Ökaliptus: Öksürükte balgam söktürücü etkisi vardır.
Hazırlanışı: 3 g ufalanmış yaprak üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilip kapaklı fincanda 5-10 dak demlenir. Günde 2-3 kez içilebilir.
Önemli Not: Gastrointestinal hassasiyeti olan bireylerde ulantı; kusma ya da ishale yol açabilir.
Anason: Öksürükte balgam söktürmek için kullanılır. Demlenen çay sabah ve akşamları içilir.
Hazırlanışı:2-3g tohum üzerine kaynatılmış su ilave edilerek 5-10 dak kapaklı demlik kullanılarak ya da bardakta demlendikten sonra içilir.
Önemli not: Alerjik bünyelerde tüketimine dikkat edilmeli.
Mine Çiçeği: Öksürük giderici olarak kullanılır.
Hazırlanışı: 3g ufalanmış bitki üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edip 10-15 dak demlenir ve bu çay günde 2-3 kez içilir.
Önemli Not: Hamilelik süresince kullanılması önerilmemektedir.
Ayva: Öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur gibi bitkilerle kullanılır. Ayva meyvesi ve yaprakları da öksürükte sakinleştiricidir. Ihlamur içerisinde demlenmesi ile etki arttırılır.
Hazırlanışı: Akşamları yatarken 1 çay kaşığı tüm- sağlam ayva tohumu; 1 fincan su içerisinde 5-10 dak demlenip içilir.
Önemli Not: Ayva çekirdeği önerilenden fazla kullanılmamalıdır.
Bamya Çiçeği( Afrika bamyası- Kara bamya): Öksürükte balgam söktürmek için kullanılır.
Hazırlanışı: 2-3 g kuru parçalanmış çiçek yaprakları üzerine 200 ml taze kaynatılmış sıcak su ilave edip 5-10 dak demleyip sonra içilir.
Nergis: Öksürük şikayetinde öksürüğü hafifletmek ve terletmek için kullanılır.
Hazırlanışı:2-3 g kuru bitki üzerine 200ml taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip 10 dak demleme sonrası içilir.
Hazırlanışı: 2g toz haline getirilmiş kakule tohumu kapaklı bir fincana konur ve üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilir; 10-15 dak demlendikten sonra içilir.
Meyan Kökü: Kuru öksürükte kullanılır. Balgam söktürücü etkisi vardır.
Hazırlanışı: 2 g toz meyan kökü üzerine soğuk su ilave edilir ve kaynayana kadar ısıtılıp içilir.
Örnek Öksürük Şurubu: Kaynar su içerisinde parçalara ayrılmış 1 adet limon 10 dak kaynatılır. Suyu sıkılır. 2 yemek kaşığı gliserin üzerine ilave edilir. Bardağın üzerine 200g bal doldurulur. Her defasında iyice karıştırarak günde birkaç kez 1 çay kaşığı içilir.
Örnek Öksürük Şurubu: 15g Venüs saçı(yaprak); 35g papatya; 50g adaçayı karışımına yarım litre kaynatılmış sıcak su ilave edilir. 30 dak demlemeye bırakılır. Soğuyunca 50 g çiçek balı karıştırılır. 6-7 çay kaşığı günde içilir.
Balgam Söktürücü: 10g öksürük otu; 20g kök menekşe; 20g anason tohumu karışımından her defasında 1 tepeleme çay kaşığı alınır 200 ml kaynar su eklenip ağzı kapaklı fincanda 10dak demlenir süzülüp içilir. Günde 2-3 fincan içilir.
Bol bol su içmenin önemi öksürükte; geçmek bilmeyen öksürükte bir kez daha karşımıza çıkıyor. Boğazı nemli tutmak ve yumuşatmak çok iyi gelebiliyor. Bazen
tüm bu sıraladıklarımızın önüne bile geçebilecek tuzlu su gargaralarını da unutmamak gerek. 1 su bardağına 1 parmak kadar kaynar su koyup içerisine 1 tatlı kaşığı dolusu tuz ilave edip karıştırarak tuzu eritiniz. Üzerine bardak dolana kadar oda ısısında su doldurunuz. Bu solüsyonla önce bol bol genzinizin en derin yerlerine ulaşacak şekilde gargara yapınız. Ardında aynı solüsyondan burnunuza çekiniz ve her iki işlemi her tekrarlayışta şiddetlice öksürüp balgam çıkartmaya çalışınız. Böylece boğazınıza yapışmış o son balgamları da sökebilmeyi kolaylaştırabilirsiniz.