Bebeğim ve Çocuğumla Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Çocuğumun beni dinlemesi için ne yapmalıyım?
Çocuğumun konuşma becerisini geliştimek için nasıl davranmalıyım?
Aklınızda sıklıkla buna benzer sorular varsa çocuklarla iletişim konusunda sizi bu yazı bilgilendirecektir.
İşte Size Bebekler ve Çocuklarla İletişim Kurmanın "PÜF NOKTALARI"
1- Öncelikle bebeğimize ve çocuğumuza bir konu hakkında bilgi verirken yada birşey yapmasını; yapmamasını istediğimizde onunla aynı boy hizasına gelerek konuşmalıyız. Bu onun bizimle kuracağı iletişim için daha cesaretli olmasını sağlayabilir.
2- Bebekler ve çocuklar kendilerine sesleniş tarzını çok önemserler. Onlar için yumuşak ve sevgi dolu bir ses tonu ile gergin ya da mutsuz bir ses tonu arasında büyük fark vardır ve onlar bunu hemen hissederler. Bu nedenle onlarla iletişim kurarken sevecen bir ses tonu kullanmaya özen göstermeliyiz.
3- Bebekler ve çocuklarla iletişim kurarken yüz ifademizin pozitif olmasına dikkat etmelisiniz. Pozitif; gülümseyen bir yüz ifadesi onları çok rahatlatır.İyi bir yüz ifadesiyle kendisine yaklaşan kişilere karşı daha yakın (bazı bebek ve çocuklarımız annesine çok daha yakın iken bazıları ise babasına çok daha yakın) davranırlar. İşte bunun sebebi ona daha pozitif davranan ebeveynlerdir. Pozitif davranan anne ise anne; baba ise baba bebek ve çocuğunun güvenini ve sevgisini kazanır
4- Onlarla etkili iletişim kurmaya çalışırken onları gözlerimizle takip etmemiz ve gözlerine bakmamız çok önemlidir. Buna özen gösterirsek çocuğumuz önce; bizden gözle iletişim kurmayı öğrenecektir. Bu durumda yetişkin olduğunda diğer insanlarla iletişim kurarken de çok özgüvenli bir şekilde karşı tarafın gözlerine bakabilmek için hazırlık yapmış olur.
Göz teması kurup gözlerine bakmak aynı zamanda ona değer verdiğimiz mesajını da verir kendisine; dikkat ettiğinizde anlarsınız ki bebeğiniz ve çocuğunuz gözlerinizle sizin gözlerinizi sürekli kontrol eder. Örneğin bir ses duyduğunda size bakar; siz korkarsanız endişelenir; siz rahatsanız daha rahat davranır.
5- Bebeğimiz ve çocuğumuzla konuşurken mutlaka olumlu cümleler kurarak konuşmalıyız. Bu onları daha çok motive edecektir; onların ileride negatif bireyler olmasını engelleyecektir. Örneğin (olumsuz cümle) “söylediklerimi yapmazsan seni parka götürmem” yerine (olumlu cümle) “söylediklerimi yaparsan seni parka götürürüm”; (olumsuz cümle) “yemeğini yemezsen büyüyemezsin” yerine; “yemeğini yersen büyürsün” tarzında olumlu cümleler kurarak konuşursak istediklerimizi çok daha ve daha rahat yerine getirebilirler.
6- Çocuklarla iletişim kurarken bizi daha iyi bir şekilde dinlemelerini sağlayabilmek için ses tonumuzu ve beden dilimizi iyi kullanarak dikkatlerini çekebiliriz. Onlara ismiyle hitap etmek; sevecen ve dikkat çekebilecek şekilde hitap edebilmek iletişimimizin süresini uzatacağı gibi çocuğumuzun sıkılıp ağlamasını da azaltabilir.
7- Çocuklarla iletişim kurarken şarkı söylemek de oldukça önemlidir. Şarkılar çocukları sakinleştirdiği gibi aynı zamanda konuşma konusundaki becerilerini de arttırabilir. Bu nedenle fırsat buldukça onunla iltişim yolu olarak şarkı söylemeyi de kullanmalıyız.
Çocuğumuzla iletişim kurarken tahammül edemiyorsanız; çok çabuk öfkelenip sinirleniyorsanız; çocuğunuzun iletişiminde gerilik ya da başka herhangi bir bozukluk olduğunu düşünüyorsanız bir uzman yardımı alabilirsiniz.