsur olacaktır.
Elinizin altında en sevdiğiniz besinleri bulundurun. Bunları hazır tutarak daha fazla tüketmeyi sağlayabilirsiniz.
Yemekten önce yürüyüşe çıkmak genelde iştah açar ve sonrasında daha fazla kalori alma ihtiyacı duyulur.
Stres sizin için sorunsa yemek ortamında hoşunuza gitmeyen konulardan bahsetmekten kaçının.
Bu önerileri uygulamaya başladığınızda yeme alışkanlıklarınızda belirgin farklar oluşarak kilo almaya başlayacaksınız. Önemli olan nokta zayıflık sorununu gerçekten kabul ederek sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ilke edinmektir.