Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Duygularınızı Tanıyor Musunuz?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Şimdi hangi duyguyu yaşıyorsunuz ? Duygusal açıdan nasıl bir insansınız ? Duygularınız sizi etkiler mi ? Duygulandığınızda bunu saklamayı mı yaşamayı mı tercih edersiniz ?

İnsan duygu ve düşünceleriyle insandır. İnsan hisseden sezinleyen bir varlıktır. hissetmek ve duygulanmak kavramları biribirine çok benzeyen ancak biribirinden ayrılan iki ayrı kavramdır. Duygu/ duygulanmak/ duygusal olmak/ duygu yaşamak bütün bu kavramlar insana özgüdür. Hissetmek ise duygulanmaktan anlamsal açıdan biraz daha farklıdır. Duygular yaşamdan aldığımız tad ve lezzettir. Güzel ve çirkini farketmektir. Haketmediğimizi düşündüğümüzde verdiğimiz tepkidir. Kimse yokken hissettiğimiz yalnızlıktır duygulanmak.

Yaşadığımız her an birşeyler hissederiz. Farkında olsak da olmasak da hep birşeyler hissederiz. İnsan olarak organizmamıza içerden ve dışardan gelen her türlü uyarana karşı bir tepki verir. Olup bitenleri bir yandan algılarken diğer yandan da bu olup bitenleri dğerlendirerek yorumlarız. Bütün bu süreç hızla ve otomotikman gelişir ve farkında olmadığımız bu anlara hep birtakım duygularımız eşlik eder. Duyguların farkında olmak istemeyen daha çok mantığıyla hareket etmek istediğimiz zamanlar olduğunu hatırlayın. Bu imkansızı sadece yadsıyabiliriz. Yok sayabiliriz ya da izole edebiliriz. Ancak bu gerçeğin her zaman içimizde ve bizimle olduğu gerçeğini yok sayamayız. Duygularımızın olması ve her anımıza eşlik ediyor olmaları bir acizlik ve zayıflık gibi algılanır çoğu zaman. Ancak kimi zaman yok saydığımız duygular kimi zaman şiddetli bir şekilde kimi zaman daha hafif düzeyde; her seviyede ortaya çıkarlar. Duygulanmamızın şiddeti ve hangi duygunun ortaya çıkacağı duruma göre ve kişiye göre değişiklikler gösterir. Sadece bir duygunun görülmesi gibi bir zorunluluk da bulunmaz tabi ki. Aynı an da birden fazla duyguyu bir arada görürüz çoğu zaman. Biribirine karşıt birden fazla duygunun da bir aynı anda yaşandığını söyleyebiliriz. Buna en iyi örnek ” sevinç gözyaşları ” olabilir.
Duygularımız hayatımızı sürdürürken kimi zaman koruyucu işlev görürler. Korku duygusu bunun için iyi bir örnek olabilir. Korku duygusu olmadığı zaman koşarak üstümüze doğru gelen bir köpeğe karşı kendimizi korumaya almazdık. Ya da beşinci kattan aşağıya inmek için merdivenleri kullanmak yerine balkondan aşağıya atlayabilirdik !
Diğer önemli bir konu da insanın aynı duyguları ne tür durumlarda yaşadığı ve yaşadığı duyguların o insanı nasıl yönlendirdiğidir. Bazı kişiler kendileri ile ilgili en ufak eleştiri aldıklarında özsaygılarını bütünüyle kaybeder ve kendilerini değersiz; işe yaramaz bir insan olarak görürler. Ardından da kendilerini eleştiren kişilere surat asar ve küserler. Kendini tanımak isteyen bir kişi için yaşadığı duygular çok önemli yol göstericilerdir. Kendini tanımak isteyen kişi;
Yaşadığı duyguyu ve anlamını;
Bu duyguyu yaşamaya yatkın yapan kişilik özelliklerinin neler olduğunu anlamaya çaba göstermelidir.
Psikoterapiler insan ve davranışları üzerinde yoğunlaşır. İnsanın duyguları ve onun yaşadığı psikolojik engeller sürekli olarak insanı rahatsız etmeye başlar. Psikologlar psikoterapinin hangi şekli olursa olsun duyguları yok sayarak terapiuygulayamazlar. Bursa Psikoterapi merkezlerinde de psikologlar psikolojik danışmanlık uygulaması yaparlar.
Kişinin duygularını tanıdığının göstergeleri:
Yaşadığı duygunun farkındadır.
Yaşadığı duyguları başlatan olayın ne olduğunun farkındadır.
Yaşadığı duyguların ortaya çıkmasında etkili olan düşünce kalıplarının farkındadır.
Yaşadığı duygunun düşüncelerine etkisinin farkındadır.
Yaşadığı duyguyu nasıl/ne kadar ifade edeceğini öngörebilir.
Yaşadığı duygunun davranışlarını nasıl etkileyeceğini öngörebilir.
Yaşadığı duygunun başkaları üzerindeki etkilerini bilir.